Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är det äntligen dags för Crystal Palace och Alan Pardew att vinna FA-cupen?

Peter Hyllman

Om man skulle göra en lista över de som någon gång inom den engelska fotbollen har varit närmast att vinna en FA-cuptitel, utan att faktiskt ha gjort det, så borde rimligtvis Alan Pardew komma tämligen högt upp på en sådan lista.

Först som spelare 1990, i vad som var och är Crystal Palaces första och hittills enda FA-cupfinal. I semifinalen hade Crystal Palace slagit ut blivande ligavinnarna Liverpool vilket fick Alan Hansen att frustrerat utbrista att Liverpool var ”forever blowing Doubles”. Vem tror ni gjorde det avgörande målet för Crystal Palace? Jodå, Alan Pardew.

I finalen på Wembley mötte man Man Utd. Det blev en jämn och svängig match som skulle komma att gå till förlängning sedan Ian Wright kvitterat med 20 minuter kvar för Crystal Palace. Wright skulle göra mål igen i början av förlängningen och matchen tickade mot sitt avgörande innan Mark Hughes till sist kvitterade för Man Utd i 113:e minuten, vilket på den tiden betydde omspel.

Annons

Det omspelet förlorade Crystal Palace med 0-1. Som manager skulle däremot Pardew ta sig till FA-cupfinal igen, den här gången med West Ham. 2006 ställdes man i finalen mot Liverpool och chockstartade matchen med att inom en halvtimme ta ledningen med 2-0. Liverpool jobbade sig dock tillbaka i matchen, kvitterade i början av andra halvlek varmed de allra flesta nog gjorde sig beredda att föra ännu en Liverpoolcomeback till handlingarna.

Men West Ham och Paul Konchesky ville annorlunda och gjorde 3-2 vilket satte stopp för Liverpools framfart. Matchen rörde sig obönhörligen fram mot slutsignalen och en triumf för West Ham, innan Steven Gerrard långt in på tilläggstid drog till bollen på volley från distans. Kvitterat. Och till slut förlust på straffar.

Undrar just jag om Alan Pardew är lite sugen på att till sist ta hem den där jävla FA-cupen?! Det vore hans största framgång någonsin liksom det även vore Crystal Palaces största framgång någonsin. Och för Alan Pardew att få den framgången just med med Crystal Palace, där han slog igenom som spelare på allvar i slutet av 1980-talet, vore naturligtvis väldigt stort.

Annons

Tror ni Alan Pardew tycker det är viktigt? Den som tvivlade på det behöver bara slänga ett öga på vilka spelare Pardew valde att ställa över mot Man Utd på Old Trafford i veckan – Joel Ward, Scott Dann, Connor Wickham, Yannick Bolasie och Jason Puncheon. Halva startelvan med andra ord. Tydligen var alla fem småskadade men skulle vara spelklara till söndagen.

Jomentjena.

Det är kanske inte den mest förväntade situationen för Crystal Palace att befinna sig i. Det vill säga att spela semifinal i FA-cupen på Wembley och faktiskt vara favoriter, om än knappa favoriter, att vinna matchen. Det sätter så klart en annan typ av press på dem inför matchen, och Crystal Palace ger inte intryck av att gilla sådan press.

Det var kanske ingen tillfällighet att det gick som bäst för Crystal Palace under hösten när inte så många riktigt visste vad de skulle förvänta sig av dem. Men höstens succé har inte hängt kvar efter årsskiftet och vinsten mot Norwich för två veckor sedan var lagets första ligavinst sedan mitten av december. Från prat om europeiska cupplatser till snudd på nedflyttningsstrid.

Annons

Framgångarna i FA-cupen har huvudsakligen kommit just genom att Crystal Palace har slagit ur underläge. Southampton och Stoke var sannerligen inga lätta lottningar i de två första omgångarna. Men den riktiga skalpen kom i femte omgången då Crystal Palace lyckades besegra Tottenham på White Hart Lane. Mot Reading i sjätte omgången var man å andra sidan favorittippade och lyckades då vinna på det berömda håret med två sena mål.

Ligan rann ut i ingenting för Crystal Palace den här säsongen. Men sedan Crystal Palace åtminstone i praktiken säkrat nytt kontrakt så är fansen även de helt inriktade på FA-cupen. Även för dem vore det naturligtvis ett fantastiskt slut på säsongen om Crystal Palace fick vandra uppför trapporna på Wembley och lyfta FA-cupen.

I vägen står Watford. Och det är ju inte helt obekant för Crystal Palace. De båda lagen stötte ihop med varandra på Wembley så sent som för tre år sedan. Då var det playoff-final i The Championship. Den gången var Crystal Palace klara underdogs efter att mer eller mindre ha halkat in i playoff på ett bananskal, men lyckades ta sig till finalen och där vinna. Rollerna är något ombytta den här gången, samtidigt som Crystal Palace får hoppas att detsamma inte gäller resultatet.

Annons

Och i en eventuell final, den här gången precis som för 26 år sedan, väntar Man Utd på Crystal Palace.

Eller på Watford, vars säsong i mångt och mycket liknar Crystal Palaces. En väldigt bra höstsäsong som har följts upp av en betydligt svagare vår. Och med tillhörande frågeställningar om managerns vara eller icke vara. Liksom Crystal Palace har Watford aldrig vunnit någon stor titel tidigare, så båda lagen går alltså ut på Wembley och spelar varsitt stycke klubbhistoria ikväll.

Och var det en sanslös stämning på Wembley igår kväll så ska vi inte räkna med något annat den här gången.

Publicerad 2016-04-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto