Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsenal jagar första vinsten på Etihad på över fem år

Peter Hyllman

Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som bäst i hela ligan är? Man kunde liksom tänka sig en sådan fråga ställas idag när Man City och Arsenal drabbar samman på Etihad, och samtidigt två av den här säsongens kanske största profiler befinner sig på planen samtidigt – Sergio Agüero i Man City och Alexis Sanchez i Arsenal.

Agüero skulle vinna i min omröstning. Men det beror till stor del på att han har bevisat sig under flera säsonger, till skillnad från Sanchez som är ny i Premier League för den här säsongen, även om Barcelona dessförinnan knappast var någon söndagsskola. Sanchez har dock gjort en mycket imponerande debutsäsong i Arsenal och i Premier League.

Både Agüero och Sanchez kan till viss del anses bära sina respektive lag på sina axlar. Ska Man City vinna ligan i år så fordrar det med all säkerhet att Agüero är både hel och i god form. Arsenals avancemang uppåt i tabellen mot de så åtråvärda Champions League-platserna bär till stor del Sanchez signatur med många mål och avgörande insatser.

Annons

Som vanligt när så är fallet så pratas det om one man-teams, vilket är ett i mina ögon fullständigt befängt koncept. Alla lag har sina nyckelspelare men dessa spelare presterar inte isolerat från det övriga laget. Agüero kan glänsa i Man City eftersom han har en omgivning omkring sig som får fram det bästa i honom. Sanchez får på samma sätt understöd av sina lagkamrater.

Om det är kamp om vem som är bästa spelaren i ligan mellan Agüero och Sanchez så råder knappast någon kamp om vilken klubb som för tillfället är den bästa. Man City har ett tydligt övertag både rent tabellmässigt men även i interna möten mot just Arsenal, som inte vunnit en match på Etihad mot Man City under de senaste fem åren.

Det är samtidigt två lag under viss press. Man City tappade mark till Chelsea förra omgången genom att bara få oavgjort mot Everton. Chelsea satte vidare tryck på Man City genom att göra mos av Swansea på bortaplan igår. Ett poängtapp ikväll för Man City skulle öppna upp ett gap om fyra-fem poäng till Chelsea inför nästa omgångs titelmöte med Chelsea på Stamford Bridge.

Annons

Arsenal å sin sida har mängder av konkurrenter runt omkring sig. Samtliga vann igår. Southampton och Man Utd som redan befann sig före drog iväg och Arsenal behöver tre poäng för att behålla dem inom en-tre poängs avstånd. I omkörningsfilen låg dock Tottenham som i och med sin sjuttiotolfte sena vinst i ordningen tog sig förbi Arsenal med en poäng och en match mer spelad. I och med sin vinst mot Aston Villa så kröp även Liverpool upp blott en poäng bakom Arsenal.

Nu är förvisso inte en bortamatch mot Man City en match i vilken Arsenal som utgångspunkt ska förvänta sig alla tre poäng. Så det är knappast kaos i pannkakan ifall det skulle bli förlust idag. Å andra sidan vore tre poäng en riktig kick för Arsenal som därmed skulle få med sig tre poäng de nog alls inte vågat hoppas på i förväg. För Arsenal är det således kanske en svår match, men en match i vilken de egentligen inte har så mycket att förlora.

Annons

Man City har desto mer att förlora. Ett titeljagande lag har som grundlag att alltid vinna sina matcher på hemmaplan, oavsett motstånd. Alla tappade poäng där är onödigt tappade poäng eller en missad möjlighet. En vinst är således vad alla förväntar sig av Man City som därmed som mest kan hoppas på att motsvara dessa förväntningar.

Man City har hämtat upp ett niopoängsförsprång på Chelsea en gång hittills den här säsongen. Om Man City skulle förlora mot Arsenal ikväll och därefter förlora mot Chelsea på Stamford Bridge så skulle Chelsea ånyo gå upp i en stor ledning om åtta poäng den här gången. Det var starkt nog gjort av Man City första gången, jag tror inte de mäktar med en andra upphämtning under samma säsong.

Någon stor supporter av stora ord är jag normalt sett inte i sådana här avseenden, men de två kommande omgångarna kan, om resultaten går fel för Man City, visa sig vara de avgörande omgångarna för den här säsongens titelstrid mellan Chelsea och Man City. Möjligheten i sammanhanget för Man City är så klart att två vinster å andra sidan skulle kunna visa sig väldigt avgörande till deras fördel.

Annons

Ikväll ser jag i alla fall fram mot en spännande match. För kanske är det något jag bara intalar mig, men mitt intryck är att matcherna mellan just Man City och Arsenal har en benägenhet att bli både dramatiska och välspelade.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto