Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues tio bästa januarivärvningar

Peter Hyllman

No value on the market. När det yttras brukar det antingen vara ett omdöme att det inte finns några spelare tillgängliga på spelarmarknaden för vad som är att betrakta som rimliga summor, eller ett allmänt yttrande med vilket en manager urskuldar att hans klubb inte köper några nya och häftiga spelare just under det transferfönstret.

Januari är en särskilt svår månad att handla spelare under. Det brukar de flesta vara ganska överens om. Få klubbar är villiga att bli av med sina bästa spelare mitt under säsongen. De klubbar som å sin sida är ute efter att köpa spelare i januari gör det ofta för att lösa något mer eller mindre akut problem och sitter således i ett riktigt aptaskigt förhandlingsläge.

Januarivärvningar är därför i förmodligen större utsträckning än vad man kan kalla för sommarvärvningar svårare att lyckas med. De är genomgående sämre researchade än andra värvningar, de kastas direkt in i hetluften med en betydligt kortare startsträcka, och de är i större utsträckning belastade med höga krav och förväntningar sett till säsong och transfersumma.

Annons

Det utesluter naturligtvis inte att det har funnits januarivärvningar i Premier League som har blivit riktigt lyckade. Kort sagt succéer, även om det heller inte hör till vanligheterna. De tio bästa januarivärvningarna under Premier League-eran ser, enligt mitt sätt att se på saken, ut som följer:

(10) Clint Dempsey, New England Revolution till Fulham, 2007

Blev den dyraste spelaren att värvas från MLS när Fulham köpte honom för £4m i januari 2007. Utvecklades till en av klubbens bästa och viktigaste spelare under en period när Fulham hade sina kanske största framgångar i Premier League, och dessutom tog sig hela vägen till final i Europa League. 60 mål på 232 matcher i Fulhamtröjan är ingen dålig bedrift och få amerikanska spelare kan hävdas ha gjort ett större avtryck än just Dempsey.

(9) Christophe Dugarry, Bordeaux till Birmingham, 2003

Annons

Invald i Birminghams Hall of Fame. Det säger kanske något om den kultstatus som Dugarry åtnjuter i Birmingham. Birmingham hade precis tagit sig tillbaka till Premier League för första gången på många år och kämpade med näbbar och klor för att hålla sig kvar. En inspirerad Dugarry bidrog med bland annat fem mål på fyra matcher under våren att lyfta Birmingham upp ovanför nedflyttningsstrecket till en slutlig 13:e plats.

(8) Javier Mascherano, West Ham till Liverpool, 2007

Många höjde på ögonbrynen när West Ham under sommaren 2006 meddelade att de värvat Javier Mascherano och Carlos Tevez. Lyckan skulle bli kortvarig för West Ham. Mascherano blev bara kvar ett halvår i klubben innan Liverpool blev de första att dra nytta av situationen. Under tre och en halv säsong var Mascherano en viktig del av ett av ligans bästa centrala mittfält när Liverpool kämpade i toppen av såväl Premier League som Champions League.

Annons

(7) Mikel Arteta, Real Sociedad till Everton, 2005

Det är lätt att låta efterklokheten färga minnet av saker. David Moyes har fått ett försvagat renommé av sitt misslyckande i Man Utd. Artetas begränsade framgångar med Arsenal har sänkt hans kurs i onödan. Men det fanns goda skäl varför Arsenal en gång värvade Arteta, och på Evertons centrala mittfält bidrog han med bollsäkerhet, passningsskicklighet och kreativitet på ett sätt som gjorde Everton till ett ständigt farligt fotbollshot.

(6) Robert Huth, Stoke till Leicester, 2015

Kanske den spelare på listan som har haft allra mest direkt och påtaglig impact på sitt lag. Leicester låg drop dead sist i Premier League i januari för ganska precis ett år sedan, mycket på grund av ett allt för svagt försvarsspel. Lånet av Huth från Stoke, som skulle permanentas under sommaren, blev den kanske tydligaste vändpunkten. Leicester iscensatte en anmärkningsvärd räddning av säsongen och exakt ett år senare leder Leicester Premier League.

Annons

(5) Gary Cahill, Bolton till Chelsea, 2012

Ingen spelare har med ett engelskt lag på så kort tid vunnit samtliga stora titlar sedan han kom till klubben. I tur och ordning FA-cupen, Champions League, Europa League, Ligacupen och Premier League. Det var minst sagt ett helt okej byte Cahill gjorde där januari 2012, från nedflyttningsstriden med Bolton raka vägen in i Champions League-hetluften med Chelsea. Det var inget lätt försvar att slå sig in i, Cahill lyckades.

(4) Riyad Mahrez, Le Havre till Leicester, 2014

Det här är egentligen en slamkrypare, i och med att Leicester faktiskt inte spelade i Premier League när värvningen gjordes. Men låt gå. Mahrez värvades för jordnötspengar under januarifönstret och var en bidragande faktor bakom Leicesters seger i The Championship och uppflyttning till Premier League. Han var den offensive spelare som främst bidrog till Leicesters vändning under första våren, och nu är han en av ligans mest spännande spelare.

Annons

(3) Patrice Evra, Monaco till Man Utd, 2006

Om första intrycket ska vara avgörande så hade det här snabbt avfärdats som en riktig fiaskovärvning. Utbytt redan i halvtid när Man Utd-floppförlorade ett derby mot Man City. Men Evra skulle komma tillbaka och under de kommande åtta säsongerna var han konsekvent en av ligans och världens absolut bästa vänsterbackar, bidrog starkt till en av Man Utds bästa perioder under vilket laget både vann ligan tre säsonger i rad samt spelade tre finaler i Champions League.

(2) Luis Suarez, Ajax till Liverpool, 2011

Om man skulle göra en lista över de bästa anfallarna som spelat i Premier League så skulle Suarez utan tvekan vara en av de hetaste kandidaterna i toppen av den listan. Riktigt så bra såg det kanske inte ut i början av hans tid i Liverpool och ett tag såg hans bristande disciplin ut att bli en för stor belastning för klubben. Men under en enastående säsong fick han Anfield att hoppa, skaka, koka och drömma.

Annons

(1) Nemanja Vidic, Spartak Moskva till Man Utd, 2006

Att vara mittback är aldrig lika sexigt som att vara anfallare, men kanske inte mindre viktigt. En lista över Premier Leagues absolut bästa mittbackar någonsin blir sannerligen inte lång, men Vidic är given på den. Hårdför, kompromisslös, positionssäker och brytningsskicklig, en tongivande ledargestalt i ett av världens absolut bästa försvar under dessa år. Värvad för £6m från Spartak Moskva. Där kan man snacka om value on the market.

:::

FA-CUPENS FEMTE OMGÅNG:

Reading vs West Brom/Peterborough. Tony Pulis säger sig vilja satsa på FA-cupen den här säsongen, och lottningen har onekligen gett honom hyfsat rakt spår ända fram till kvartsfinalerna. Men det gäller ju att vinna matcherna också, omspel mot Peterborough var kanske inte vad han räknat med.

Annons

Chelsea vs Man City. Omgångens stormöte och rackarrysare. Chelsea ser under Guus Hiddink piggare ut än på länge, och ser säkert det här som en möjlighet att revanschera sig för en katastrof till säsong. Tuffast möjliga möte för Man City som dock inte lär vika ner sig.

Shrewsbury vs Man Utd. Louis van Gaal kan nog klaga på att ha både det ena och det andra emot sig den här säsongen, men knappast lottningarna. Det var en rejäl vändning i slutminuterna Shrewsbury svarade för mot Sheffield Wednesday, belöningen blev alltså denna chans till cupset.

Watford vs Leeds. Det verkar vara Watfords lott att slå ut klassiska engelska lag den här säsongen. Upp poppade Odion Ighalo med ett vinstmål i slutminuterna mot Nottingham Forest, och nu är det alltså Leeds tur. Leeds ska dock inte underskattas, och de ser nog chansen att ta sig till kvartsfinal.

Annons

Tottenham vs Crystal Palace. Ingen drömlottning för något av lagen precis. För Tottenham är FA-cupen en given titelchans bland flera den här säsongen, och hemmaplan borde hjälpa dem att klara den här uppgiften. Dock måste de betvinga sin gamle nemesis alternativt hjälte, Adebayor.

Blackburn vs Liverpool/West Ham. Blackburn imponerade mot Oxford i fjärde omgången och hoppas förmodligen på ett lokalt möte med Liverpool i femte rundan. Det beror nog till stor del på hur Jürgen Klopp väljer att ta ut laget till returen på Boleyn Ground.

Bournemouth vs Everton. En riktig godbit i gottepåsen. Bournemouth är absolut inte ofarliga och det här kan bli en riktigt underhållande match mellan två spelande och öppna, stundtals förmodligen alltför öppna, lag. Oklart vilka som är vinnare när krutröken skingras.

Annons

Arsenal vs Hull. Titelförsvararna Arsenal fortsätter få ytterst överkomliga lottningar och då inte minst på hemmaplan. Arsenal självklart stora favoriter här. Hull, som leder The Championship och hoppas på uppflyttning, får ett jättetest att brottas med.

Publicerad 2016-01-31 19:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto