Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fem bästa mittfältare

Peter Hyllman

Det finns få sätt att så snabbt och effektivt bli idiotförklarad som att prestera listor av det här slaget. Nästan alltid finns de som vet mycket bättre, och som tycker så kloka saker att de över huvud taget inte ens behöver motivera dem, och som av en ren tillfällighet så råkar det ungefär nio gånger av tio alltid handla om spelare från deras eget lag som borde vara på listan istället.

Det är naturligtvis ett hopplöst projekt, men jag skulle önska att alla diskussioner runt sådana här listor skulle utgå från den enkla regeln att man absolut fick kritisera listan och föreslå andra spelare, men att man helt enkelt var förbjuden att föreslå spelare från det egna laget. Regeln är svår att kontrollera, men teoretiskt skulle det skapa mer nyans i diskussionen.

Målvakterna och försvararna har redan listats, och den här gången är det således dags för mittfältarna. Mittfältare finns ju olika former och varianter, och kanske är det orättvist att jämföra defensiva mittfältare med offensiva spelfördelare, yttermittfältare med centrala mittfältare. Men som sagts tidigare, någonstans måste gränsen dras i sådana här listprojekt.

Annons

Återigen förtjänar något att sägas om dessa listors tidsperspektiv. De tar inte upp endast denna säsong. De tar upp de bästa mittfältarna just nu, men i den bedömningen ligger också ett försök att värdera spelarna som helhet både sett till vad de historiskt har presterat men även deras framtida potential. Att bara se till vad spelarna presterat denna höst är ett för snävt perspektiv, även om större vikt fästs vid prestationer senare i tid.

Mina fem bästa mittfältare i Premier League är:

(5) Nemanja Matic, Chelsea

Värvades av Chelsea, lämnade Chelsea, värvades tillbaka av Chelsea. Så bra att Chelsea värvade honom två gånger, typ. Har växt fram som den perfekte defensive mittfältaren i Chelsea, kraftfull, positionssäker och skicklig i passningsspelet. Ett utmärkt komplement till Chelseas övriga mer offensivt inriktade mittfältare. Hans betydelse för Chelsea illustreras av lagets resultat med respektive utan honom på planen. Otroligt betydelsefull för Chelsea mer i det dolda.

Annons

(4) Yaya Touré, Man City

Den största invändningen mot Touré är att han under perioder kan framstå som något ointresserad. Men när han är intresserad så är han en formidabel mittfältare och den spelare som mer än någon annan driver Man City framåt som lag. Delvis kan hans relativa ojämnhet förklaras med skador. Har den lika beundransvärda som avundsvärda förmågan att avgöra matcher, vilket är särskilt imponerande från en mittfältsposition. Han har också en imponerande mångsidighet på fotbollsplanen.

(3) Eden Hazard, Chelsea

Ruskigt skicklig offensiv mittfältare i Chelsea som har blivit betydligt mer sammanhållen i sitt spel under José Mourinhos managerskap. Teknisk, kreativ och otroligt farlig framåt för Chelsea, och var åtminstone förra säsongen den som egenhändigt skapade flest chanser framåt för Chelsea. När han från och med denna säsong har fått starka anfallskomplement framför sig så kommer hans färdigheter också mer till sin rätt på fotbollsplanen. Redan otroligt bra, och en blivande världsspelare.

Annons

(2) Alexis Sanchez, Arsenal

Har varit makalöst betydelsefull för Arsenal, sett både till målproduktion som chansskapande, och har acklimatiserat sig till ett nytt land och en ny liga i rasande fart. Snabb, tekniskt skicklig och framför allt målfarlig, Sanchez har en hårdhet och en effektivitet i sitt spel som Arsenal i övrigt har saknat. Har med sin höga individuella kvalitet illustrerat att även ett skickligt lag som Arsenal kan vinna på att värva spetskvalitet även om de redan har spelare på dylika positioner.

(1) Cesc Fabregas, Chelsea

Det kommer inte som någon överraskning för någon vad Fabregas kan göra på fotbollsplanen, en gudabenådat skicklig fotbollsspelare. Han har visat med all önskvärd tydlighet att han behärskar den centrala mittfältsrollen till fullo, trots att han spelade som mer offensiv i Barcelona. Fabregas har varit vansinnigt produktiv i sitt spel och är navet till Chelseas framgångar den här säsongen likaväl som han var den felande länken till Chelseas tillkortakommanden förra säsongen.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto