Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fem bästa målvakter

Peter Hyllman

För någon vecka sedan valde jag att skriva min sammanställning över vilka tio spelare jag ansåg vara de bästa i Premier League för närvarande. Vilket självklart, så som alla sådana listor har en tendens att vara, var en källa till såväl irritation som missförstånd.

Listor är listor och förtjänas att tas på det sätt som de är avsedda. Och även om jag har svårt för de som tar listor alltför bokstavligt och med alldeles för stort allvar, så har jag förmodligen mer svårt för de som bara avfärdar listor som helt och hållet ointressanta och intetsägande. Båda ståndpunkterna är precis lika okritiska i sina förhållningssätt, men där den förra grundar sig på oförstånd så grundar sig den andra på dumdryg nonchalans och bristande vilja att leva sig in i alternativa synsätt.

En kritik som dock förblir giltig mot den typen av allmänna listor av bästa spelare som jag då publicerade, nämligen att de närmast med nödvändighet leder till att man jämför äpplen och päron. Vilket i det här fallet ska förstås som helt olika spelartyper vilka är svåra att jämföra med varandra eftersom de utför helt olika uppgifter på fotbollsplanen.

Annons

Det kan man lösa genom att publicera motsvarande listor för respektive lagdel. Fortfarande inte perfekt på något vis, men en bra bit på vägen. Men oavsett vad man nu har för intellektuell inställning till listor så går det, om man tar det på det sätt som är avsett, att se som ett intressant tankeexperiment och som en utgångspunkt, inte slutpunkt, för diskussion.

Vi börjar med målvakterna.

(5) Lukasz Fabianski, Swansea

Swanseas målvakter har väckt viss beundran under de senaste säsongerna men det har sällan varit fråga om någon mer långvarig sådan. Fabianski har dock varit ett inspirerat val av Swansea. Han är självklart inte någon novis i Premier League, tvärtom. Hans renommé har kanske tagit viss skada av att han aldrig lyckades bli lösningen på Arsenals defensiva bekymmer, och möjligen underskattas han just därför. Men i ett Swansea med en annan taktisk utgångspunkt har Fabianski i min mening visat sig vara en väldigt bra målvakt.

Annons

(4) Brad Guzan, Aston Villa

Det kan vara lätt att falla för målvakter i de mindre lagen baserat på att de gör några fantastiska insatser här och där och att det ges mycket uppmärksamhet särskilt om det snuvar något av storlagen på värdefulla poäng. Men Guzan gör inte bara några fantastiska matcher utan levererar både stora och avgörande målvaktsinsatser med hög regelbundenhet, och har gjort så under flertalet säsonger. Som en följd har han blivit uttagen i veckans lag många gånger om, och han är utan tvekan en av Aston Villas absolut viktigaste spelare.

(3) Hugo Lloris, Tottenham

Jag var rätt skeptisk till Lloris som målvakt inledningsvis, men jag har vid flera tillfällen fått anledning att käka humblepaj. Kanske låg kontrasten med Brad Friedel honom i fatet i det avseendet, men Lloris har gett Tottenham samma stadga målvaktsmässigt och försvarsmässigt men bidragit med en större teknisk skicklighet och ett betydligt mer modernt målvaktsspel. Det där har inte varit utan betydelse för Tottenham som med många managerbyten har haft en allt annat än konsekvent och välorganiserad försvarsidé.

Annons

(2) David De Gea, Man Utd

Var närmast parodiskt ifrågasatt under sina första år i Man Utd som ersättare för Edvin van der Sar av media och fans som var mer intresserade av att leta fel än att se möjligheter. Och visst fanns det fel att hitta om man verkligen ville, något annat hade varit fullständigt osannolikt, men De Gea har bevisat sina kritiker mäktigt fel under sina fyra säsonger i klubben med ett antal strålande insatser under längre tid. Någon tillfällighet att Real Madrid sägs vara ute efter hans signatur är det inte.

(1) Thibaut Courtois, Chelsea

En målvakt som vann många beundrare redan förra säsongen i och med sina heroiska målvaktsinsatser i Champions League. Men då spelade han för Atletico Madrid, även om han formellt sett tillhörde Chelsea. Hans största bedrift hittills får ändå anses vara att han petat Petr Cech som Chelseas förstemålvakt. Är bra på linjen, reaktionssnabb och kontrollerar sitt straffområde väl. Starkt att som ung och ny målvakt visa upp sådan säkerhet bakom en backlinje innehållandes centrala karaktärer som John Terry och Gary Cahill.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto