Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Leicester kan vinna ligan i år, West Ham kan vinna den om fem år

Peter Hyllman

Dagens främsta fokus kommer att ligga på King Power Stadium där Leicester är tänkta att ta nästa steg mot att vinna den engelska fotbollshistoriens förmodligen mest oväntade ligatitel. Med sju poängs försprång behöver de i nuläget bara nio poäng till på sina återstående fem matcher för att säkra ligasegern.

Leicesters fantastiska saga den här säsongen har gjort att många andra sagor har hamnat i skymundan. Tottenham gör så klart en strålande säsong. Watford och Bournemouth har även de gjort väldigt imponerande säsonger. Och just idag ställs Leicester mot en annan klubb som har gjort en närmast succéartad säsong – West Ham.

Det är förståeligt att uppmärksamheten framför allt riktas mot Leicester, det är de som har möjlighet att faktiskt vinna ligan den här säsongen. Men sett i ett längre tidsperspektiv är det förmodligen West Ham som för närvarande är den mest spännande klubben. Det är West Ham som om fem år kan vara klubben som kan vinna ligan.

Annons

West Ham har nämligen, för att använda Arsene Wengers egna ord, vunnit på lotto.

Det här är West Hams sista säsong på Upton Park. Från och med nästa säsong flyttar West Ham in på Londons OS-arena, vilken med en kapacitet om drygt 60,000 åskådare i ett slag ger West Ham den näst största arenan i Premier League. Kombinerat med de nya TV-intäkterna propellerar det resursmässigt upp West Ham i nivå med de största klubbarna i England.

Under veckan har samtliga detaljer i avtalet mellan West Ham och arenabolaget, ägt och kontrollerat av Londons stad, gjorts offentliga. Det har länge varit känt att West Ham fick tillgång till arenan med väldigt förmånliga villkor, och det skulle verkligen visa sig stämma. Barry Hearn, förut ordförande i Leyton Orient, menade att hans hund hade kunnat förhandla bättre villkor för stadens räkning.

Annons

Avtalet som gäller åtminstone de kommande 99 åren, det vill säga i praktiken för alltid, innebär att West Ham betalar en årlig hyra om £2,5m. I denna hyra ingår samtliga kostnader för polis och säkerhet, matchvärdar, driftskostnader, planskötsel och utrustning, och så vidare. Naturligtvis otroligt förmånligt. Om West Ham säljer namnrättigheterna till arenan är Londons stad berättigade till de första £4m av ett sådant avtal, naturligtvis en bråkdel av vad ett sådant avtal vore värt.

Mest komisk är kanske klausulen som säger att West Ham för varje år de vinner Champions League måste betala ytterligare hyreskostnader om £1m. Något säger mig att det vore en kostnad som West Ham gladeligen betalade.

Det är kanske inte så konstigt att Arsene Wenger pratar om att West Ham har vunnit på lotteri. Arsenal är ju en klubb som onekligen har tagit den långa vägen för att få sin egen arena på fötter. West Ham har nu anskaffat samma resurs i princip utan att anstränga sig över huvud taget, och utan att betala mer än vad som i sammanhanget bara kan ses som struntsummor.

Annons

Det här har självklart orsakat viss ilska i den allmänna opinionen. I slutänden är det ju offentliga skattemedel som i någon mening om inte bekostar så i alla fall kraftfullt subventionerar en professionell fotbollsklubb. Det är en frustration som är fullt förståelig. Samtidigt är det inte så att det direkt fanns särskilt många alternativ för OS-arenan än att ta in West Ham som hyresgäst, och de bra alternativen var ännu färre, för att inte säga obefintliga.

Att låta en Premier League-klubb ta över arenan är förmodligen det bästa sättet att hålla arenan och området vid liv.

För West Ham är det en flytt in i framtiden. Med det nya TV-avtalet jämnas skillnaderna ut mellan mer eller mindre samtliga klubbar ut i Premier League, allra helst på nivån under de allra största klubbarna, en nivå som riskerar bli överlastad. Med sin nya arena kan West Ham distansera sig från övriga klubbar och etablera sig som den sjunde engelska superklubben.

Annons

En ny och modern arena, med väldigt låga löpande kostnader. Väldigt goda resurser. Hemmavarande i London, en populär världsstad, och i sitt alldeles egna lilla hörn av London. En populär och välkänd engelsk fotbollsklubb med en bred supporterbas. Visst vore det fantastiskt om Leicester vinner ligan i år, men om fem år är det betydligt mer sannolikt att det är West Ham som utmanar om ligatiteln.

Redan nästa säsong har man förmodligen Europa League att se fram emot på sin nya arena.

Publicerad 2016-04-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto