Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Leicester behöver en räv bakom örat för att klara sig kvar i Premier League

Peter Hyllman

Sist i tabellen, med 17 poäng efter 21 spelade omgångar. Leicester har det svettigt som nykomlingar i Premier League den här säsongen, och ligger alltså klart och tydligt i farozonen för att deras första säsong tillbaka i Premier League också ska bli deras enda säsong i Premier League, åtminstone för den här gången.

Målskyttet har varit ett av Leicesters genomgående problem den här säsongen. Av deras fyra vinster hittills under säsongen så är två av dem 1-0-vinster, och bakom det hittar vi knappast någon större målproduktion. Vare sig David Nugent eller Leonardo Ulloa har lyckats producera mål i någon större utsträckning under säsongen.

Delvis har i alla fall min bild av Leicester varit en annan under säsongen, men kanske beror det på att min egen främsta bild på näthinnan av Leicester var den fullständigt vansinniga 5-3-vinsten på hemmaplan mot Man Utd. Knappast en match som talade om vare sig ett haltande anfallsspel eller, för att hitta det ljusa i tillvaron, ett någorlunda stabilt försvarsspel.

Annons

Med 20 mål hittills under ligasäsongen så gör Leicester nästan, men bara nästan, ett mål per match. Det är inte sämst i Premier League, men det är heller inte något särskilt bra facit. Särskilt oroande är det kanske med tanke på att Leicester inom den närmaste tiden möter Man City, Chelsea, Man Utd och Arsenal. Och det lär vara rätt osannolikt att Leicester lyckas hålla nollan mot dessa motståndare.

Leicesters klubbledning har uppmärksammat lagets anfallsproblem och i alla fall inledningsvis adresserat detta genom att värva Andrej Kramaric från den kroatiska klubben Rijeka, där han hittills under säsongen har gjort 28 mål på 31 matcher, en imponerande målproduktion där han visat sig kapabel att göra mål både i ligaspel och i europeiskt cupspel.

Leicester tvekade inte att betala £9m för Kramaric, som kan bli en ny trevlig bekantskap i Premier League. Det är ett nytt transferrekord för Leicester, och deras andra blott den här säsongen. Mycket talar för att det blir ett tredje transferrekord på kort tid om Leicester dessutom värvar den japanske anfallaren Shinji Okazaki från Mainz.

Annons

Det går alltså inte att anklaga Leicester för att blott sitta stilla i båten och vänta på att sjunka. Det är självklart inte så lätt som att bara köpa en eller två anfallare så är alla problem lösta, många hinder återstår naturligtvis, men man har i alla fall gett sig själva möjligheten att lyckas.

På något sätt är det också uppfriskande att se en klubb i Leicesters situation försöka offensivt investera sig ut ur sina problem snarare än att, likt så många andra klubbar har gjort i en motsvarande situation, defensivt reformera genom att byta manager. Nigel Pearson har trots sviktande resultat, och trots utländskt ägande, fått jobba i relativ ostördhet, och verkar fortfarande åtnjuta sin styrelses förtroende.

Kanske är det helt enkelt så att Leicester genom åren har försökt det här med att uppnå resultat och lösa problem genom att sparka sin manager, och upptäckt att det inte alla gånger är så lätt.

Annons

Leicester möter idag Stoke hemma på King Power Stadium. Stoke som de besegrade på bortaplan tidigare under säsong och Stoke som de förlorat mot blott en gång på de 25 senaste hemmamatcherna. Nu var det i ärlighetens namn också flera år sedan de mötte Stoke på hemmaplan, och Stoke är alls ingen lätt nöt att knäcka.

Men en vinst hemma mot Stoke idag vore tre sköna poäng för Leicester i botten av tabellen, som faktiskt kan lyfta dem upp ovanför nedflyttningsstrecket på målskillnad om övriga resultat går lagets väg. Men det vore också välbehövligt inför ett kommande mycket tufft spelprogram mot de flesta av ligans topplag.

Kan Leicester bygga vidare därifrån, och dessutom framgångsrikt integrera sina nya spelare i truppen och i sitt spelsystem, så är det alls ingen omöjlighet att Leicester faktiskt kan hålla sig kvar i Premier League. På förhand den av nykomlingarna som jag faktiskt trodde skulle ha störst chans att göra just det, men som just nu rent tabellmässigt ligger sämst till.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto