Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Julfotbollen är den bästa engelska fotbollstraditionen

Peter Hyllman

Annandagen är ju något utav en helig tradition inom engelsk fotboll, i stort sett en av endast två dagar under hela säsongen när omgångens alla tio ligamatcher spelas på en och samma dag. Den andra är naturligtvis den allra sista omgången när allt ska avgöras.

Det klagas ju ofta på att det spelas fotboll i England över juluppehållet. Inte minst från engelska förbundskaptener kommer det ständiga klagosånger om hur viktigt ett juluppehåll vore för att det engelska landslaget skulle ha en bättre chans att uppnå bra resultat i mästerskap.

Ändå kommer det förmodligen aldrig att ske att den engelska ligan kommer börja köra juluppehåll. Delvis för att landslagsfotbollen helt enkelt inte anses som så viktig i England, men framför allt för att fotboll och julhelgen är en så inarbetad del av den engelska kulturen. Fotboll på annandagen är ungefär lika heligt som glögg och pepparkakor är i Sverige.

Annons

Dessutom är det en aspekt med Premier League och engelsk fotboll överlag som helt enkelt gör den unik och speciell. Och i en modern fotbollsera där allting blir mer likriktat och förpackat på precis samma sätt, så menar jag att dessa ibland små men ändå olika nationella särdrag blir desto mer betydelsefulla.

Det är många matcher på få dagar och det är inte utan rätta som lag ofta talar om att gå in starkt i juluppehållet, men också om hur viktigt det är att komma ut ur juluppehållet med en stark tabellposition och ett bra momentum. Det är ett styrketest för de engelska lagen som inte finns på riktigt samma sätt i andra ligor.

Just den här annandagen är det ju också en rätt fascinerande omgång. Inte ett enda möte mellan något av de stora topplagen, om man inte räknar dagens tidiga Londonderby mellan Chelsea och West Ham. Men väl ett gäng med spännande och svårtippade matcher för alla storlagen.

Annons

Luriga bortamatcher för Tottenham, Man City och Liverpool mot alls inte oävet motstånd. Newcastle har kapacitet att göra livet besvärligt för Man Utd på Old Trafford. Och något säger mig att QPR kan bli besvärligare för Arsenal än vad man kanske på förhand skulle ana. Och Everton får det besvärligt hemma mot ett svårspelat Stoke.

Och visst känns det lite särskilt speciellt med en hel omgång på en dag, mitt under julhelgen med den ledighet och den frihet som följer med den. Det är en känsla som aldrig riktigt hade infunnit sig om Premier League hade haft juluppehåll.

Så passa på och gör det mesta av dagen!

:::

Jag startade ett Football Manager-spel under julhelgen. Vilket säkert var första gången på mer än sex år. Vansinne, en värre tidsförbrännare går liksom inte att hitta här i världen.

Hittills har det dock gått bra. Jag tog över Man Utd efter Alex Ferguson och så här långt har jag ju presterat lite bättre än David Moyes. Bara vinster så här långt, tiotalet matcher in på säsongen.

Annons

Bland annat demolerade jag Liverpool på Old Trafford med 5-1 vilket fick mig att uppskatta hur väl spelet trots allt stämde överens med verkligheten, allt var precis som det ska vara så att säga.

Mer tveksam till realismen blev jag efter 1-0-vinsten mot Arsenal där snacket i media efter matchen var hur brutalt Arsenal spelade och hur de satt ett fysiskt och brutalt spel mot motståndarna i system. Jag fick försvara Arsene Wenger som den värste Tony Pulis.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto