POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM: Inför fredagskvällens rivalmöte mellan Nottingham och Derby

Det finns lag som heter Derby, det finns derbyn där folk spelar på hästar och dricker mint juleps, det finns derbyn där tjejer tacklar varandra på rullskridskor, och så finns det derbyn som är fotbollsmatcher.

Enda sedan den etymologiska ursprunget av “derby” som fotbollsuttryck har det varit oklart inom vilka parametrar man kan kalla en match för ett derby. Det finns stadsderby, det finns regionala derbyn, det finns nationella derbyn, och en del internationella matcher som kallas för derbyn. Vänta bara tills vi spelar derbyn mot Mars och någon kalenderbitare påpekar att bara matcher mellan lag på jorden är “äkta” derbyn.

Man skulle kunna bedöma derbyn som man bedömer porr, “you know it when you see it”, eller likt regionalt specifika maträtter (“Egentligen är det den ryska champagnen som är den äkta champagnen“) bara tillåta något kallas för derby ifall det uppfyller vissa, lokala eller traditionella, krav. I vilket fall kommer det alltid finns plats för oss som vill kalla matcher mellan Norwich, Tottenham, eller Newcastle för “Ruel Fox-derbyn”.

Vad detta extrainsatte-inlägg – efter tisdagens inlägg om hur fel det går i Leeds kan man kalla detta för en Clough-vecka på bloggen – handlar om är fredagens match mellan Nottingham Forest och Derby County som kan kallas för både “East Midlands-derby” och “The Brian Clough Trophy”. Särskilt då man sedan 2007 faktiskt delar ut en trofé till vinnaren.

Nottingham Forest

Jag undrar ofta vad som krävs för att Nottingham ska nå Premier League. De har konsekvent ett bra lag av uppskattade spelare och deras managers är alltid kända namn som haft tidigare framgångar. De brukar inte sparka flera managers på en säsong likt många andra i The Championship. De har nått playoff två gånger de senaste sju säsongerna; lika många gånger som man slutat på 19:e plats under samma period.

Halva managerengland (vilket inkluderar Skottland) har försökt med Nottingham Forest. Usual suspects som Gary Megson, Steve Cotterill, Joe Kinnear, och Alex McLeish. De har försökt med gamla Forestspelare som Stuart Pearce, Paul Hart, David Platt, Colin Calderwood, och nuvarande managern Dougie Freedman. De har försökt med managers som försöker spela “fin fotboll” med Sean O’Driscoll och Steve McClaren.

Och de har försökt med Billy Davies två gånger trots att alla inom klubben verkar hata honom och att han hellre umgås med sin fårhund uppe i de skotska högländerna. Jag kanske hittade på fårhund och de skotska högländerna för att jag ofta tänker på Billy Davies men det var en rejäl konflikt att Billy Davies pendlade till Nottingham från sitt hem i Skottland. Och med tanke på att inga människor verkar gilla Billy Davies antar jag att han har en hund.

Nu efter 15 omgångar ligger man på 19:e plats, där man som sagt är hemmastadd, och antagligen är Dougie Freedman ute på tunn is. Laget saknar Britt Assombalonga, vars skada sänkte deras starka start ifjol, som är fortsatt borta tills februari, åtminstone, och fjolårets stjärna Michail Antonio såldes till West Ham och honom har Slaven Bilic sparad i en frysbox någonstans.

Frågan är om Dougie Freedman fortfarande är kvar och får tid för att, enligt honom, “implementera sin långsiktiga plan” eller för att ägaren Fawaz Al-Hasawi helt enkelt inte bryr sig längre. Att man fortfarande är under transferembargo (får ej köpa spelare) skulle peka på att han tröttnat på sin leksak. Det som talar för att det kanske finns guld i Forest är att Forest har en del tilltalande statistik.

De leder nämligen ligan i flest avslut per match och är fyra i skott på mål. Möjligt kan de förstås ta alldeles för dåliga skott men med Assombalonga eller en kontinuerligt bra anfallare brukar 16 avslut per match resultera i bättre än elva mål på 15 matcher. Mittbacken Matt Mills är med två mål deras bästa målskytt denna säsongen, delat med Antonio som lämnat i augusti. De har ingen anfallare som varit frisk eller värvad tillräckligt tidigt för att ha spelat fler än tio ligamatcher.

Tills Assombalonga kanske kan spela i slutet av säsongen är förhoppningen att Nottinghams anfallare åtminstone ska kunna vara lika effektiva som genomsnittet. Då skulle Forest kunna vara att räkna med under säsongens andra halva. Jag är dock orolig över att deras anfallare är kända målsumpare som Chris O’Grady och Ryan Mendes; en välkänd skaderisk som Dexter Blackstock; en tonårig Tyler Walker; Jamie Ward som inte är någon utpräglad anfallare; och Nelson Oliveira som är en portugisisk anfallare.

I ett derby mot Derby kan allt hända men tills Nottingham är friska, jag vill inte ens prata om Andy Reid och Chris Cohen, får man förlita sig på tur eller att Dougie Freedman kan konvertera målsumpare. Freedman var trots allt Forest bästa målskytt under deras senaste säsong i PL.

Derby County

Derbys inledning var inte som förväntat och Derbyfansen insisterande på att Paul Clement var rätt man men saknade rätt spelare. Jag skrev längre om Derbys värvningar i september.

Kortfattat kan man säga att Derby köpte två av förra säsongens bästa innermittfältare, Bradley Johnson och Jacob Butterfield, för att ersätta Will Hughes och vad som en gång var dunderdynamiska Craig Bryson. Man köpte också loss Tom Ince för en avsevärd summa.

Sedan transferfönstret stängde har Derby spelat tio matcher, varav man vunnit åtta och spelat två oavgjorda. Man har under den perioden gjort näst flest mål (18) och släppt in näst färst mål (5).

Chris Martin, som rättmätigt petat Darren Bent, har gjort sex mål under denna perioden och äntligen efter sin skada sett ut som sig själv igen, vilket är divisionens mest dominanta centerforward. Tom Ince gör faktiskt mål på sina skott numera och har långsamt börjat med vad vanliga dödliga kallar för “passa” och dessutom är Johnny Russell lysande. Johnny Russell må vara det tredje hjulet i Derbys anfallshydra men han är perfekt som ytteranfallare numera. Hade skottar tillåtits i Barcelona hade Johnny Russell kunnat spela i en “Pedro/Sanchez-roll” utan att göra bort sig.

Derby har ingen glamourös backlinje. De spelar Keogh tillsammans med Shackell i mittförsvaret och ibland får även Chris Baird eller Stephen Warnock spela. Men både Cyrus “The Virus” och Craig Forsyth har återfunnit tillräckligt med form för att Clement ska kunna spela offensiva ytterbackar utan att börja gråta blod.

Det beror också mycket på att mittfältsankaret George Thorne för första gången på nästan två år är helt frisk. Enligt Whoscored har han varit Derbys bästa spelare och leder laget överlägset i tacklingar per match (3.8). Det hjälper också att man i Bradley Johnson har en faktisk tvåvägsmittfältare.

Chansen till ytterligare förbättring finns i den tredje centrala mittfältsrollen där Butterfield inte varit lika framstående när han inte får lika mycket boll och Jeff Hendrick har varit något av en besvikelse men brukar å andra sidan alltid vakna på våren eller när han måste peta någon som är bättre.

För er Villafans kan också nämnas att Weimann fortsatt kan vara briljant som inhoppare men lika delar frustrerande. Scott Carson har haft en ganska bra säsong för någon som la handskarna på hyllan och försökte öppna ett hotell i Turkiet för snart fem år sedan. Eller så spelade han för Bursaspor i ett par säsonger innan han satt på bänken i Wigan.

Jag vet ännu inte om Clement kan ta Derby till Premier League men än så länge har han åtminstone lyckats återuppliva det Derby som ledde ligan under långa perioder ifjol. Kanske kvaddar han inte i sista kurvan likt McClaren gjorde ifjol.

:::

Nottingham Forest-Derby County, 20.30 på fredag kväll. Jag tror Derby vinner med ett sent uddamål.

/Peter A. Linhem, @Linhem på twitter dot com

Publicerad 2015-11-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto