Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

NEDRÄKNING: Så slutar titelstriden i Premier League

Peter Hyllman

30 omgångar har spelats i Premier League hittills den här säsongen. Vill man vara exakt så handlar det kanske mer precist om 30,2 omgångar, men vem håller räkningen på sådant?! Samtidigt som ett landslagsuppehåll skingrar krutröken en aning kan det kanske vara intressant att titta framåt på den säsongsavslutning som kommer.

Tre lag konkurrerar primärt om ligatiteln under återstoden av säsongen. Tre lag konkurrerar huvudsakligen om den fjärde återstående Champions League-platsen. Och tre lag slåss runt nedflyttningsstrecket för att hamna på den enda slutliga platsen ovanför strecket. I var och en av dessa tre minitabeller gäller det alltså att sluta etta.

Vi avslutar med titelstriden. I den ingår tre lag; Leicester, Tottenham och Arsenal. Vilket förmodligen får anses vara Premier League-historiens på förhand mest otippade titelstrid. Med luft mellan respektive lag i tabellen krävs alltså mycket dramatik på slutet för att ändra slutställningen mellan dem.

Annons

Min projicering är som följer:

:::

LEICESTER – 66pts (+23), 31pld

Southampton (h) – 1p
Sunderland (b) – 1p
West Ham (h) – 0p

Swansea (h) – 3p
Man Utd (b) – 0p
Everton (h) – 3p
Chelsea (b) – 1p

Tittar man på spelschemat så kan man nog tänka sig att Leicester vill plocka så många poäng som möjligt i sina fyra första matcher, för de tre avslutande matcherna är inte särskilt roliga att behöva spela med vetskapen att man måste vinna eller verkligen behöver poäng.

Problemet för Leicester är dock att de fyra första matcherna inte precis ser helt enkla ut de heller. Southampton på hemmaplan är en nästan tvungen trepoängare, utan att vara någon lätt uppgift. Ett bottenjagande Sunderland på bortaplan är inte den lättaste uppgiften man kan ha. Leicester kan självklart vinna båda matcherna, men det är klara risk för poängtapp.

Annons

Mycket talar för att om Leicester alltså förmår överträffa oddsen i några av de andra matcherna, mot West Ham, mot Man Utd eller mot Chelsea, så ökar de sina möjligheter att vinna en heroisk ligatitel mångfalt. Men det kan också visa sig svårare när så mycket står på spel.

75 poäng

:::

TOTTENHAM – 61pts (+32), 31pld

Liverpool (b) – 1p
Man Utd (h) – 3p
Stoke (b) – 1p

West Brom (h) – 3p
Chelsea (b) – 1p
Southampton (h) – 3p
Newcastle (b) – 3p

Tottenham har det på pappret tuffaste återstående spelschemat, med fyra bortamatcher mot tufft motstånd. Kan Tottenham undvika förlust i dessa matcher så ligger man ändå hyfsat bra till i titelstriden, så länge man gör vad man ska på hemmaplan.

Liverpool, Stoke och Chelsea på bortaplan är sannerligen inga lätta matcher men kan så klart underlättas av att Tottenham kan fokusera helt och hållet på just Premier League där Liverpool förmodligen har Dortmund i bakskallen. Och Stoke och framför allt Chelsea har inte överdrivet mycket att spela för.

Annons

Känslan är att de två matcherna direkt efter landslagsuppehållet kommer att sätta tonläget ganska tydligt för Tottenham. Ta poäng på Anfield samt, kanske framför allt, vinn mot Man Utd på White Hart Lane och man kan känna medvinden i ryggen inför de fem avslutande matcherna.

76 poäng

:::

ARSENAL – 55pts (+18), 30pld

Watford (h) – 3p
West Ham (b) – 1p
Crystal Palace (h) – 3p
West Brom (h) -3p

Sunderland (b) – 3p
Norwich (h) – 3p
Man City (b) – 1p
Aston Villa (h) – 3p

Vi har sett, inte bara den här säsongen utan under flera säsonger tidigare, att det kan vara riskabelt att tillskriva Arsenal trepoängare mot svagare lag, även på hemmaplan. Med Evertonvinsten i ryggen är det dock en rimlig tanke att Arsenal, också sin vana trogna, faktiskt gör en bra ligaavslutning.

Spelschemat är också till Arsenals fördel, de har det på pappret lättaste programmet med fem hemmamatcher. Ska man verkligen ställa allvarliga frågor till de två lagen ovanför dem så är det däremot på bortaplan som Arsenal måste prestera – mot West Ham, Sunderland och mot Man City.

Annons

Arsenalfansen som mer eller mindre gett upp säsongen för några veckor sedan har alltså viss anledning att hoppas. Det förutsätter dock att Arsenal själva presterar mer eller mindre perfekt samtidigt som de båda andra lagen inte presterar bättre än medelmåttigt.

75 poäng

Publicerad 2016-03-23 14:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto