Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad är bättre än en cupfinal? Två cupfinaler!

Peter Hyllman

Visst är det en smått otrolig cupfinalhelg vi upplever. Igår var ju ett fullständigt fyrverkeri med cupfinaler i Skottland, England, Tyskland, Frankrike och Italien, där inte minst den skotska FA-cupfinalen blev en modern klassiker, där Hibernian i sista minuten avgjorde mot Rangers. Idag rör vi oss vidare till Spanien där Barcelona ska möta Sevilla.

Men det är faktiskt inte slut med engelska cupfinaler. FA-cupfinalen är så klart den här helgens stora tillställning, den största och äldsta cupturneringen i världen. Men det är lördagen. Söndagen å andra sidan är vikt åt den engelska nonleague-fotbollen med finaler i både FA Vase (13:15) och FA Trophy (16:15) på Wembley.

FA Vase är en cupturnering för samtliga engelska lag som befinner sig under The National League, det vill säga från och med den nionde serienivån och nedåt. Det är med andra ord en nationell cup av ytterst lokal och regional karaktär, som dock ändå avslutas på Wembley. I den finalen drabbar Hereford FC samman med Morpeth Town.

Annons

Hereford FC är en klubb med en väldigt speciell historia. En ny klubb bildad ur resterna av Hereford United, som gick i likvidation för bara två år sedan. De befinner sig nu i Midland Football League Premier, det nionde steget i den engelska pyramiden efter att för bara några år sedan ha haft sin hemvist i Football League. De är dock raskt på väg uppåt igen. Utöver att ha vunnit serien överlägset den här säsongen har de vunnit två regionala cuper, och kan alltså idag ta hem säsongens fjärde titel.

https://www.theguardian.com/football/2016/may/21/hereford-reborn-quadruple-fa-vase-final

I finalen möter de Morpeth Town, en liten klubb från en minst lika liten stad uppe i nordöstra England. 3,500 supportrar kommer att resa med laget ned till Wembley, vilket innebär att en fjärdedel av stadens hela befolkning kommer befinna sig på Wembley under dagen. De är knappast favoriter i den här matchen men Morpeth, som tidigare under säsongen missade uppflyttning med minsta marginal, ser i FA Vase-finalen chansen att ta revansch och avsluta säsongen med en riktig höjdpunkt.

Annons

Hereford FC v Morpeth Town (13:15)

FA Trophy är å andra sidan en något mindre cupturnering. Den är öppen för alla lag på nivåerna 5-8 i det engelska seriesystemet, det vill säga The National League. Den anses naturligtvis som den mer prestigefulla av de båda cuperna, vilket inte minst demonstreras av att den också avslutar dagen. Dagens final utspelas mellan Halifax Town och Grimsby.

Halifax har haft en minst sagt ojämn säsong. En bedrövlig ligasäsong slutade med nedflyttning från National League Premier. Å andra sidan har cupspelet varit minst sagt succébetonat och det har för första gången i klubbens historia fört dem till Wembley. Det är få förunnat att ta hem en cuptitel samma säsong som de blir nedflyttade, men Halifax tänker göra ett bra försök.

Grimsby har sannerligen inte haft någon ojämn säsong, och det är definitivt inte klubbens första match på Wembley. De var där för bara en vecka sedan när de besegrade Forest Green Rovers i National Leagues playoff-final och spelade upp sig själva i League Two. Grimsby är den större klubben, det bättre laget och naturligtvis favoriterna i den här finalen, men säkra på någon seger kan de verkligen inte vara.

Annons

Halifax Town v Grimsby (16:15)

En väldigt speciell aspekt med den engelska fotbollen är dess enastående bredd och storleken på klubbarna också långt ned i seriesystemet. Flera av dagens finallag kommer att komma med supporterföljen runt 20,000 till Wembley, vilket med marginal motsvarar normala publiksiffror för Allsvenskan. Och nu rör vi oss runt Division 5 och 6.

Kvaliteten är det heller inget större fel på. Flera av klubbarna högst upp i alla fall i National League skulle förmodligen ha tämligen goda chanser att vinna Allsvenskan. Hur som helst är det inte konstigt, snarare en självklarhet, att FA väljer att uppmärksamma just nonleague-fotbollen och dess särskilda Final Day på det här sättet.

Å andra sidan kan man då tycka att det är ett litet märkligt beteende av samma FA att planera in en träningslandskamp på precis samma dag. England spelar mot Turkiet i Manchester med avspark 18:15. Roy Hodgson ska med andra ord börja experimentera inför EM. Rimligtvis i den här matchen dock utan spelarna från Liverpool och Man Utd.

Annons

Det är i alla fall ingen brist på spännande engelsk fotboll under dagen. Och för de som möjligen inbillar sig att säsongen är till ända – sitt still i bussen! För utöver den här dagen har vi dessutom att se fram emot nästkommande långhelg med playoff-finaler i Football League på Wembley.

Då jag faktiskt funderar på att själv vara på plats. Om möjlighet ges.

Publicerad 2016-05-22 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto