Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Om transferfönstrets tragikomik och den unge Davids lidanden

Peter Hyllman

Det var kring Man Utd det mesta rörde sig under gårdagen och det europeiska transferfönstrets stängande. För tredje sommaren i rad befinner sig nämligen Man Utd i den allt annat än avundsvärda positionen att de mer eller mindre snubblar över sina egna ben under transferfönstrets sista dagar. I en sådan utsträckning att man kunde tro att de gått samma planeringsskola som SL som blir lika förvånade varje år som löven faller från träden.

Man Utd inledde dagen med en dokumenterat tunn anfallslinje. När dagen var slut så hade man å andra sidan definitivt skeppat iväg två offensiva spelare, Javier Hernandez till Bayer Leverkusen och Adnan Januzaj på lån till Dortmund, och så vi vitt vi kan utgå från här och nu värvat blott en enda, 19-årige Anthony Martial från Monaco. Vilket den matematiskt snabbtänkte fort inser betyder att man slutar dagen med en offensiv spelare mindre än man började.

Anthony Martial är självklart en spännande värvning, en av europeisk fotbolls främsta talanger på en för Man Utd högst användbar position. Prislappen varierar beroende på vem man väljer att tro på mellan £36m och £50m, men det mest troliga är nog att grundsumman är på £36m samt att olika klausuler kan föra summan vidare uppåt. Tor-Kristian Karlsen skriver mycket begåvat och intressant om en mer modern och företagsekonomisk syn på spelarvärvningar, eller kanske snarare spelarinvesteringar.

Annons

Men den kanske största affären under dagen var ändå att den ytterst långrandiga sagan med David De Gea verkade nå sin upplösning. Klubbarna verkade överens. Real Madrid skulle få De Gea och för detta skulle de betala cirka £20m samt skicka Keylor Navas i motsatt riktning. En på det stora hela bra affär för samtliga parter, givet att det nu trots allt bara var en fråga om när De Gea skulle gå till Real Madrid, inte om.

Men så träffade skiten fläkten.

Helt plötsligt meddelas nämligen att David De Geas övergång från Man Utd till Real Madrid inte blir av eftersom övergångsdokumenten inte var inskickade till La Liga i tid. Två stora och enormt professsionellt drivna fotbollsklubbar har alltså haft en hel sommar på sig att komma överens och ordna det praktiska men sitter alltså ändå där med rumpan bar under transferfönstrets absolut sista minuter, bokstavligen.

Annons

Ursäktandet och fingerpekandet inleddes omedelbart. En konspirationsteori som framfördes av spansk media av alla möjliga parter var att Man Utd medvetet vilat på avtryckaren till en minut efter midnatt som en slags hämnd för tidigare transferstrul med Real Madrid. En mer parodisk förklaring gjorde gällande att Real Madrid, eller möjligen La Liga, helt enkelt saknade uppdatering på den senaste programvaran för att kunna öppna dokumenten, vilket föranledde förseningen.

I England är det möjligt för klubbar att söka dispens för att papper kommer in något för sent. Men någon sådan möjlighet finns inte i Spanien utan tvärtom så har flera tidigare spelarövergångar just gått i stöpet för att dokument har inkommit några minuter för sent. Guillem Balague, känd spansk fotbollsjournalist, var tydlig med att det fanns inga som helst prejudikat för att affären skulle kunna gå igenom.

Annons

Nu påstår sig Man Utd förvisso ha bevis för att de skickat nödvändiga papper 23:59, och det är så klart inget de säger utan att kunna visa att det faktiskt ligger till på det viset. Helt klart är att både Man Utd och Real Madrid vill att affären ska gå igenom och båda klubbarna kommer aktivt verka både mot La Liga och mot FIFA för att så ska bli fallet. Det framstår som osannolikt att ett stackars ensamt fotbollsförbund ska kunna stå emot två så mäktiga aktörer för ett så pass impopulärt beslut.

För så är det ju, Real Madrid och Man Utd står eniga i detta. Real Madrid vill självklart ha sin spanske stjärnmålvakt till varje pris. Man Utd å sin sida har förmodligen ingen större lust att sitta fast med en målvakt som hellre vill spela för en annan klubb och som kan lämna klubben helt gratis nästa säsong. Ingen av klubbarna har något att egentligen vinna på att affären inte skulle bli av. Och det har väl egentligen inte La Liga heller.

Annons

Hänvisningarna till felaktig eller ej uppdaterad programvara kan naturligtvis framstå som parodisk till en början, något som inte rimligtvis borde kunna hända på två förmodat moderna arbetsplatser. Men ska man nu överklaga ett beslut så måste man enligt outgrundliga byråkratiska ordningar ha ett sakligt skäl för denna överklagan, och just elektroniskt missöde råkar vara ett sådant sakligt skäl. Vad som alltså pågår är en produktion av ett svepskäl för La Liga och/eller FIFA att godta överklagan och låta affären gå igenom.

Men hur det än slutar, och vem eller vilka som än bär ansvaret för det som inträffat, så inte var det någon stolt dag vare sig för Real Madrid eller Man Utd, två av världens absolut största fotbollsklubbar.

:::

Fabio Borini (FW), 24 år till Sunderland. Han tvekade länge och väl, Borini, innan han till slut ändå gjorde övergången från Liverpool till Sunderland, där han tidigare spenderat en säsong på lån. Hans lånetid i Sunderland var hyfsat lyckad och kan han bidra med samma värde även som ditflyttad så blir han en tillgång för Sunderland. Väl godkänd (+++)

Annons

Anders Lindegaard (GK), 31 år till West Brom. Blev av en anledning som stavas De Gea i huvudsak andremålvakt i Man Utd men det fanns en god anledning till att många i början av bådas karriär där trodde att Lindegaard faktiskt skulle kunna ta förstatröjan. Lindegaard är en riktigt skicklig målvakt och kan visa sig ruggigt bra för West Brom med problem på posten. Berömlig (+++++)

Dieumerci Mbokoni (ST), 29 år till Norwich på lån. Tack gode gud! Norwich gjorde till sist klart med en inlånad anfallare från Dynamo Kiev, med ett nästan lika häftigt namn som Ricky van Wolfswinkel som skeppats iväg på lån till Real Betis. Norwich behövde förstärka bakom Cameron Jerome sedan dessutom Lewis Grabban börjat strula. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-09-01 02:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto