Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SPECIAL: Man City 2015-16

Peter Hyllman

Varannan säsong. Så har syndromet hittills sett ut för Man City. 2011-12 vann man Premier League, för att säsongen därpå leverera ett sällsynt mesigt titelförsvar. 2013-14 vann man så Premier League igen, bara för att under förra säsongen om möjligt överträffa sig själva i titelförsvarande mesighet. Är det så dags att vinna Premier League igen den här säsongen?

Förra säsongen såg likblek ut för Man City. Laget och spelarna såg stundtals allt annat än motiverade ut. Taktiskt verkade inte Manuel Pellegrini ha läst av vare sig ligans utmaningar eller spelartruppens begränsningar på rätt sätt. Man City hade förvånansvärt svårt i vissa matcher att bryta ned motståndarförsvar samtidigt som man svarade för märkliga misstag defensivt.

Under sommaren har man ändå varit den av de förmodade toppklubbarna som har agerat både mest och bäst. Samtliga lagdelar har förstärkts. Nicolas Otamendi är en strålande förstärkning av världsklass i försvaret. Fabian Delph breddar mittfältet på ett värdefullt sätt. Och framåt är både Raheem Sterling och Kevin De Bruyne två värvningar som tillför kvalitet och alternativ till Man Citys offensiv.

Annons

Inte minst tillför de nya spelarna ny energi till laget. Den ökade konkurrensen har redan lett till att Eliaquim Mangala, som hade en besvärlig debutsäsong i klubben, har sett betydligt mer koncentrerad och kapabel ut. Vincent Kompany ser även han ut att återigen befinna sig på samma höga nivå som han en gång befann sig på. Och David Silva kommer kunna få ut ännu mer av sitt kunnande med spelare som Sterling, De Bruyne och Agüero omkring sig.

Säsongsinledningen har sett väldigt lovande ut för Man City. Men precis som George Boyd sa efter Burnleys vinst mot Man City på Turf Moor: ”If you get in their faces they don’t like it and they have several players who don’t track back as much as they should.” Vi har ännu inte sett något lag den här säsongen “get in their faces”, men det kommer att hända och hur Man City reagerar på detta kommer att säga mycket om den kommande säsongen.

Annons

Kvaliteten finns onekligen i Man Citys spelartrupp för att vinna Premier League den här säsongen. Huruvida Man City har bredden i spelartruppen för att kunna hantera skador och europeiskt cupspel, och huruvida Man City har den mentala hungern att hålla sig på tårna under en hel säsong, är fortfarande saker som återstår att se.

LINEUP (4-2-3-1)
GK – Hart, Joe

RB – Zabaleta, Pablo (Sagna, Bacary)
CB – Kompany, Vincent (Demichelis, Martin)
CB – Otamendi, Nicolas (Mangala, Eliaquim)
LB – Kolarov, Aleksandr (Clichy, Gael)

DM – Fernandinho (Fernando)
CM – Touré, Yaya (Delph, Fabian)

RW – Sterling, Raheem (Nasri, Samir)
AM – Silva, David
LW – De Bruyne, Kevin (Navas, Jesus)

ST – Agüero, Sergio (Bony, Wilfried)

TRANSFERS
In: Enes Ünal (Bursaspor), David Faupala (Lens), Raheem Sterling (Liverpool), Fabian Delph (Aston Villa), Patrick Roberts (Fulham), Nicolas Otamendi (Valencia), Aleix Garcia (Villareal), Kevin De Bruyne (Wolfsburg), Yaw Yeboah (Right to Dream), Thomas Agyepong (Right to Dream). Ut: Scott Sinclair (Aston Villa), James Milner (Liverpool), Dedryck Boyata (Celtic), Angelino (New York City), Micah Richards (Aston Villa), Kerim Rekik (Marseille), Stevan Jovetic (Inter, lån), Matija Nastasic (Schalke), Jason Denayer (Galatasaray, lån), Thomas Agyepong (FC Twente, lån), Adam Drury (släppt), Edin Dzeko (Roma, lån), Shay Facey (New York City, lån), Seko Fofana (Bastia, lån), John Guidetti (släppt), Jordy Hiwula (Huddersfield), Frank Lampard (New York City), Greg Leigh (Bradford), Alvaro Negredo (Valencia), Olivier Ntcham (Genoa, lån), Dominic Oduro (släppt), Enes Ünal (Genk, lån), Yaw Yeboah (Lille, lån).

Annons

NYCKELSPELARE: David Silva
Att David Silva allmänt beskrivs som Man Citys bäste spelare någonsin är inte något märkligt. Frågan är om det för tillfället finns någon bättre spelare alls i Premier League än Silva, som besitter en närmast magisk spelförståelse och kreativitet på planen. Kommer vara den spelare som styr Man Citys offensiv under säsongen och som kommer ha uppdraget att låsa upp även de lägst liggande försvaren.

VAD TALAR FÖR MAN CITY?
Helt enkelt kvaliteten på spelartruppen och det faktum att man har värvat otroligt starkt under sommaren. Fabian Delph och Raheem Sterling är två mycket funktionella värvningar och med Nicolas Otamendi och Kevin De Bruyne har man förstärkt med spelare av världsklass på två välbehövliga positioner. Rent taktiskt verkar Manuel Pellegrini också ha hittat en vettigare och tryggare spelsystem än under föregående säsong, och ett spel som bättre utnyttjar styrkorna hos viktiga spelare som Yaya Touré och David Silva.

Annons

VAD TALAR MOT MAN CITY?
Inte mycket talar så klart mot Man City under den här säsongsinledningen, men det fanns tvivel runt Man Citys hunger i spelartruppen under stora delar av föregående säsong, och det ska bli intressant att se hur Man City hanterar när det börjar gå dem emot under säsongen. Det vore inte första gången ett topplag gör en strålande inledning för att sedan tappa först harmonin och spelet och därefter ligatiteln. Något oroväckande för Man City bör också vara att de trots all kvalitet i spelartruppen fortfarande är ganska tunna framåt, och skador på fel spelare kan ställa till med relativt mycket.

TRE NYCKELFRÅGOR

Klarar man av skador på offensiva spelare? Sergio Agüero gjorde 26 mål för Man City förra säsongen trots att han var borta mycket på grund av skada. Det ser oroväckande tunt ut framåt för Man City, allra helst som inte minst Agüero är just skadebenägen. Och hur hanterar Man City det, eller en längre skada på David Silva?

Annons

Hur påverkar pratet om Pellegrini? Man City agerade klokt inför säsongen som förlängde sitt kontrakt med Pellegrini, men det kommer inte förhindra pratet vad säsongen lider om att nya tider väntar efter denna säsong, oavsett hur det slutar. I vilken utsträckning kommer det bli en distraktion för Man City i deras jakt på engelska och europeiska titlar?

Kommer man lyckas i Champions League? Om det här är säsongen när Man City slutligen får sitt break i Champions League, och alltmer börjar tyda på att så nog kan bli fallet, så väcker det intressanta frågor om hur Man City kommer lyckas att balansera en hel vårsäsong med både Premier League och Champions League på spelschemat.

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#3) Om do-overs hade varit tillåtna så hade jag kanske tippat Man City annorlunda, men sådan tur har man inte. Man City är naturligtvis väl så kapabla att vinna Premier League den här säsongen, vilket inte minst inledningen av säsongen har visat, men där finns också svagheter som manifesterade sig förra säsongen och som vi ännu inte riktigt vet om och hur de tar sig uttryck den här säsongen. Man Citys försvar ser dock starkt ut och i Sterling och De Bruyne har man fått in positiv ny energi i lagets anfallsspel. (1-5)

Annons

Linhem. (#1) Har med Otamendi nödvändigt förstärkt mittförsvaret och Kompany kan nog inte bli sämre än han varit de senaste säsongerna. Tveksamt ställt på defensivt mittfält om man ska nå långt i Europa. Mycket tack vare Dave Silva har de ett väldigt fint anfallspel och Agüero gör alltid mål när han är frisk. Sterling är en mångsidig klasspelare som breddar anfallspelet och lär användas väl av Silva. De Bruyne är fantastisk och lär inte göra Man City sämre men i ett lag där inte allt kretsar kring honom lär han inte få ut sin fulla potential. På något sätt har Pellegrini lyckats bli underskattad igen. (1-3)

Publicerad 2015-09-02 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto