Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Knepigt läge för Newcastle som söker ny manager

Peter Hyllman

Sir Bobby Robson fick sparken från Newcastle under mer eller mindre förnedrande former 2004. Fem år senare gick denne engelske managerikon bort i sin kamp mot cancern som slet i hans kropp.

Men Robsons ande fortsätter att sväva över klubben som han tvingades lämna för tio år sedan och med John Carver som ställföreträdande manager så är det den femte managern för klubben i ordningen som någon gång har varit assistent åt Robson och haft denne som chef och förebild.

John Carvers första match var tuffast möjliga, borta mot Chelsea. Den första halvleken var mycket uppmuntrande där Newcastle skapade många chanser och där Remy Cabella visade sällsynt god form. Men som lite för ofta är fallet så tilläts Chelsea göra första målet strax innan halvtidsvilan och i andra halvlek så stängde Chelsea bara ner matchen innan de till sist dödade den med 2-0-målet av Diego Costa.

Annons

Att vinna borta mot Chelsea kan knappast ingå i Newcastles säsongsplanering, men resultatet försätter ändå Newcastle i en besvärlig situation med 27 poäng efter 21 matcher. Tabellmässigt befinner sig Newcastle på en betryggande tiondeplats men poängmässigt är det fortfarande bara åtta poäng ned till nedflyttningsstrecket.

Någon direkt fara för nedflyttning bör det inte vara för Newcastle, men med managerpositionen hängande i luften så är det ändå ett potentiellt oroväckande läge att Newcastle ännu inte har säkrat sin fortsatta Premier League-status. Managerfrågan behöver lösas men frågan är vad som i så fall är den bästa lösningen.

En möjlighet skulle så klart kunna vara att låta John Carver vara Newcastles ställföreträdande manager säsongen ut. Dels skulle det ge Carver en riktig chans att visa sin duglighet. Dels skulle det ge Newcastle möjligheten att vänta till i sommar med att anställa en ny manager, när fler är tillgängliga och valmöjligheterna fler. Newcastles marginal nedåt i tabellen är också så pass stor att man kan anse risken vara värd att ta.

Annons

Men en sådan lösning verkar allt mindre trolig. Carver har blivit tillsagd att han är ställföreträdande manager ”tills vidare” men samtidigt så sägs Newcastles klubbledning arbeta intensivt på att hitta en ordinarie manager. Remi Garde är den manager som nämns mest frekvent, och som sägs befinna sig i samtal med Newcastles klubbledning.

Mycket med Remi Garde känns som rätt val för Newcastle. Han arbetade under svåra förhållanden i Lyon i tre år innan han till sist fick nog i somras och valde att inte förnya sitt kontrakt med klubben. Han har viss vana att arbeta med svåra klubbägare i form av Jean-Michel Aulas och borde således inte bli helt förskräckt av att arbeta också med Mike Ashley i Newcastle.

Till skillnad från förra gången som Newcastle sökte ny manager så är det den här gången ingen brist på intresse. Då fick Alan Pardew uppmaningar från sina kollegor om att hålla sig borta från Newcastle och andra lediga kandidater gjorde sig snabbt onåbara. Den här gången är det flera managers som visat ett visst intresse, vilket ändå är en signal om att Newcastle har utvecklats och stabiliserats under dessa år.

Annons

Men Newcastle och Mike Ashley verkar inte vilja skynda fram något beslut, vilket kan vara både klokt och riskabelt. Klokt för att det ökar möjligheten att hitta och rekrytera rätt person. Riskabelt eftersom det bland annat gör Newcastle något roderlöst under ett transferfönster i vilket Newcastle både skulle behöva förstärka, inte minst i försvaret, men också bevaka vilka spelare som ska stanna kvar i klubben.

Både Moussa Sissoko och Papiss Demba Cissé har pratat om att lämna klubben i januari, vilket är oroväckande. Framför allt är det viktigt för Newcastle att behålla Sissoko. Newcastles resultat föll samman förra säsongen ungefär vid den här tiden sedan man sålt Yohan Cabaye vidare, och givet tabelläge och managersituation så måste Newcastle undvika en liknande kollaps denna säsong.

:::

Be Champions!!

Annons
Publicerad 2015-01-14 10:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto