Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Swansea försöker köpa sig framgång på bortaplan

Peter Hyllman

Swansea är en klubb som är till 20% supporterägd, så det är kanske mer än en ren tillfällighet att det är just de som har kläckt idén att subventionera biljettpriserna på bortaplan för sina supportrar. En vuxen supporter som vill se alla Swanseas bortamatcher kan göra det för totalt £418, vilket innebär en besparing om £250 per supporter, till en kostnad för klubben om totalt cirka £300,000.

Satsningen innebär att en bortaplatsbiljett för en Swanseasupporter aldrig kommer kosta mer än £22. Det där kan självklart ses som ett inlägg i den ständigt pågående debatten om höga biljettpriser i Premier League, och ett sätt att kringgå problemet. Visst finns det också ett ganska tydligt PR-värde för Swansea i satsningen, och det är ju definitivt något som kommer göra fansen lyckliga.

Men kan det faktiskt också vara så att det finns en sportslig nytta med denna satsning? Fotbollsfans brukar ju ibland beskrivas som, och inte minst beskriva sig själva som, den ”tolfte spelaren”, stödet från läktarna som hjälper det egna laget att vinna fotbollsmatcher.

Annons

Boken Statistical Thinking In Sports av Jim Albert och Ruud H. Koning innehåller en studie av 9,000 fotbollsmatcher mellan 1993 och 2004. Den studien visar att det finns en tydlig hemmaplansfördel inom fotbollen, och att detta är lika över alla stora ligor. Hemmalaget vinner mellan 45-50% av sina matcher, samtidigt som bortalaget bara vinner runt 25% av matcherna. Ju viktigare matcherna blir, mot slutet av säsongen, så stiger hemmavinsterna till 60% och bortavinsterna sjunker till 20%.

Det har gjorts många studier som försöker förklara fenomenet. En del studier visar på hur domare systematiskt och undermedvetet favoriserar hemmalaget, därtill påverkade av ljudkulissen och stämningen från läktarna. Andra studier tar upp hur miljön på bortaplan kan vara främmande och fientlig för en spelare, och att bortaplan kan störa de normala rutiner som en spelare går igenom inför match.

Annons

Hittills har inga studier gjorts som visat på kopplingen mellan att ett lag har med sig fler fans på bortaplan och att samma lag också vinner fler, eller färre, bortamatcher. Intuitivt borde det dock vara så att fler supportrar på plats borde få spelarna att känna sig mer ”hemma” och mindre utsatta, ett stöd som hjälper på hemmaplan borde vara till hjälp också på bortaplan om än i mindre skala.

Om det faktiskt kommer hjälpa Swansea under säsongen återstår att se, till någon skada kan det hur som helst knappast vara. Kostnaden för Swansea är £300,000, vilket väl på ett ungefär motsvarar en månadslön för en av deras bättre spelare. Det är en klok och prisvärd investering för Swansea, med en möjlig fördel på planen och i tabellen tillsammans med den PR och det goodwill det ger hos supportrarna.

Annons

:::

TRANSFERKOLLEN:

Patrick Roberts (AM), 18 år till Man City. Talangfull engelsman som kan spela både offensiv mittfältare och anfallare. En kvotvärvning för framtiden som näppeligen kommer få se någon som helst speltid i Man City under den kommande säsongen, men som kan visa sig bli bra i framtiden. Godkänd (++)

Publicerad 2015-07-20 11:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto