Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mäktig och tuff lottning för Man City och Liverpool i de europeiska kvartsfinalerna

Peter Hyllman

Vi har alltså tagit oss fram till kvartsfinalerna i UEFA:s båda turneringar. Det har lottats under den tidiga eftermiddagen. England är representerade med ett lag i båda turneringarna – Man City i Champions League och, efter att ha slagit ut Man Utd i åttondelsfinalen, Liverpool i Europa League.

Som vanligt när man tar sig steg för steg i de här båda turneringarna så jämförs antalet lag från olika ligor. Just nu anses det exempelvis oerhört imponerande att sex spanska lag är kvar i kvartsfinalstadiet, tre i respektive turnering. Och visst, det är imponerande, om än kanske inte så imponerande som en del vill mena.

En av de mer underhållande sakerna som flyter omkring på sociala medier är ju hur inget spanskt lag har blivit utslaget mot annat än spanskt motstånd. Två av dem passerade alltså inte ens gruppspelet i Champions League, men man får förmoda att det inte riktigt räknas. Man kan nog också konstatera att inget spanskt lag hittills har behövt möta motstånd i stil med Barcelona, PSG eller för all del Dortmund.

Annons

Vad jag dock beundrar med den spanska fotbollen är den glädje och den energi med vilken de går all-in i Europa League. Här har de engelska klubbarna otroligt mycket att lära.

Så här blev de båda engelska kvartsfinalerna:

PSG v MAN CITY

Min spontana kommentar på den här lottningen var att det blev en svår men fullt vinnbar match för Man City. PSG visade mot Chelsea att de har gått framåt ytterligare några steg till den här säsongen men visade samtidigt att de inte på något sätt var omöjliga att besegra.

Att Chelsea trots sina svagheter lyckades bemästra PSG i sådan utsträckning de gjorde var mycket beroende av ett disciplinerat försvarsspel. Det är svårt att inte betrakta detta som Man Citys uppenbara akilleshäl, särskilt med skadan på Vincent Kompany.

Nyckeln till framgång för Man City mot PSG blir försvarsspelet, och samspelet mellan backlinjen och det centrala mittfältet. Klarar de av att kontrollera PSG:s offensiv i samma utsträckning som Chelsea lyckades med så har de å sin sida en väsentligt tyngre offensiv med vilken de kan hota PSG.

Annons

Båda klubbarna är självklart desperata på exakt samma sätt att till sist verkligen lyckas i Champions League. De båda oljearabiska prestigebyggena har gjort framgång i Europa till måttstocken på framgång. Lottningen innebär att ett av dem kommer lyckas, det andra misslyckas.

PSG är favoriter, om än inga enorma sådana. Man City har, menar jag, paradoxalt nog både bättre och sämre chanser än vad Chelsea hade att besegra dem. Man City är i grunden ett bättre fotbollslag än Chelsea den här säsongen med en starkare offensiv. Man saknar dock rutinen och kanske framför allt den defensiva organisationen.

Man City: 40%

DORTMUND v LIVERPOOL

Tuffast möjliga lottning för Liverpool. Eller kanske inte tuffast möjliga ändå, man har den inte oviktiga fördelen att få avsluta på Anfield, vilket kan visa sig bli en avgörande fördel i det här mötet. Det här kommer hur som helst bli en mer öppen historia än vad många kommer att tro.

Annons

Liverpool kommer förhoppningsvis, rättare sagt med all säkerhet, gå in till det här mötet med Dortmund med en helt annan prioriteringsordning än vad Tottenham gjorde, och det kommer i sig garantera ett betydligt mer intressant dubbelmöte.

Det yttre blir omöjligt att undvika. Jürgen Klopp återvänder till Dortmund, och får mäta sina och Liverpools krafter med sin gamla klubb. Det är lätt att säga att det här inte kommer få någon betydelse på planen, men det vore naivt att tro att det kommer sakna betydelse.

Dortmunds stora styrka är lagets anfallsspel, som är starkt både kollektivt men framför allt individuellt med Pierre-Emerick Aubameyang, som måste betraktas som en av världens just nu främsta anfallare. Liverpools absolut främsta taktiska uppgift kommer bli att, så långt det är möjligt, neutralisera detta hot.

Annons

Offensivt kan Liverpool tveklöst hota Dortmund. Laget har definitivt presspelet att i sina bästa stunder kunna störa vilket som helst motstånd, och om bollen hade studsat något annorlunda för Tottenham vid några tillfällen i matchen i Dortmund så hade det dubbelmötet kunnat få en helt annan karaktär.

Dortmund kommer helt säkert vilja ha matchen i praktiken avgjord inför ett returmöte på Anfield. Klarar Liverpool av att spela på den psykologiska mekaniken så ökar deras chanser proportionellt med detta. Deras fokus måste vara att ha matchen öppen inför returmötet.

Liverpool: 45%

Publicerad 2016-03-18 13:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto