Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Halt och lytt Man City siktar på viktig poäng mot Juventus

Peter Hyllman

En enda poäng. En enda poäng ikväll mot Juventus på bortaplan skulle ge Man City upplägg och smashläge inför sista omgången på hemmaplan att knipa den eftertraktade gruppsegern som garanterar en grupptvåa i åttondelsfinalen. En seger skulle naturligtvis innebära att sista omgången blir meningslös och att Man City är färdiga gruppsegrare.

Någon lätt uppgift blir det nu inte. Även Juventus vill så klart vinna gruppen och allt annat än en vinst försätter dem i ett obekvämt läge inför sista omgångens bortamatch mot Sevilla att faktiskt missa slutspelet. Juventus har börjat hitta form och struktur efter sommarens alla förändringar och har tre raka segrar i ligaspelet, och naturligtvis mängder med europeisk cupkultur.

Någon sådan europeisk cupkultur finns ännu inte i Man City. Inte heller finns där riktigt samma ligaform. Innan landslagsuppehållet lyckades Man City bara spela oavgjort borta mot Aston Villa, ligans slagpåsar, och i helgen blev det storsmisk på hemmaplan mot Liverpool; en match i vilken Man City onekligen visade upp sitt kanske allra blekaste ansikte.

Annons

Manuel Pellegrini valde då att ställa upp med Martin Demichelis och Eliaquim Mangala i mittförsvaret, både Vincent Kompany och Nicolas Otamendi ställdes således över och det är naturligtvis inte någon långsökt idé att dessa spelare, åtminstone Otamendi, vilades med kvällens match i åtanke. Det visade sig bli ett katastrofalt beslut sett till helgens match.

Det visar samtidigt på den betydelse som Man City och Manuel Pellegrini tillmäter Champions League den här säsongen. En hemmamatch mot Liverpool är inget som något Manchesterlag tar lätt på, oavsett om de spelar i rött eller ljusblått, ändå var det den matchen som prioriterades ned. Kanske tänkte man att det skulle ordna sig ändå.

Man City saknar alltjämt två för dem väldigt viktiga spelare i David Silva och Vincent Kompany. Givet att Sergio Agüeros fysiska status är minst sagt osäker så vet man heller inte i vilken usträckning Man City kommer ha tillgång till honom. Han gick av planen efter en timme mot Liverpool, men det kan så klart ha varit ett kalkylerat beslut att spara honom till Juventus.

Annons

Men Man City har en helt annan dimension i sitt anfallsspel med David Silva på planen, Premier Leagues just nu förmodligen bästa spelare. Defensivt är dock ingen spelare viktigare för Man City än Vincent Kompany, och skillnaden i statistiken över insläppta mål med eller utan Kompany på planen för Man City är att betrakta som milt sagt uppseendeväckande.

Tungt test på bredden och kvaliteten i Man Citys spelartrupp ikväll.

:::

Man Utd har chansen att säkra slutspelsplatsen ikväll genom att vinna hemma mot PSV Eindhoven. En vinst är förmodligen välbehövlig då gruppen avslutas med en tuff bortamatch mot Wolfsburg.

PSV, ja. Hector Moreno kommer till Old Trafford. Det var ju han som stod för tacklingen som bröt Luke Shaws ben och avslutade dennes säsong och förhoppningsvis inte mer än så. Måhända olyckligt mer än något annat, men Moreno kanske ändå drar en viss suck av lättnad att Roy Keane har lagt skorna på hyllan.

Annons

:::

Steg ett avklarat för Arsenal. Men det var naturligtvis också det väldigt enkla första steget som alla förväntade sig skulle ordna sig. Det riktigt svåra kommer så klart nästa omgång, borta mot Olympiakos.

Nu var Dinamo Zagreb alldeles för svaga för att det skulle spela någon större roll, men det var tämligen ödsligt på Emirates läktare under matchen. Inte precis inspirerande för Arsenalspelarna och knappast den send-off till Aten man skulle rekommendera.

Osexigt motstånd, höga biljettpriser, det taskiga läget i Champions League – man får anta att det var en kombination av dessa faktorer.

:::

Chelsea har hamnat i ett rejält svettigt läge i sin Champions League-grupp, detta trots att man gjorde köttsylt av Maccabi Tel-Aviv som väntat. Samtidigt passade nämligen Dynamo Kiev på att bortabesegra Porto. Det ger följande svettiga tabelläge inför sista omgången:

Annons

Chelsea … 10p (+8)
Porto … 10p (+3)
Dynamo Kiev … 8p (3)

Chelsea möter Porto på hemmaplan. Man får anta att Dynamo Kiev kommer att besegra Maccabi Tel-Aviv på hemmaplan och vandra upp på elva poäng. Då är det alltså bara vinna som gäller för både Chelsea och Porto, om man vill hålla det enkelt.

Oavgjort placerar samtliga tre lag på elva poäng. I den interntabell som då uppstår har Porto sämst målskillnad (-1) och skulle i så fall vara det lag som åker ur. Porto måste alltså vinna, för Chelsea räcker det med oavgjort; men de måste vinna om de vill vinna gruppen då Dynamo Kiev har bäst målskillnad.

Ångestmatch på Stamford Bridge. Och om José Mourinhos fortsatta öde alls beror på någon match så lär det ju vara den.

Publicerad 2015-11-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto