Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM punktmarkerar The Championship

Peter Hyllman

Peter A. Linhem har blivit ombedd att guida oss inför de tre avslutande omgångarna i The Championship, där toppstriden och playoffstriden är på väg in i ett helt avgörande och rafflande skede. Redan kväll brakar Norwich och Middlesbrough samman i en mördarmatch högst upp i tabellen. Linhem ger oss några punkter inför varje omgång att ta med oss så att vi inte går vilse i den täta Championship-djungeln.

Skjuter Bradley Johnson tillbaka Norwich till Premier League?

Passande nog spelas det en Championship-match redan ikväll som ni kan se i form av Norwich-Middlesbrough. Tvåan mot trean i tabellen. Tvåan är Norwich vilket säkerligen är förvånande om du inte tittat till Championship sedan årskiftet då Ipswich var regionens bättre lag och Norwich sparkat sin manager Neil Adams. Men efter Neil Adams kom Alex Neil ner från Skottland med formen – 14 vinster på 19 ligamatcher.

En betydande förklaring är mittfältaren Bradley Johnson som helt plötsligt börjat ösa in mål. 13 stycken hittills. Till stor del beror det på att han i Norwich gått från att vara en defensiv mittfältare till att spela till vänster på Norwichs centrerade mittfält. Vilket är något av en ominstallation av hur han i Leeds gick från att vara en habil vänsterytter till en lysande defensiv mittfältare. Det man kan säga är att Alex Neil kanske hittat den bästa positionen då hans kombination av offensiva förmåga, fin vänsterfot, och fysik (som han dessutom förbättrat) hör hemma mer centralt i banan. Nämnvärt är att flera av målen är nickmål då han till synes inte förlorar nickdueller längre.

Annons

Förutom många matchvinnande mål passar¨också de taktiska förändringarna resten av laget väldigt då det öppnar upp vänsterkanten för frejdige Martin Olsson att ta för sig och då Norwich med ett centrerat mittfält kan få plats med alla deras centrala mittfältare som Johnny Howson, Alex Tettey, WBA-lånet Graham Dorrans, och Wes “Leprechaun-Maradona” Hoolahan.

Mick McCarthy återvänder till Wolverhampton

När vi pratar om återkomster till Wolverhampton tänker jag osökt på en liten föräldralös mus som heter Samson men Big Mick McCarthy är ingen liten föräldralös tecknad mus. Skulle Big Mick vara en tecknad mus skulle han antagligen vara David Q Dawson (John Watson som mus) från Sherlock Holmes inspirerade “Mästerdetektiven Basil Mus” fast antagligen vara mer lik Kapten Haddock.

Annons

Big Mick återkomst till Wolverhampton lär dock vara allt annat än barnslig då både Wolverhampton och Ipswich slåss om en playoffplats. Med Ipswich på den sista playoffplatsen med 74 poäng och Wolves på åttonde plats med 71 poäng kan en vinst här vara helt avgörande.

Formen talar också för McCarthys nya lag Ipswich som vunnit två raka matcher, tack vare nyförvärvet Freddie Sears, mot Blackpool och Cardiff medan Wolves först förlorade derbyt mot Birmingham förra helgen innan de slogs av ligatvåan Middlesbrough i veckan. Det som talar för Wolves är deras anfallstrio Dicko, Sako, och Afobe som kan vara ostoppbar i sina bästa stunder och ifall Wolves förlorar här kan det vara det sista vi ser av åtminstone Sako i en Wolves tröja.

Avgör Sheffield Wednesday toppstriden?

Sheffield Wednesday är en av denna säsongens finaste överraskningar. Visst för att de bara ligger i mitten av tabellen och deras bästa målskytt är Atdhe Nuhiu tillsammans med Stevie May på bara sju mål men man ska då ta i beaktning att de var av flera nertflyttningstippade och har spenderat flera mediokra säsonger på den nedre halvan. Och deras manager Stuart Gray spenderade en gång i tiden £4M på Rory Delap när han väldigt kortvarigt var Southampton manager.

Annons

Denna säsongen har dock Wednesday varit ett väldigt svårslaget lag med kanske divisionens bästa målvakt (Keiren Westwood), Lewis McGugan, och de har varit särskilt bra mot ligans topplag.

De har spelat oavgjort mot Derby, Norwich, och Brentford och vunnit två gånger om mot Middlesbrough och i veckan tog de tre poäng och en playoffplats från Brentford.

Denna helgen spelar de borta mot serieledarna Bournemouth – sedan spelar de en betydelselös match mot något som kallas ”Leeds” – innan de avslutar säsongen borta mot Watford som potentiellt spelar för uppflyttning. Wednesday har därmed en viss medbestämmanderätt när det gäller utgången av Championships toppstrid. Och helt apropå ägs Bournemouth till stor del av en rik ryss samtidigt som Watfords ägare har varit anklagad för matchfixande.

Annons

Millwalls sista chans till överlevnad?

Med fyra matcher kvar att spela för Millwalls del ligger de på sista nerflyttningsplats med fem poäng upp till närmaste konkurrenten Rotherham. De har dock chansen de närmaste dagarna att kravla sig upp på torra land förbi Rotherham.Millwall har nämligen en hängmatch mot Blackburn som de ska spela på tisdag, utöver deras lördagsmatch borta mot ogästvänliga Cardiff. Som den räknekunnige inser skulle Millwall kunna vinna de två matcherna och passera Rotherham, då Rotherham inte spelar denna helgen.

Något oplanerat som skulle kunna hjälpa Millwall är att Rotherham spelat en match med en oregisterad spelare. När de vann mot Brighton spelade Derby-lånet Farrend Rawson trots att hans lån gått ut dagen innan och Rawson sedan dess blivit återkallad till Derby. Det är inte säkert att Rotherham får böta de tre poängen då Blackpool bara fick böta en mindre summa när de ställde upp med en otillåten spelare men det har tidigare hänt att lag fått böta poäng när en otillåten spelare medverkat i en seger och ifall karma är något som påverkar lär inte Steve Evans Rotherham ligga bra till.

Annons

Hur ska Millwall kunna vinna två raka bortamatcher på kort tid trots att de är ett bottenlag undrar ni? Vad Millwall har är ett ganska bra försvar. Anledningen till deras hyfsade start på säsongen var att försvaret höll ihop tätt nog att få med sig ett par 1-0-segrar. Jag skulle säga att deras fem-sex bästa spelare är försvarare, målvakt, eller defensiva mittfältare. De har en rutinerad och bra målvakt i David Forde som helt klart kan vara matchvinnande och Jos Hooiveld som de lånat in har en tendens att göra viktiga mål.

Det som framför allt gör att Millwall kan hoppas på att besegra oddsen är deras tillfälliga manager Neil Harris. Den Neil ”Bomber” Harris som är klubbens främsta målskytt genom tiderna och som redan som 24-åring blev diagnosticerad med prostatacancer men tog bara ett år att bli frisk. Under Neil Harris har de faktiskt vunnit två av sina tre senaste matcher och Neil Harris har räddat Millwall ur nerflyttningstrider tidigare. Det mer vidskepliga som säger att Harris håller dem kvar är att han gjorde sitt 94 mål för klubben och därmed blev klubbens främste målskytt just mot Rotherham.

Annons

Mer av mig

Vill ni läsa mer om toppstriden i The Championship skriver jag just nu varje vecka för PLDirekt om ett topplag varje vecka (måndag/tisdag). Första texten förra veckan handlade om Middlesbrough och denna veckan var det Watford. Nästa gång handlar det om Norwich.

/Peter A Linhem, @Linhem.

Publicerad 2015-04-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto