Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferkollen efter ett halvt januarifönster

Peter Hyllman

Vi har hunnit ganska precis halvvägs genom januari och därmed halvvägs genom samma månads transferfönster. Det har inte varit någon väldig volym på spelarövergångar till Premier League hittills, vilket det å andra sidan sällan är i januari. Det kan ändå vara på sin plats att göra en uppsamling och bedömning av de övergångar som ändå skett.

Liknande bedömningar tenderar göra åtskillnad på lån och rena transfers, inte minst för att de jämför värvningarna mot transfersumman. Någon sådan åtskillnad gör inte riktigt jag då jag väljer att bedöma varje transfer utifrån det värde det kan tillföra laget den här säsongen, och potentiellt på sikt, vilket både lån och köp kan göra.

Det finns dessutom enligt mig för många oklara variabler för att egentligen uttala sig särskilt begåvat om en värvnings värde sett till köpesumman. Det finns för många missförstånd, inte minst bland journalister, om vad beloppet egentligen innebär. En sådan bedömning är inte minst beroende av under hur lång tid spelaren blir kvar i klubben, vilket är helt omöjligt att veta i nuläget.

Annons

Liksom tidigare är det med värvningar självklart också viktigt att komma ihåg att det alltså inte är spelaren som betygsätts, utan just värvningen. Det betyder att man väger samman en bedömning av spelarens kvalitet och kompetens med lagets faktiska behov på kort såväl som lång sikt, i relation till andra möjliga och tillgängliga alternativ.

Betygskalan är den traditionella för den här bloggen. En berömlig värvning är en värvning av en väldigt bra spelare för den nivå klubben befinner sig på och som fyller ett tydligt och viktigt behov för laget och innebär en märkbar kvalitetshöjning. En underkänd värvning å andra sidan är en värvning av en spelare som inte är bättre än något alternativ som redan finns och som inte utgår från någon identifierad brist i lagets befintliga repertoar.

En vanlig uppfattning om januarifönstret är att det brukar vara svårt att köpa spelare under det fönstret och att det i huvudsak handlar om mer eller mindre panikartade köp mitt i säsongen. Hittills under januari bekräftas den allmänna uppfattningen då det i huvudsak är klubbar i ligans bottenskikt som stått för de flesta övergångarna.

Annons

Räkna med några till sådana här uppsamlingsheat under januari. För rykten och så vidare hänvisar jag till Fotbollskanalens sillyblogg.

BERÖMLIG (+++++)

Ännu inga berömliga värvningar.

MED BERÖM GODKÄND (++++)

Steven Caulker, QPR till Liverpool, lån. En värvning som onekligen fyller sitt syfte för Liverpool som behöver hitta fler kompetenta alternativ till sin backlinje. Det finns hög kapacitet i Caulker som för några år sedan sågs som en av ligans mer intressanta mittbackar, och på sikt kan det bli ett kap för Liverpool om Caulker hittar sin nivå under Jürgen Klopp.

Jonjo Shelvey, Swansea till Newcastle. Ett bra passningsspel även på längre avstånd och en motor på mittfältet som Newcastle har saknat ett tag nu. Var stundtals lysande i Swansea innan något verkar ha gått snett där. Kan bli en rejäl förstärkning för Newcastle samtidigt som det i samma smäll försvagar Swansea. Frågetecknet gäller Shelveys mentalitet.

Annons

VÄL GODKÄND (+++)

Benik Afobe, Wolves till Bournemouth. Beskrevs i media som den förre Arsenalanfallaren, vilket var generöst mot både Afobe och Bournemouth. Men det har gått bra för Afobe i såväl MK Dons som Wolves och nu får han chansen att verkligen visa vad han går för. Hög potential och passar in bra i Bournemouths spel.

Jan Kirchhoff, Bayern München till Sunderland. Länge lovande tysk mittback som aldrig lyckats slå sig in i Bayern, vilket å andra sidan inte är den lättaste uppgiften i världen. Sunderland är i stort behov av kvalitet i sin backlinje, Kirchhoff kan visa sig vara ett riktigt lyckodrag.

Ivo Pinto, Dinamo Zagreb till Norwich. Högerbacken har måhända inte varit Norwichs starkaste position och här värvar man nu en erfaren högerback som också kan erbjuda fler alternativ i offensiv riktning. En värvning som kan gå lite i vilken som helst riktning.

Annons

Mohamed Elneny, Basel till Arsenal. Skadan på Francis Coquelin har visat att Arsenal behöver förstärka på sitt defensiva mittfält. Det gör man med Elneny även om det är tveksamt ifall kvaliteten i sig på kort sikt blir särskilt mycket högre än vad spelare som Flamini, Arteta och Chambers redan erbjuder.

GODKÄND (++)

Juan Iturbe, Roma till Bournemouth, lån. Det har varit några sådana här ögonbrynshöjare till värvningar från Serie A under senare år, där stora namn I slutänden ändå fått mindre effekt. Vi kan förvänta oss att det finns en köpoption i det här lånekontraktet beroende på Iturbes prestation och om Bournemouth lyckas hålla sig kvar i Premier League.

Lewis Grabban, Norwich till Bournemouth. Grabban försökte driva igenom den här flytten redan i somras och gjorde sig då ovän med Norwich, vilket förmodligen gjorde januariflytten till en formalitet. Bournemouth behöver anfallare, om än tveksamt ifall Grabban kan bli mer än utfyllnad.

Annons

Demarai Gray, Birmingham till Leicester. Snabb, kreativ och lurig ytter som passar tämligen bra in i Leicesters allmänna spelupplägg. Man ska kanske inte förvänta sig att Gray tillför laget så mycket redan den här säsongen men kan på sikt bli en viktig spelare.

Sam Byram, Leeds till Everton. Har varit en under flera år uppsnackad högerback i Leeds som nu har blivit klar för Everton. Löser inget omedelbart problem för Everton som har Seamus Coleman på den positionen, men kan bli en viktig spelare på sikt och ett breddalternativ i år.

Dame N’Doye, Trabzonspor till Sunderland, lån. Det är kanske inte särskilt uppmuntrande när en anfallare flyttar till Turkiet och inte lyckas ta plats i Trabzonspor, men som en riskfri backup till mardrömsscenariot att Jermain Defoe går sönder så kan det vara en värvning värd besväret.

Annons

Henri Saivet, Bordeaux till Newcastle. Gå tillbaka drygt fem år i tiden och Saivet var en av de mest spännande ungdomarna inom fransk fotboll. Den gnagande känslan nu är att Newcastle har upprepat köpet av vad som för dem blivit ett slags signum, den franska budgetvärvningen.

OKÄND (+)

Matty Foulds, Bury till Everton. Värvad för framtiden till Everton och kommer i den egenskapen knappast ha något med den här säsongen att göra, och vilken nytta han kommer vara av för Everton är liksom för alla ungdomar svårt att bedöma på förhand.

UNDERKÄND (-)

Ännu inga underkända värvningar.

Publicerad 2016-01-15 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto