Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SPECIAL: Liverpool 2015-16

Peter Hyllman

Vem är egentligen Brendan Rodgers? Är han den moderna och framåttänkande unge managern som chockade en hel fotbollsvärld genom att ta Liverpool intill en olycklig grästuva från sin första ligatitel på ett kvarts sekel? Eller är han den ständigt plattitydproducerande Mr Chance som under två av sina tre säsonger som manager har basat för ett lag berövat egen idé och energi på planen och som slutat en bra bit under klubbens ambitioner?

Den här säsongen måste Rodgers kunna ge ett tillfredsställande svar på den frågan. Hans jobb var i uttalad fara redan i slutet av förra säsongens debacle och mycket lite talar för att Rodges överlever ännu en sådan säsong i tabellens ingenmansland, eller kanske ens en höstsäsong av samma slag. Liverpools ambition i alla fall på kort sikt är naturligtvis att spela Champions League, och i den kampen måste man befinna sig.

Det har varit en förändringens sommar på Anfield. Steven Gerrard har lämnat klubben och Raheem Sterling-sagan blev utdragen på ett sätt som näppeligen var till Liverpools fördel. Ett flertal spelare har värvats. Nathaniel Clyne, James Milner, Christian Benteke och Roberto Firmino känns samtliga som kloka värvningar, men också värvningar som, möjligen med undantag för Clyne, inte med nödvändighet kommer visa sig bli lyckade.

Annons

Just spelarvärvningar har varit Liverpools akilleshäl under många år, men kanske i synnerhet under Brendan Rodgers och den transferkommittée som Liverpools klubbledning har etablerat. Lyckade spelarvärvningar är emellertid inte bara en fråga om bra eller dåliga spelare, utan hur bra en klubb och en manager är på att integrera spelaren i lagets taktik och spelidé. Och det är ett område på vilket Rodgers måste börja visa upp ett bättre facit än vad han så här långt har gjort.

Liverpools stora problem förra säsongen var bristen på mål, vilket kanske inte är så konstigt efter att man sålt Luis Suarez och Daniel Sturridge visade sig vara ständigt skadedrabbad. Den situationen ser inte ut att vara annorlunda den här säsongen men Liverpool måste ändå få igång sitt målskytte, och för det syftet har alltså Christian Benteke, Roberto Firmino och Danny Ings värvats till klubben. Det är inte långsökt att säga att Liverpools framgångar den här säsongen kommer bero mycket på vilken output Rodgers kan få ut från Benteke och Firmino.

Annons

Defensivt måste Rodgers hoppas att han har fått ordning på sin backlinje, och det mest troliga är att han den här säsongen håller sig till en rak fyrbackslinje med Martin Skrtel och Dejan Lovren som mittbackspar. Lovren var en av dessa värvningar som inte alls hittade sina fötter under sin debutsäsong men som självklart har stor potential att förbättras.

LINEUP (4-3-3)
GK – Mignolet, Simon (Bogdan, Adam)

RB – Clyne, Nathaniel
CB – Skrtel, Martin
CB – Lovren, Dejan (Sakho, Mamadou)
LB – Gomez, Joe (Moreno, Alberto)

DM – Leiva, Lucas (Rossiter, Jordan)
CM – Henderson, Jordan (Can, Emre)
CM – Milner, James

FW – Firmino, Roberto (Lallana, Adam)
ST – Benteke, Christian (Sturridge, Daniel)
FW – Coutinho, Philippe (Ibe, Jordon)

TRANSFERS
In: James Milner (Man City), Danny Ings (Burnley), Adam Bogdan (Bolton), Joe Gomez (Charlton), Roberto Firmino (Hoffenheim), Nathaniel Clyne (Southampton), Christian Benteke (Aston Villa). Ut: Steven Gerrard (Los Angeles Galaxy), Glen Johnson (Stoke), Brad Jones (Bradford), Sebastian Coates (Sunderland), Raheem Sterling (Man City), Andre Wisdom (Norwich, lån), Rickie Lambert (West Brom), Mario Balotelli (Milan, lån), Lazar Markovic (Fenerbahce, lån).

Annons

NYCKELSPELARE: Jordan Henderson
Någon måste ta ledarskapet på planen när Steven Gerrard inte längre finns i klubben och det faller sig naturligt att det är på Hendersons axlar detta främst faller, tillsammans med James Milner som centralt ledarnav på mitten. Det är inte minst viktigt eftersom övriga lagdelar i stor utsträckning består av spelare som inte ser vordna ledare ut och som inte i första hand är vana att ta ansvar i jobbiga lägen. Henderson kommer också att vara en viktig spelare i Liverpools omställningar från försvar till anfall.

VAD TALAR FÖR LIVERPOOL?
Liverpool var kanske aldrig riktigt så bra som den där andraplatsen möjligen antydde, men inte heller är man kanske riktigt så dåliga som förra säsongens sjätteplats med tillhörande spel gav anledning att tro. Det finns potential och kvalitet i Liverpool och om Brendan Rodgers kan få ordning på lagets båda ändar, försvar och anfall, så är Liverpool utan tvekan en klubb som kan utmana på allvar om Champions League-platserna.

Annons

VAD TALAR MOT LIVERPOOL?
Även om Liverpool har värvat mera stabilt den här sommaren så är ändå den kvardröjande känslan att det är ännu en sommar under vilken Liverpool framför allt har handlat bredd snarare än riktigt hög kvalitet. Det kan göra laget stabilare men frågan är om det kan lyfta Liverpool uppåt i tabellen i den utsträckning klubben rimligtvis önskar.

Liverpool under Brendan Rodgers har hela tiden varit något av ett humörstyrt lag. Under 2013-14 spelade man närmast som i ett slags lyckorus av ständig medgång. Även under 2014-15 fanns liknande känslor. Liverpool hade en lång och väldigt stark förlustfri svit ända från december in i mars. Men efter förlusten på hemmaplan mot Man Utd så föll lagets spel och självförtroende mer eller mindre samman. Liverpool kan vara riktigt bra i medgång, men består i lite för hög utsträckning av spelare som gömmer sig i motgång.

Annons

TRE NYCKELFRÅGOR

Passar Christian Benteke in i Liverpool? I samband med att Liverpool betalade klausulen för Benteke i somras så inleddes omedelbart de både orättvisa och vilseledande jämförelserna med Andy Carroll. Men Benteke är en väsentligt mer mångsidig spelare än Carroll och med helt andra kvaliteter. Ändå är det alls inte säkert att han passar in i Brendan Rodgers taktiska upplägg.

Kan Brendan Rodgers hitta ett spelsystem? Louis van Gaal håller fast vid samma spelsystem men flyttar runt spelare på fel positioner. Rodgers å andra sidan håller i grova drag koll på positionerna men byter i gengäld taktiska uppställning som andra byter strumpor. Kan Rodgers hitta ett spelsystem som han själv och spelarna blir bekväma med?

Who let the kids out? Joe Gomez har varit en upplevelse under inledningen av säsongen, Jordon Ibe ser ut att kunna bli en bra ersättare för Raheem Sterling, Jordan Rossiter ung och hungrig på mittfältet. Om Rodgers kan fortsätta ge dessa spelare speltid under säsongen så är det inte bara bra för framtiden, utan något som kan hjälpa Liverpool hantera ett tufft spelschema med bland annat Europa League.

Annons

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#4) Någon titelstrid kommer inte på något sätt vara aktuell den här säsongen, så någon upprepning av 2013-14 är inte att vänta. Men Liverpool har ett starkt mittfält både defensivt med spelare som James Milner och Jordan Henderson, och kanske har Rodgers till sist insett det subtila värdet i Lucas Leivas positionsspel, men också offensivt med spelare som Philippe Coutinho och Roberto Firmino. Om Liverpool lyckas hålla sig inom ramarna, och inte falla utanför dem så grovt som man gjorde förra säsongen, så är man en vass utmanare till en av Champions League-platserna.. (3-6)

Linhem. (#5) Försvaret är fortsatt ett enormt problem tack vare östeuropeiska “Dum & Dummare” i mittförsvaret, och trots en massiv uppgradering på högerbacken. Jag är orolig över mittfältsparet Milner-Henderson då de är  ganska lika och främst offensiva men samtidigt är de mångsidiga och Milner har imponerat inledningsvis. Rodgers saknar spelidé och beslutsamhet i vad han gör vilket kanske hör ihop med att det saknas harmoni och röd tråd från ägarna ända ned till nyanställda Gary McAllisters älskade hjässa. Coutinho gjorde för mycket på egen hand ifjol men hur passar han ihop med Firmino och Benteke? (4-7)

Annons
Publicerad 2015-09-01 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto