Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klopp till Liverpool är kommen, oss är en frälsare född

Peter Hyllman

Så var han då på plats. Under torsdagskvällen kom till sist det offentliga besked som en halv fotbollsvärld väntat på, nämligen att Jürgen Klopp skrivit på för Liverpool. Om det rådde delade meningar runt det kloka i att sparka Brendan Rodgers så är meningarna allt annat än delade vad gäller utnämningen av Klopp.

Det är inga små förväntningar Jürgen Klopp har på sig. På kort sikt pratas det kanske som mest i huvudsak att ta sig tillbaka till Champions League den här säsongen, men på längre sikt pratas det naturligtvis ligatitlar och cuptitlar i England och i Europa. Kanske är det lite typiskt Liverpool, en klubb mer än någon annan belastad av ett svindlande messiaskomplex.

Ändå är det inte särskilt mycket i de yttre omständigheterna som har förändrats. Liverpool har alltjämt samma spelartrupp, de befinner sig inte i en position att kunna garantera spel i Champions League, och har fortfarande inte mer än Englands cirka femte största lönebudget. I vilken utsträckning är det rimligt att förvänta sig att Klopp ska förvandla vatten till vin?

Annons

Det är istället i de inre omständigheterna som Jürgen Klopp måste förväntas ha en snabb och bestående effekt. Atmosfären och förtroendet var i psykologisk konkurs under Brendan Rodgers ledarskap, men med Klopp har hela klubben och dess omgivning enats och galvaniserats. Taktiskt kommer det inte ske några underverk men mentalt har Liverpool fått en helt ny energi.

Det har gjorts stor sak av Klopps kulturella och filosofiska likhet med Liverpool, givet sin bakgrund i Mainz och Dortmund. Kanske något långsökt givet Premier Leagues mer kommersiella natur för att inte tala om Liverpool som ägs och drivs av amerikanska riskkapitalister. Men som symbol för hur klubben och supportrarna vill uppfattas är Klopp en enande figur.

För Jürgen Klopp är hans nya uppdrag självklart ett risktagande. Hans renommé är mäktigt från sin tid i Dortmund där han växte fram som en av fotbollens stora nutida managerikoner. Det var ett renommé som fick något av en törn mot slutet men ändå hämtade sig mot slutet. Nu tar han på sig en av den stora fotbollens tuffaste uppgifter.

Annons

Ska man formulera förväntningarna på Jürgen Klopp i Liverpool på ett enkelt sätt så är det att han ska göra med Liverpool vad han lyckades göra med Dortmund, som han förde till två ligatitlar och en Champions League-final. Men konkurrensläget är ett helt annat i Premier League, och Liverpools har en betydligt tuffare utgångspunkt gentemot väsentligt fler konkurrenter.

Det gör arbetsklimatet helt annorlunda i Liverpool jämfört med vad Klopp levde med i Dortmund. I själva verket kan Klopp göra ett väl så bra jobb med Liverpool som han faktiskt gjorde med Dortmund, utan att för den sakens skull kunna vara säker på att det medför Champions League-spel, än mindre ligatitlar.

Jürgen Klopp kommer naturligtvis med ett gigantiskt förtroendekapital till Liverpool. Det kommer köpa honom tid, men inte tid i all oändlighet, och en av hans viktigaste uppgifter kommer bli att tämligen snabbt visa att de skyhöga förväntningarna är motiverade. Ska han lyckas med det behöver följande punkter genomföras:

Annons

Spika ett spelsystem. Delvis en produkt av en obalanserad spelartrupp men ett av Liverpools och Brendan Rodgers större problem var ett ständigt pendlande mellan olika taktiska uppställningar. Jürgen Klopp har en tydlig spelidé som han utformade i Dortmund och han bör rimligen hitta ett sätt att snabbt översätta och anpassa detta till Liverpool och Premier League.

Hitta nyckelspelarna. Man får förmoda att Jürgen Klopp har tagit sig tiden att gå igenom Liverpools spelartrupp innan han tackade ja till uppgiften. Han bör alltså ha en uppfattning om hur han ska använda vilka spelare. Avgörande för hans framgång blir om han lyckas få fart på tidigare ”floppspelare” såsom Adam Lallana, Dejan Lovren och Roberto Firmino.

Utnyttja energin. En smart Jürgen Klopp vet hur han bäst ska kunna utnyttja den positiva energi som genom hans ankomst har fyllt upp Anfield till lagets och sin egen fördel. En sådan energi ska inte taktiskt förkvävas i överdriven systemfotboll utan måste frigöras i en fartfylld och positiv fotboll. Åtminstone på kort sikt måste Klopp låta fotbollen rida på vågen.

Annons

Plocka hem silver. Någon ligatitel är knappast realistisk den här säsongen men det finns tre cuptitlar att kriga om och en bättre bekräftelse på förväntningarna runt Klopp skulle inte gå att få. Liverpools självbild är djupt präglad på att vinna titlar, inte sluta trea eller fyra. Framför allt en rejäl push på Europa League skulle öka elektriciteten på Anfield.

Publicerad 2015-10-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto