Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues vinnare och förlorare under januarifönstret

Peter Hyllman

Det var en deadline day som närmast kan beskrivas som anmärkningsvärt icke anmärkningsvärd. Många hänvisade till den som den mest händelsefattiga deadline day i mannaminne. Ett talande mått på bristen av aktivitet under detta transferfönster i helhet inom Premier League är att det totala transfernettot fram till sent igår kväll uppgick till -£1m, dvs klubbarna i Premier League hade bara köpt spelare för en miljon mer än vad de sålt spelare för.

Mest hände kanske som vanligt i Chelsea under fönstret. Ska man uttrycka det enkelt så valde Chelsea under dagen att ersätta Andre Schürrle, som gick till Bundesligautmanarna Wolfsburg, med Juan Cuadrado från Fiorentina. Den kanske mest spännande rockaden under detta transferfönster.

Om vi ska jämföra i toppen av tabellen så värvade alltså Chelsea Cuadrado och Man City värvade Wilfried Bony. Det är två bra värvningar. Men där Bony nog mest är att betrakta som ett komplement som gör laget mindre sårbart för skador så är Cuadrado en värvning som teoretiskt kan tillföra Chelsea en ny dimension. Både offensivt och defensivt skicklig så har Cuadrado förmågan att hitta på det oväntade och luckra upp ett tätt liggande försvar. Bony tillför inte riktigt något nytt i det avseendet till Man City.

Annons

I det avseendet skulle jag vilja beskriva Chelsea som en av vinnarna i detta transferfönster. Precis som Chelsea helt uppenbart var de stora vinnarna i somras. De har gjort riktigt bra affärer och det är en viktig anledning till att laget nu också leder ligan.

Att hitta andra vinnare under detta transferfönster låter sig inte helt lätt göras när inaktiviteten har varit så påfallande. Men om man ändå ska nämna några kandidater till andraplatsen i det avseendet så skulle det i min mening se ut något så här:

Burnley. Lyckades till stor del med vad de förutsatte sig under detta fönster, det vill säga behålla sin anfallstalang Danny Ings, som bland andra Liverpool var och ryckte i. Ings ligger bakom mycket av lagets målskörd och det är just målproduktionen som kommer vara nyckeln till om Burnley ska lyckas hålla sig kvar i Premier League. Värvade dessutom Michael Keane från Man Utd till försvaret.

Annons

Everton. Har haft ett stilla januarifönster men vaknade till i elfte timmen och värvade Aaron Lennon från Tottenham på lån. Den tidigare så lovande Lennon har fört en tynande tillvaro i Tottenham men kan nu få en nystart i Everton. Vad Everton till stor del har saknat under säsongen är fart i djupled, och det är just vad Lennon kan bidra med. Det känns alltså som ett lån som kan gynna både Everton och Lennon.

Arsenal. Givet att Arsenal ännu inte har kommit riktigt tillrätta med sitt defensiva mittfält så bär det lite emot att nämna dem som en av de möjliga vinnarna under detta transferfönster. Men i de blindas rike är den enögde kung brukar det sägas. Arsenal behövde även förstärka sin backlinje och gjorde det i och med värvningen av Gabriel Paulista från Villareal. Ibland får man nöja sig med att det går något steg framåt.

Annons

Mest frekvent omgärdat av rykten under gårdagen var förmodligen Liverpool som naturligtvis har varit på jakt efter en anfallare. Liverpool sägs ha sonderat terrängen med både Danny Ings från Burnley och West Broms lovande engelske anfallstalang Saido Berahino. Inget av detta gick i lås och Liverpool kommer alltså få klara sig med den anfallsuppsättning de inledde säsongen med.

Nätpratet runt Liverpool har handlat om spelare som Ezequiel Lavezzi och Edinson Cavani. Verkligheten handlar alltså närmare om Danny Ings och Saido Berahino. Naturligtvis en produkt av att det finns större fiskar rent ekonomiskt inom den europeiska fotbollen, men också en effekt av att Liverpool helt enkelt inte kan garantera Champions League-fotboll med någon större säkerhet. Det är inte den typen av spelare som Liverpool i nuläget kan attrahera.

Annons

Uppseendeväckande under gårdagen var också att Rickie Lambert påstods vara mycket nära en övergång till Aston Villa. Man skulle kunna tycka att Lambert vore en högst möjlig och redan tillgänglig lösning på Liverpoolsproblem, så varför man inte använder sig av honom är oklart. Om Lambert har avfärdats som en möjlighet blott ett halvår sedan han värvades så måste man undra vad Liverpool egentligen sysslade med på transfermarknaden i somras.

Samtidigt ser det nu ut som om Daniel Sturridge är på väg att återvända till skada, givet att han inte drabbas av något återfall. Så att beskriva Liverpool som en av förlorarna under detta januarifönster är möjligen något hårt, även om man måste säga att Liverpool knappast har uppnått vad de förmodligen hoppades på. Mina kandidater till förlorare är istället:

Annons

Man Utd. Var i akut behov av att förstärka sin backlinje redan i somras och det var redan då ofattbart att man avstod från detta. Något som mycket väl kan ha kostat en titelstrid den här säsongen. Man Utd misslyckas med att ta itu med detta också nu i januari, vilket som vänligast kan förklaras med att det inte fanns några bra alternativ lediga i januari. Försäljningen av Wilfried Zaha till Crystal Palace för i runda slängar halva köpesumman är också emblematisk för Man Utds värvningspolitik för tillfället.

QPR. Tony Fernandez, QPR:s ägare, gjorde tidigt klart att taktiken att lösa problem genom att öppna plånboken inte skulle tillämpas igen. Istället menade han, i en tydlig signal till Harry Redknapp, att QPR:s problem behövde lösas genom att bättre motivera och organisera lagets spelare. Redknapp, som helt säkert hoppats på en återförening med spelare som Aaron Lennon och Emmanuel Adebayor, såg mer än någonsin tidigare ut som en sorgsen basset hound.

Annons

Hull. Hull har ramlat längre och längre ned i tabellen och ser ut att vara farligt nära att åka ur Premier League. Lagets stora problem är målskyttet och man hade kunnat tänka sig att just det var ett område som Hull och Steve Bruce skulle förstärka under januari. Detta har man dock inte gjort och man undrar ifall detta kommer visa sig vara spiken i Hulls Premier League-kista. Till Hulls försvar får man säga att det är svårt att se någon enskild spelare som skulle kunna garantera en lösning på deras problem.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-02-03 10:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto