Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rafa Benitez är ett gott betyg på Newcastles status och potential

Peter Hyllman

Rafa Benitez verkar vara en person som föredrar att trotsa konventioner och allmänt sunt förnuft.

Man kunde tycka det var lite dumt att gå till Inter direkt efter att José Mourinho precis vunnit allt med klubben. Rafa skrev på. Man kunde tycka det var lite dumt att gå till Chelsea, vars fans hatar honom. Rafa skrev på. Man kunde tycka det var lite dumt att gå till Real Madrid med deras facit av att sparka managers. Rafa skrev på.

En annan allmänt känd konvention inom engelsk fotboll är att det inte är något särskilt klokt beslut att gå till Newcastle som manager så länge Mike Ashley håller i trådarna där. Men Rafa skrev på. Det var självklart den stora nyheten i England den senaste veckan, Newcastle valde till sist att ge Steve McClaren sparken och ersätta honom med Rafa Benitez.

Annons

Det är naturligtvis en briljant tillsättning av Newcastle. Man kan bara betrakta det som enastående att ett krislag i Premier League i rejäl risk av nedflyttning attraherar någon som för bara några månader sedan var manager i Real Madrid, och som allmänt sett måste betraktas som en av Europas bästa managers, åtminstone en av de mest välrenommerade.

Rafa Benitez har skrivit på ett treårskontrakt med Newcastle. I själva verket ska det nog hellre beskrivas som ett tremånaderskontrakt, med option på ytterligare tre säsonger. Den första ambitionen är att hålla Newcastle kvar i Premier League, bara om Benitez lyckas med det kommer han bli kvar i Newcastle efter den här säsongen.

Det är svårt att tänka sig en bättre lösning på kort sikt för Newcastle. Benitez kryssar i alla boxar man söker efter i en sådan manager. Han har en taktisk spelidé grundad i en tydlig defensiv organisation, vilket normalt sett är den första åtgärden i ett underpresterande fotbollslag. Han har en auktoritet som omedelbart bör galvanisera och ingjuta självförtroende i spelartruppen.

Annons

Det har funnits vissa konkreta frågetecken i huruvida Rafa Benitez var rätt manager att leda ett titeljagande lag eller en europeisk storklubb, hans förhållningssätt och spelfilosofi känns för begränsat och kontrollerat för sådana sammanhang. Men i en klubb som Newcastle, som har resurser och väldigt goda institutionella förutsättningar, men som ändå slår underifrån, kan han bevisligen vara otroligt effektiv.

Låt oss föreställa oss att han kan göra för Newcastle vad han en gång i tiden gjorde för Valencia. Det rådande sammanhanget är inte detsamma, så man kanske inte kan förvänta sig exakt samma resultatmässiga utfall, men det ger onekligen en bild av ett helt annat Newcastle än det vi ser idag och har tvingats se i många år.

Men där Rafa Benitez känns som en perfekt lösning för Newcastle på kort sikt så känns det inte alls lika självklart att lösningen är riktigt lika perfekt om man tar ett perspektiv längre än den här säsongen. Det har inte så mycket med Benitez att göra, det är svårt att föreställa sig någon som är det. Men Benitez är en manager som eftersträvar fullständig kontroll, vilket inte är vad Newcastle under Mike Ashley har velat ge sina managers, eller head coaches.

Annons

Alan Shearer uttryckte det tämligen tydligt på Match of the Day, att Rafa Benitez kan bli en legend på Tyneside om han får möjligheten att faktiskt vara manager i Newcastle, och får kontroll över sådana frågor en manager behöver ha kontroll över. Newcastles ägare och klubbledning måste inse att deras bästa insats kan vara att distansera sig från det löpande.

För där finns ju verkligen alla förutsättningar. Newcastle är en enorm klubb med en stor tradition. De är den förmodligen största klubben i sin region, och sitter på en av Premier Leagues allra största arenor. Deras supporterbas är bred och otroligt passionerad. Newcastle är på alla sätt en sovande jätte som bland andra Man Utd, Tottenham med flera har varit genom åren.

Det är förvisso talande att Rafa Benitez har fått titel som manager i klubben, vilket inte Steve McClaren eller dennes företrädare har fått. Ett av kraven som Rafa Benitez anses ha ställt på Newcastle har varit just kontroll och autonomi som manager, och Newcastles klubbledning har gått med på det. Att säga det är dock inte detsamma som att faktiskt göra det.

Annons

Men det här är egentligen frågor för en eventuell framtid. Det enda som har någon betydelse för Newcastle och Rafa Benitez i nuläget är återstoden av den här säsongen och de kommande tio ligamatcherna. Det gäller att hålla sig kvar, det gäller att sluta överst i en minitabell bestående, utöver Newcastle, av Sunderland och Norwich.

Leicester (b)
Sunderland (h)
Norwich (b)
Southampton (b)

Swansea (h)
Liverpool (b)
Crystal Palace (h)
Aston Villa (b)
Tottenham (h)

Samt en hängmatch på hemmaplan mot Man City. Det är ju sannerligen inte något omöjligt spelschema som Rafa Benitez och Newcastle har att brottas med. Redan matchen ikväll, som på pappret är en oerhört tuff match på bortaplan mot ligaledarna, innebär ju en för Newcastle högst realistisk poängchans, vilket vi knappast hade trott för en halv vecka sedan.

Annons

Rafa Benitez är knappast dum. Han säger själv att han har gjort sin matematik, vilket så klart både betyder att han har observerat Newcastles återstående spelschema, och granskat Newcastles spelartrupp, och därefter gjort bedömningen att det här är ett uppdrag som inte bara är fullt möjligt, utan också hyfsat troligt, att kunna klara av.

Hade han inte trott på inte bara det möjliga utan också det troliga i uppgiften hade han aldrig tackat ja till jobbet. För Newcastle var måhända både beslutet att sparka Steve McClaren och beslutet att anställa Rafa Benitez självklara, sett till att nedflyttning annars framstod som oundvikligt. För Rafa Benitez själv är det mer av en chansning.

Det är knappast en chansning han hade tagit med en mindre klubb än Newcastle.

Publicerad 2016-03-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto