Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tre engelska klubbar som väntar på att få bli Rafa-lizerade

Peter Hyllman

Under en säsong bestående av en mängd olika helt oväntade utfall så var det ändå ganska betryggande att i måndags få säsongens kanske allra mest väntade besked, det vill säga att Rafa Benitez fick gå från tränarposten i Real Madrid, en post han redan från början kändes högst olämpad för. Exakt vad som fick Florentino Perez att göra sig av med Carlo Ancelotti och ersätta honom med Benitez kommer vi nog aldrig få veta.

Vad händer nu med Rafa Benitez kan man fråga sig. Beger han sig till Tyskland eller Frankrike så har han så klart möjligheten att bli rätt unik med att ha misslyckats i fyra länder i rad. Redan tre länder är så klart en bedrift. Real Madrid var ett jobb lite ovanför hans kompetensskala. Lite manifesteras kanske detta påstående i avslöjandet att Benitez precis innan Real Madrid hörde av sig var på väg att skriva på för West Ham.

Med all respekt för West Ham, det är en himmelsvid skillnad att träna dem jämfört med Real Madrid, inte minst politiskt. Man kan självklart inte klandra Benitez för att ta chansen när den erbjuds honom; vilken tränare, och vilken spansk tränare i synnerhet, skulle tacka nej till det? Men som någon erinrade mig på twitter så är Benitez nog främst lämpad för klubbar som Valencia, Aston Villa och Swansea.

Annons

Att Benitez ändå var så nära att ta över West Ham indikerar dock att en återkomst till Premier League definitivt står högt på hans agenda. Mycket talar för att så borde vara fallet även nu. Få klubbar i Italien lär nog vara intresserade av honom. Några mindre klubbar i Spanien lär inte intressera honom, och de större spanska klubbarna söker inte folk. I Valencia är han redan frälsaren så det vore kanske dumt att äventyra det med en andra rund dömd att aldrig kunna leva upp till den första.

Just nu är dock inte arbetsmarknaden jätterörlig i Premier League. West Ham-jobbet är upptaget och lär så fortsätta vara ett bra tag. Någon återkomst till Liverpool är knappast aktuell. Klubbar som Man Utd och Chelsea får strykas illa kvickt av olika men jämförbara skäl, samtidigt som även övriga storklubbar som Arsenal, Man City och Tottenham bara är till att glömma. Det behöver inte vara något problem, Benitez gör förmodligen allra bäst i en klubb strax under de riktigt stora.

Annons

Uppenbara krisklubbar som Sunderland och Aston Villa har däremot redan gjort sitt managerbyte den här säsongen och lär ju näppeligen göra ännu ett, och det står väl heller inte särskilt högt upp på Benitez önskelista att ta över några sjunkande skepp. Norwich och Bournemouth har unga och inte särskilt erfarna managers, men ingen av de klubbarna har gett några som helst signaler om att vilja ersätta dem.

Vad man än anser om Rafa Benitez, och jag anser en hel del, så går det så klart inte att bortse från att mannen besitter vissa kvaliteter som tränare. Hans lag är alltid defensivt väldigt väl organiserade, när han får forma det efter egna tankar, och svåra att besegra. Precis som José Mourinho driver han snarast antitesen till filosofin om bollinnehav och siktar mer på att pressa och stressa, utnyttja misstag och ställa om snabbt. Egenskaper som sitter som ett smäck i Premier League för tillfället.

Annons

Frågan är vilka engelska klubbar som just nu ligger närmast till hands att vilja dra nytta av dessa egenskaper. Det finns som sagt inte så många särskilt realistiska kandidater, men jag räknar åtminstone till tre engelska klubbar som skulle kunna vara på väg att bli Rafa-lizerade:

SWANSEA – 30 %

För: Swansea har redan sparkat sin tidigare head coach och säger sig leta efter en ersättare, något som rimligtvis i sig borde göra dem till en het kandidat för Benitez, liksom han för dem. För allt prat om Swanseas snygga fotboll så är det också värt att hålla i minnet att deras spel, inte minst under Garry Monk, faktiskt var mycket defensivt balanserat, på ett sätt som inte alls är väsensskilt från Benitez normala upplägg.

Mot: Swansea är en lite speciell klubb som verkar gilla att köra hemvävt, och anser sig kanske ha dåliga erfarenheter av att ha anställt en europeisk prestigetränare i Michael Laudrup. Att Swansea ännu inte verkar ha hittat någon ersättare till Monk, utan fortfarande kör på med Alan Curtis som tillförordnad, samtidigt som Swanseas spel i alla fall ser bättre ut, kan tyda på att de väljer att försöka upprepa tricket med Monks anställning.

Annons

NEWCASTLE – 20 %

För: Prestigemässigt den klubb av de tre som borde ha lättast att locka Rafa Benitez. En storklubb uppe i nordöst, massor av supportrar, en stor arena, en klubb med potentialen att verkligen utmana de allra största. På ett märkligt inverterat sätt är det svårt att hitta en större kulturell motsvarighet till Napoli i Premier League än just Newcastle. Newcastle är också ett lag som skulle behöva bättre organisation.

Mot: Det kommer med mycket i bagaget när man tar över som manager i Newcastle, och den besvärliga ägarsituationen lär inte bokföras på pluskontot för en tränare som Benitez. Newcastle å sin sida verkar allmänt sett inte vara så pigga på att byta ut sin manager, något de normalt sett faktiskt är ganska saktfärdiga med. Steve McClaren är också inne i en ganska bra period med Newcastle, så mycket talar för att man vilar med avtryckaren.

Annons

SOUTHAMPTON – 10 %

För: Mer eller mindre en perfekt fit mellan klubb och tränare. Southampton och Rafa Benitez passar varandra väldigt bra, både taktiskt och sett till spelartruppen. Det vattnas lite i munnen av att tänka på vad Benitez skulle kunna åstadkomma med ett försvar bestående av José Fonte och Virgil van Dijk, omfamnade av Ryan Bertrand och Cedric Soares. Och framför dem Jordy Clasie och Victor Wanyama. Snabba anfallsspelare som Sadio Mané, Shane Long, Graziano Pellè, och bra passningsspelare som Dusan Tadic, James Ward-Prowse med flera, passar också Benitez som handsken.

Mot: Southampton har förvisso stagnerat den här säsongen, och är inne i en direkt svag period för närvarande, och skulle förmodligen inte må dåligt av en ny energikick, men inte särskilt mycket talar för att de faktiskt överväger att göra sig av med Ronald Koeman, som själv verkar ha tappat sugen lite. Det han surar över är förvisso något som också skulle kunna besvära Rafa Benitez, nämligen Southamptons benägenhet att casha in på sina bättre spelare. Det verkar inte finnas samma handlingskraft i Southampton som när Nicola Cortese lite från ingenstans beslutade sig för att ersätta Nigel Adkins med en då ganska okänd Mauricio Pochettino.

Annons
Publicerad 2016-01-07 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto