Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Englands drömlottning och mardrömslottning i EM

Peter Hyllman

Så är då EM-kvalet i sin helhet avslutat efter de fyra playoff-matcher från vilka Slovenien, Ungern, Irland och Sverige gjorde övriga 20 lag sällskap i kommande sommars EM i Frankrike. Dessa 24 lag kommer lottas in i sex grupper om fyra lag, från vilka 16 lag går vidare till slutspel. Vilket betyder att de fyra bästa treorna också går vidare, enligt gammal VM-modell.

Sverige tog sig till EM genom ett väl genomfört playoff mot Danmark. På mycket kort tid från slutsignalen och framåt så hann åtminstone Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Kim Källström, Erik Hamrén och Zlatan Ibrahimovic samtliga kommentera den senaste tidens kritik mot dem i media. Vilket fick Emil Forsbergs beskrivning att det nog inte var någon i den svenska truppen som läste eller brydde sig om vad som stod i media att låta lite småfånigt bortkommet.

Man undrar lite grann vad grinigheten egentligen bottnar i. Anser man som svensk landslagstrupp själva att man egentligen har gjort ett bra kvalspel och att man därför känner sig orättvist behandlade? Vad betyder i så fall en sådan självinsikt för det kommande mästerskapet? Eller är man så prestigedrivna att kritik blir ett störningsmoment oavsett om den är berättigad eller ej? Sverige ska ha beröm för hur de genomförde playoff-spelet, men det var samtidigt ett playoff de aldrig borde behövt spela.

Annons

England å sin sida behövde aldrig bekymra sig om något playoff. De körde cruise control genom hela gruppspelet och vann samtliga tio matcher. Det gav dem tid och möjlighet att träningslandskampa igår kväll mot Frankrike, i vad som blev en känslofylld tillställning på Wembley. 90,000 åskådare sjöng Marseillaisen, den tysta minuten var öronbedövande, och för en kväll var Frankrikes sak hela världens sak.

EM lottas den 12 december. Samtliga 24 lag har seedats in i fyra olika seedningsgrupper från vilka varje lag placeras i varsin grupp. England är placerade i den första seedningsgruppen. Frankrike placeras som värdland automatiskt i grupp A. Därmed kan man börja få ett hum om vilka England kan lottas mot. Min syn på drömlottning och mardrömslottning är följande:

ENGLANDS DRÖMLOTTNING:

Ukraina. Lite hugget som stucket med Ryssland från den andra gruppen, men Ryssland efter Fabio Capello har sett starkare ut än tidigare. Ukraina klarade sig endast med svårigheter till EM via playoff och ser ut att ha tappat sedan förra EM-slutspelet på hemmaplan. Bör inte kunna stå emot England.

Annons

Ungern. Första mästerskapet på 30 år för den gamla fotbollsstormakten, efter en heroisk playoffinsats mot Norge. Utan att vilja nedvärdera Ungerns insats så får man dock konstatera att om Norge hade haft vettig kvalitet på sina anfallare så hade inte Ungern gått till EM.

Nordirland. Tre öderbyn är möjliga från den fjärde seedningsgruppen vid sidan av lurigt motstånd som Turkiet, Island och Albanien. Nordirland kommer så klart att vara sjukt taggade i en sådan här match, men är samtidigt det lag som främst saknar kvaliteten att matcha inställningen.

ENGLANDS MARDRÖMSLOTTNING:

Italien. Italien är alltid bra i mästerskap. Nej, det är så klart en floskel, det är de inte alls. Men Italien är alltid ett väldigt väl organiserat fotbollslag med mängder av individuell kvalitet, och alltid svårspelade. Det är svårt att se England vinna en gruppmatch mot Italien.

Annons

Polen. Polen är ett i grunden kapabelt men medelmåttigt fotbollslag som dock höjt sig ett par nivåer med det självförtroende det ger att ha en målskytt och anfallare i världsklass som Robert Lewandowski. England måste räkna med att besegra det tredjeseedade laget, men Polen har störst chans att sabba den planen.

Wales. Ruggig motståndare från den fjärde seedningsgruppen. Wales har sitt förmodligen bästa fotbollslag på minst 50 år och med en individuell superstjärna som Gareth Bale. De kommer vara taggade så det räcker i EM men mot England skulle taggningen krossa ljudvallen.

Publicerad 2015-11-18 13:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto