Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues tio bästa offensiva mittfältare

Peter Hyllman

Premier Leagues bästa mittfältare, part deux. Vi följer upp förra veckans defensiva mittfältarlista med en genomgång av de offensiva mittfältarna i genomgången av Premier Leagues bästa spelare, lagdel för lagdel. Det finns naturligtvis fortfarande en avvägning mellan vilka mittfältare som ska bedömas som offensiva respektive defensiva, men sådant är livet.

En annan gränsdragning är självklart vilka spelare som ska betraktas som offensiva mittfältare respektive anfallare. Förr om åren var det här ganska enkla distinktioner, liksom det fanns en tydlig skillnad mellan mittfältare och rena yttrar. Men den moderna fotbollstaktiken har alltmer blandat samman dessa roller på planen, vilket gör sådana här listor knepigare.

Man får helt enkelt försöka se till vad de gör på planen, vad de har för relativ uppgift inom laget, och göra bästa möjliga bedömning utifrån detta.

Precis som med tidigare listor gäller att fokus huvudsakligen, men inte uteslutande, ligger på den här säsongen. Det handlar alltså om vilka som är bäst just nu, men det är inte en fråga som besvaras på ett intelligent sätt utan att ta hänsyn både till igår och imorgon – det vill säga titta bortom vad som annars riskerar vara föga mer än dagsform.

Annons

Och som vanligt, när jag gör sådana här listor, så är det att betrakta som objektiv sanning.

(10) Philippe Coutinho, Liverpool

Jag kan ha vissa synpunkter på att Coutinho är väldigt mycket flash men förhållandevis lite bang. Han gör några riktigt snygga dunderskott då och då, vilka riskerar bli överrepresenterade i uppfattningen av honom. Samtidigt kan man inte komma ifrån att det finns något mer i Liverpools anfallsspel, en kreativitet och en fantasi, som inte riktigt finns på samma sätt när inte Coutinho är på planen.

(9) Juan Mata, Man Utd

Underskattad och ofta felanvänd spelare som i sina bästa stunder hör till Premier Leagues allra bästa offensiva mittfältare, vilket han i ett antal år bevisade i Chelsea men aldrig riktigt har fått chansen att visa i Man Utd. Min största invändning skulle vara att Mata saknar i fysiken, men att han har ett spelsinne och en passningsfot som inte står många spelare efter.

Annons

(8) Cesc Fabregas, Chelsea

Chelseas titelvinnande fjolårssäsong var till stora delar en produkt av Cesc Fabregas strålande mittfältsspel och produktiva bolldistribution från sin djupa position på mittfältet. Chelseas uppryckning den här säsongen, från en katastrofal inledning, har också tagit häl på att Fabregas i sin tur har hittat tillbaka som liknar något av den formen.

(7) Alexis Sanchez, Arsenal

Hade den här killen högre upp på min totala bästa spelar-lista, men fick med viss rätt kritik för det. Sanchez har onekligen inte varit särskilt bra den här säsongen, för vilket det finns en del goda skäl. Mycket av mitt resonemang gäller dock fortfarande för honom, det finns en rakhet och en killerinstinkt i Sanchez offensiv som alltid gagnar Arsenal när den kommer till sin rätt. Vi vet att det bara är en tidsfråga, kanske snarare en vilofråga, innan detta sker.

Annons

(6) Willian, Chelsea

Willian blir bara bättre och bättre, var det någon Chelseaspelare som uttryckte sig inför veckans match mot PSG, och det är bara att instämma. Willian var bra redan förra säsongen men har gått framåt steg för steg den här säsongen. Har varit Chelseas enda spelare som har presterat konsekvent bra under hela säsongen, och det säger något om en spelares styrka när han förmår göra bra ifrån sig också i en förgiftad omgivning. Utmärkt passningsöga, bra på fasta situationer.

(5) David Silva, Man City

Premier Leagues kanske största bollbegåvning och i sina bästa stunder en alldeles gudabenådad spelare. Har dock samtidigt blivit lite mer sporadisk med sina bästa stunder de senaste åren och givet att Man City ofta kör fast centralt mot lågt liggande försvar så hade jag velat begära lite mer av en spelare som Silva i sådana matchsituationer. Men när spelet flödar och det stämmer för Silva så är han bäst på den här listan.

Annons

(4) Mesut Özil, Arsenal

Den här säsongens obestridde passningsspelare. Ingen slår Özil på fingrarna i Premier League när det kommer till blick för spelet och förmågan att se de större och oväntade lösningarna. Kan dock stundtals bli för beroende av andra spelare och försvinna ur en matchbild, saknar i mitt tycke de ledaregenskaper en sådan här spelartyp bör ha, och är knappast något bidrag i defensiven. Dock helt instrumentell i ett Arsenal som för första gången på tio år har i alla fall hugg på ligatiteln.

(3) Kevin De Bruyne, Man City

Man City värvade två offensiva mittfältare inför säsongen men det är ingen tvekan om vem som fått störst genomslag. De Bruyne har imponerat stort under säsongen och varit ett ständigt hot framåt, både genom ett skickligt passningsspel och eget målskytte. En given frontfigur i det nya Man City som ska växa fram under Pep Guardiolas ledning. Har haft stor betydelse redan under sin debutsäsong i klubben och kommer växa i betydelse med tiden.

Annons

(2) Dimitri Payet, West Ham

En given kandidat till den här säsongens värvning när det blir dags att börja göra de listorna. Behövde knappt någon startsträcka alls innan han gick in och tog över dirigentpinnen på West Hams offensiva mittfält. Lysande spelfördelare som West Ham kommer att få slåss om att få behålla efter säsongen, och därtill en giftig avslutare på egen hand. West Ham hugger på Champions League-plats, och det hade man aldrig gjort om det inte vore för Payet.

(1) Riyad Mahrez, Leicester

Vissa spelare har något väldigt stort i sig och det syns så tydligt att Mahrez har detta i mängd, på ett som påminner om både Cristiano Ronaldo och Luis Suarez när de befann sig i England. När han får bollen backar motståndarförsvaren ofta någon meter av ren rädsla för vad han kan tänkas hitta på. Vissa skulle mena att det inte är lika mycket värt att prestera detta i ett lag som Leicester, men jag skulle säga precis tvärtom.

Annons

:::

Bubblare:
Ross Barkley, Everton
Xherdan Shaqiri, Stoke
Erik Lamela, Tottenham
Ander Herrera, Man Utd
Gylfi Sigurdsson, Swansea

Publicerad 2016-03-10 22:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto