Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SPECIAL: Chelsea 2015-16

Peter Hyllman

Ett lag som vinner ligan avstannande och med åtta poängs marginal ena säsongen måste rimligtvis betraktas som en av huvudfavoriterna vid början av nästa säsong. Men en säsong är heller inte den andra lik, och Chelsea har inte riktigt utnyttjat det mästarläge man har haft under sommaren, och laget är i stora drag helt och hållet detsamma.

Utmaningarna den här säsongen kommer bli större. Arsenal ser hungrigare ut än på mycket länge och norpade dessutom Petr Cech från Chelseas egna led, Man City har rustat väldigt starkt under sommaren och ser ut som ett helt annat lag än vad vi såg förra säsongen. Chelsea vann förra säsongen till stor del på grund av sin stora stabilitet, men måste den här säsongen få fram andra egenskaper för att upprepa bedriften.

Kan José Mourinho leverera dessa egenskaper? Svaret på frågan är inte alldeles självklart. Chelseas taktik förra säsongen gick i huvudsak ut på att släppa in färre mål än motståndarna snarare än att göra fler mål än dem. Det var en taktik som möttes av både hån och kritik men det fick snarare Mourinho att på rent trots överdriva saken än mer. Men i vissa stunder blev Chelsea närmast för försiktiga, och försatte sig på så vis i svåra situationer.

Annons

Vi har under inledningen av den här säsongen sett ett Chelsea som har försökt expandera dessa horisonter och våga öppna upp sig mer. Det har å andra sidan resulterat i åtta tappade poäng bara på de fyra första matcherna och det krävs ingen större fantasi för att föreställa sig att José Mourinho med ett sådant facit mycket snart söker sig tillbaka till vad han vet fungerar.

José Mourinho har i princip uppnått med Chelsea under sin andra period i klubben vad han normalt sett alltid uppnår med de klubbar han är manager för, att ta dem tillbaka till toppen av ligan. Vad Mourinho har att visa nu är att han för första gången i sin managerkarriär kan ta ett lag vidare från den nivån och förvandla dem från ett mästarlag till ett genuint storlag på båden den engelska och europeiska scenen.

LINEUP (4-2-3-1)

Annons
GK – Courtois, Thibaut (Begovic, Asmir)

RB – Ivanovic, Branislav
CB – Zouma, Kurt
CB – Cahill, Gary (Terry, John)
LB – Azpilicueta, Cesar (Rahman, Baba)

DM – Matic, Nemanja (Obi Mikel, John)
CM – Fabregas, Cesc (Ramires)

RW – Pedro
AM – Willian (Oscar)
LW – Hazard, Eden

ST – Costa, Diego (Falcao, Radamel)

TRANSFERS
In: Nathan (Atletico Paranaense), Radamel Falcao (Monaco, lån), Asmir Begovic (Stoke), Danilo Pantic (Partizan), Baba Rahman (Augsburg), Pedro (Barcelona), Kenedy (Fluminense), Papy Djilobodji (Nantes), Michael Hector (Reading). Ut: Didier Drogba (släppt), Petr Cech (Arsenal), Marco van Ginkel (Stoke, lån), Felipe Luis (Atletico Madrid), Juan Cuadrado (Juventus, lån), Oriol Romeu (Southampton), Victor Moses (West Ham, lån) plus ett skitlass av massa andra lån.

NYCKELSPELARE: Eden Hazard
Den spelare runt det mesta av Chelseas offensiv kretsade förra säsongen och Hazard måste verkligen upp i nivå igen om Chelsea ska kunna göra som ett riktigt storlag måste kunna göra och försvara sin ligatitel. Bevakningen på honom kommer inte vara mindre och det gäller för Hazard att visa att han inte bara är snabb och teknisk utan också tillräckligt kraftfull för att verkligen kunna dominera i ligan.

Annons

VAD TALAR FÖR CHELSEA?
Chelsea var förra säsongens överlägsna ligavinnare huvudsakligen för att de var det mest kompletta laget. Varje lagdel var stark och bestående av riktigt skickliga spelare. Det där är naturligtvis ingenting som har förändrats, Chelsea består rakt igenom av kvalitet, från backlinje via mittfält till anfall. Även om inledningen på säsongen har varit svag så är det något som kommer att lysa igenom under säsongen som helhet.

En annan faktor som talar till Chelseas fördel är helt enkelt att de har en väldigt tydlig spelidé som alla spelare är medvetna om och som i sig innebär en väldigt låg grad av risk. Chelsea kommer inte att ramla utanför ramarna i någon större utsträckning utan poängen kommer att trilla in, man är ett betydligt jämnare lag än de flesta andra lag i toppstriden.

Annons

VAD TALAR MOT CHELSEA?
Mental trötthet. Det är alltid en utmaning att gå in i en ny ligasäsong som regerande mästare. Det har märkts vid sidan av planen för Chelsea där det har varit betydligt mer öppna bråk än normalt och det har märkts på planen med ett antal mycket släpphänta insatser. Chelsea visade också upp en märklig passivitet under transferfönstret och kan ha missat en viktig möjlighet att tillföra laget ny energi.

TRE NYCKELFRÅGOR

Kan man upprätthålla defensiven? Chelsea var ligans defensivt absolut tätaste lag förra säsongen. Men den här säsongsinledningen har sett helt annorlunda ut. John Terry har petats i början av säsongen, Branislav Ivanovic verkar vara en skugga av sitt forna jag och den viktige Nemanja Matic har kommit helt fel i sitt spel. Tillfälligheter eller ett systematiskt problem?

Annons

Kan man kollektivisera offensiven? Ge bollen till Hazard och se vad som händer. Kanske en något orättvis skildring av Chelseas offensiva taktik förra säsongen men det fanns ändå ett visst beroende av individuella insatser som är riskfylld på hög engelsk och europeisk nivå. Kan Chelsea med Pedro på andra kanten hitta en mer kollektiv och svårstoppad ansats?

Klarar José Mourinho av att rotera? Chelsea såg trötta ut mot slutet av förra säsongen, och då åkte laget ändå ut förhållandevis tidigt i Champions League. Mourinho har aldrig varig någon stor vän av att rotera, han vill använda sig av de spelare han litar på, men det är svårt att se att Chelsea ska orka med en hel säsong på flera fronter utan att rotera.

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#2) Det går aldrig att riktigt räkna bort Chelsea och allra helst inte ett Chelsea under med José Mourinho som manager. Där finns både skicklighet och organisation i goda mängder. Men Chelsea hade sina ganska tydliga begränsningar redan förra säsongen och har gjort märkligt lite under sommaren för att adressera dessa. Det finns mentala trötthetstecken både på och vid sidan av planen, och Chelsea kommer att behöva höja sig snarare än stå still om man vill kunna upprepa förra säsongens bedrift. (1-3)

Annons

Linhem. (#2) Jag tror inte på ligaresultat i augusti men Chelsea ser onekligen skakade ut. Trots Bela Guttmans ökända varning tror jag Mourinho blir kvar länge. Tänker verkligen inte avskriva dem från titelstriden men kanske hamnar snarare fokus på Champions League? Har problem att göra mål utan Diego Costa men samtidigt har bara Man City eller möjligen Liverpool en bra backup-anfallare. Pedro fyller dock ett målskyttebehov och är ett alternativ de saknat. Kan tycka de saknar alternativ på centralt mittfält men de verkar nu mer villiga att använda sina egna ungdomar. Jag gillar verkligen Kurtan Zouma. (1-3)

Publicerad 2015-09-03 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto