Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsene Wengers matematik måste bli till verklighet mot Olympiakos

Peter Hyllman

”Mathematically, we can qualify without any problem if we can produce our performances that we want at home”. Den något knöliga meningen lyckades Arsene Wenger formulera efter Arsenals överraskande förlust i Champions Leagues första gruppspelsomgång mot Dinamo. Och det är ju svårt att säga emot honom där.

Förvisso hävdade Arsene Wenger även under vårsäsongen, när Arsenal halvt om halvt ansåg sig jaga Chelsea i tabelltoppen, att Arsenal ”mathematically” kunde vinna ligan. Matematiken blev dock aldrig ens i närheten av verklighet och Wenger och Arsenal får hoppas att ekvationen den här gången är mer hållbar.

Wenger har en liten förkärlek för att vilja uttrycka sig i termer av matematik och statistik. Rättare sagt så brukar han addera ord som matematiskt eller statistiskt till sina påståenden även om det inte alla gånger klart vad detta mer konkret syftar på. Le Professeur är dock inte ensam om att ha uppfattningar om matematik, en annan kille sade följande: ”As far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain, and as far as they are certain, they do not refer to reality.”

Annons

Det var Albert Einstein.

Fotboll, även den moderna professionella fotbollen, handlar om känslor, om energi, om samspel och relationer mellan ett flertal individer, om det förtroende de för stunden har för sig själva, för varandra och för all del även för sin manager. Det är en smutsig och komplex verklighet som inte helt lätt låter sig förklaras i matematiska termer.

Nu ska inte detta behöva ha någon betydelse för kvällens match mot Olympiakos, en match som Arsenal helt enkelt ska vinna. Arsene Wenger betonade redan innan gruppspelet att hemmamatcherna skulle bli viktiga, men med förlusten mot Dinamo försvann varenda liten felmarginal som möjligen kunde finnas.

Arsenal måste helt enkelt vinna ikväll mot Olympiakos. Ingen av matcherna mot Bayern München är omöjlig för Arsenal men de kan heller inte räkna hem någon poäng i dessa båda matcher. De har tre poäng kvar att ta av Zagreb, vill de vara på någon slags trygg mark så behöver de ta sex poäng mot Olympiakos, med början ikväll.

Annons

Arsenal fick igång flytet i sitt spel mot Leicester i helgen men nu kommer det bli en helt annan typ av match. Det öppna och flödande spel som Leicester bjöd på kommer inte Olympiakos att bistå med. Ytorna kommer att stängas och utrymmet vara litet. Det ska dock inte spela någon roll. Arsenals kvalitet ska klara av uppgiften hemma på Emirates.

Allt annat vore en grekisk tragedi.

José Mourinho har efter mer eller mindre varje dåligt resultat tidigare under säsongen valt att fokusera på yttre omständigheter. Sedan Chelsea faktiskt hämtat upp 0-2 till 2-2 i slutminuterna mot Newcastle så tog han dock tillfället i akt att såga dem vid fotknölarna. Någon kontraintuitivt kan tyckas men också ett sätt att hålla dem på tårna.

Ikväll tar han sitt Chelsea tillbaka dit där det en gång i allt väsentligt började för honom i hans managergärning. Porto. Det har alltid funnits skillnader i hur Mourinho jobbat rent taktiskt med Chelsea, med Inter och med Real Madrid än hur han jobbade i Porto. I Porto var han mer offensivt lagd och byggde sitt spel på en hög press på motståndarna.

Annons

Det var med Chelsea han dock började spela lägre i planen. Men kanske är det lite av en återgång till sitt tänkande i Porto som vi ser i Chelsea den här säsongen. Ett Chelsea som har försökt spela med en högre liggande backlinje än förut, och som visar mer tendenser till presspel. En sådan omställning vore knappast smärtfri, vilket skulle bevisas.

Offsides femte nummer för året landar i brevlådorna imorgon onsdag och i butikerna på tisdag nästa vecka. Där har Jonathan Wilson skrivit en längre text med fokus på José Mourinho, hans bakgrund och lite av vad som taktiskt och psykologiskt har drivit honom genom åren. Bra läsning.

:::

Viktigt att det börjar gå bra för de engelska lagen i Champions League. Man tog ett försprång i koefficientkriget med de italienska klubbarna redan förra omgången, trots att det var en mer eller mindre katastrofal omgång för de engelska lagen. Men det passerade något mer obemärkt förbi att inte heller de italienska lagen hade någon poängmässigt lysande omgång.

Annons

:::

Lite typiskt att just den West Brom-match jag väljer att dissa för att gå och se Johnny Depp spela psykotisk irländsk gangster visar sig vara den West Brom-match som innehåller fem mål, och en galen Everton-comeback från 0-2 till 3-2. Forget about it!

Men det var onekligen en målrik Premier League-omgång, så det hade man kanske kunnat förutse.

Publicerad 2015-09-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto