Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Everton kämpar mot hög press både på och utanför planen

Peter Hyllman

Förväntningarna har stigit på Goodison Park. På intet tydligare sätt kunde det märkas när Everton ledde med 3-1 på hemmaplan i sin senaste hemmamatch mot QPR och spelet bemöttes med visslingar och burop. Hemmafansen förväntade sig en överkörning av QPR och vädrade sitt missnöje över ännu en passning i sidled eller bakåt.

Trots tre mål på QPR i första halvlek så var det uppenbart att Everton fortsätter ha problem med att hitta ett fungerande spel. Motståndet pressar dem högt och Everton har svårt att skapa ett konstruktivt och effektivt anfallsspel, allra helst som uppbyggnadsspelet går alldeles för långsamt och är alltför omständligt.

Everton lyckades ändå kämpa till sig sin första seger sedan den 22 november tack vare ett magiskt mål av Ross Barkley och två rätt avgörande om än oavsiktliga styrningar. Ikväll beger de sig till Southampton och en tuff match på bortaplan mot ett lag som de måste passera i tabellen om de ska komma i närheten av samma tabellposition som de landade på förra säsongen.

Annons

Det är en hektisk julperiod för Everton. Med fyra matcher från idag fram till nyår så är det tolv poäng som Everton har att spela om. Om de skulle lyckas vinna samtliga dessa fyra matcher så ligger de fortfarande fem poäng back från sin motsvarande poängskörd förra säsongen. Men givet att Everton så här långt under säsongen bara vid ett enda tillfälle har vunnit mer än en match i rad så är en sådan vinstsvit förhållandevis osannolik, särskilt som tre av fyra matcher är på bortaplan.

Nu framstår inte dagens match mot Southampton som lika svår som den kanske gjorde för några veckor sedan. Southampton har fem raka förluster i ligan och därtill många skador i sitt lag. Jack Cork är skadad, och Graziano Pelle, Dusan Tadic och Steven Davis är samtliga ytterst tveksamma om de kommer till spel. Dessutom är Morgan Schneiderlin, Florin Gardos och Victor Wanyama samtliga avstängda.

Annons

Everton har också haft en jobbig skadeperiod men den är på väg att bli bättre med såväl James McCarthy som Darron Gibson aktuella för spel, sedan Steven Naismith kom tillbaka lagom till förra matchen. Gareth Barry är dessutom tillbaka efter avstängning. Det stora orosmolnet är skadan på Kevin Mirallas, som så här långt under säsongen har varit Evertons mest konsekvent kreativa kraft på planen.

Roberto Martinez troliga lösning på det problemet blir att flytta Ross Barkley framåt i planen som en del i en offensiv trio med Romelu Lukaku och Steven Naismith. Det är en stark offensiv trio men det gör centrerar också Evertons anfallsspel i mitten av planen, där Mirallas bidrog till att bredda det. Viktigt är alltså att Evertons båda ytterbackar, Leighton Baines och Seamus Coleman, båda kommer med i spelet som de inte har gjort på samma sätt den här säsongen som förra.

Annons

Det är alltid svårt att spela mot förväntningar, och Evertons spel den här säsongen bedöms naturligtvis mot lagets strålande fjolårssäsong. Något som helt säkert förklarar varför Everton har gått förhållandevis bra i Europa League, men desto svagare i Premier League. Kanske är det därför inte bara en nackdel att Everton spelar tre av fyra matcher under julen på bortaplan.

Att det sedan buas på Goodison Park av alla ställen, när hemmalaget dessutom leder med 3-1, är naturligtvis helt och hållet sinnessjukt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto