Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pep Guardiola vill till Premier League, men till vilken klubb?

Peter Hyllman

Pep Guardiola har till sist tagit bladet ur munnen. Han är på jakt efter en ny utmaning och säger sig vilja uppleva atmosfären i England. Det kommer troligtvis inte som någon större överraskning för någon, England och Premier League har länge varit något som Guardiola själv sagt sig eftersträva, och det alternativ som hela tiden har beskrivits som mest troligt.

Mycket kan i och för sig hända mellan nu och nästa säsong. Omöjligt är det självklart inte att PSG bestämmer sig för att göra ett försök med Guardiola som nästa steg i deras projektutveckling. De som jobbar med teorin att Guardiola föredrar lite lättare utmaningar skulle säkert betrakta detta alternativ som inte helt osannolikt.

Pep Guardiolas ledighet har självklart försatt alla större engelska klubbar i någon slags allmän beredskap. Man City har signalerat ett intresse för Guardiola under en längre tid. Likaså har Chelsea och Roman Abramovich som söker en permanent lösning till nästa säsong. Louis van Gaal har det besvärligt i Man Utd, och Arsene Wenger måste rimligtvis gå i pension någon gång.

Annons

Delvis är den här bloggen ett beställningsjobb. Det hade varit ganska enkelt att säga att Pep Guardiola i själva verket är klar för Man City, det väntas bara med att göras offentligt, och allt annat är rökridåer, en red herring ägnat att distrahera från onödiga spekulationer under kvarvarande säsong. Givet vad vi faktiskt vet emellertid, vilket naturligtvis även gäller de som hänvisar till olika insiders, så är frågan alltjämt öppen.

MAN CITY – 70%

För: Den stora huvudkandidaten. Man kan så klart fråga sig om Pep Guardiola verkligen skulle lämna Bayern München utan att ha nästa jobb påkritat och i praktiken färdigt, och då kan det bara handla om Man City. Guardiola har en etablerad och personlig relation till Man Citys klubbledning med Ferrian Soriano och Txiki Begiristain. Man City söker chefsideologen som kan etablera dem som en dominerande kraft både i England och i Europa. En modern akademi med många bra spelare och i teknisk framkant borde också kunna tilltala Guardiola.

Annons

Mot: Inte särskilt mycket. Supportrar till Arsenal och Man Utd kan hoppas att de har mer romantiska namn, men Man City har sin historia också de. Den mest konkreta invändningen är att Man City hittills visat upp en brist på tålamod med sina managers som eventuellt inte tilltalar Guardiola. Samtidigt är det något som kompenseras av just relationen mellan Guardiola och Man Citys klubbledning.

CHELSEA – 15%

För: Chelsea är arguably den enda klubben som för närvarande aktivt söker en ny manager till nästa säsong. Roman Abramovich har velat ha Pep Guardiola som manager i Chelsea en längre tid och finns chansen att knyta honom till klubben nu så lär han göra allt han kan och lite till för att det ska ske. Kan lova Guardiola stora pengar att förstärka laget med, och med Guardiola kanske Chelsea äntligen kan börja ett angeläget arbete med att integrera en stark akademi med a-laget.

Annons

Mot: Om Man Citys bristande tålamod talar till deras nackdel så brottas Chelsea med ännu större problem där. Spelmässigt finns också väsentliga skillnader mellan Chelseas traditionella taktik och Guardiolas spelidé. Att Guardiola även säger en sådan sak som att han skulle behöva byta ut tio spelare i Chelsea tyder inte på en manager som är helt intresserad av att ta över ett visst lag.

MAN UTD – 10%

För: Det är inte precis sketet ur näsan att bli erbjuden ett jobb med Man Utd, och har man tidigare tränat Barcelona och Bayern München så vore det kanske ett fascinerande uppdrag att ta på sig. Särskilt mycket större jobb finns inte i fotbollsvärlden. Man Utds traditionella upplägg, med fullständig autonomi åt managern, skulle också kunna tilltala Pep Guardiola som får köra sitt eget race, liksom klubbens traditioner av långsiktighet och att satsa medvetet på unga spelare.

Annons

Mot: Det är inget litet jobb att ta på sig, och med väldiga krav. Det saknas inte resurser i Man Utd, men mycket har blivit eftersatt på senare år, inte minst akademistrukturen. Hur mycket romantik och prestige som Man Utd än kan erbjuda så är det samtidigt ett väldigt riskfyllt projekt med stor potential för misslyckande.

ARSENAL – 5%

För: Förmodligen den klubb som ideologiskt och fotbollsmässigt ligger närmast Pep Guardiolas egna idéer. Arsenal befinner sig rimligtvis också i den tid då de håller ögonen öppna efter möjliga efterträdare till Arsene Wenger och då kan ett namn som Guardiola vara högaktuellt. Precis som Man Utd så lyckas Arsenal ranka högt i kategorier som romantik och långsiktighet, och med Arsenal hittar Guardiola garanterat en klubb som är införstådda på hans sätt att arbeta och vilja spela fotboll.

Annons

Mot: Det blir ingen liten uppgift att försöka ersätta Arsene Wenger i Arsenal och att som första jobb i Premier League dessutom ta på sig den ryggsäcken låter kanske inte helt attraktivt. Arsenal slåss även med andra klubbar som är beredda att erbjuda mycket mer både i termer av lön och i möjlig konkurrenskraft. En flytt i Arsenal skulle innebära att man köper möjligheten att Guardiola går från två helt dominerande klubbar i först La Liga och därefter Bundesliga till om inte outsider så i alla fall dark horse i Premier League, något som kanske inte ligger i hans natur. Mot talar även att enda chansen att Arsene Wenger avgår från Arsenal är att han vinner Premier League den här säsongen, vilket inte är någon säkerhet.

Publicerad 2016-01-05 22:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto