Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad har Wolves som vare sig Milan eller det spanska landslaget har?

Peter Hyllman

Aston Villa och Wolverhampton Wanderers har helt plötsligt mer gemensamt än vad de har haft på väldigt länge. Båda två är klubbar från Midlands och som båda från och med nästa säsong spelar i The Championship. Aston Villa har precis tagits över av Tony Xia, en kinesisk ägare som har utlovat att ta Aston Villa tillbaka till toppen av engelsk fotboll igen.

Klubbarna i Midlands verkar vara en särskild måltavla för ambitiösa kinesiska ägare. Kinesiskt ägande har redan smugit in i West Brom och det ryktas också där om ett mer fullständigt övertagande. Men vad det framför allt pratas om just nu är att även Wolves är på väg att få en kinesisk ägare. Robin Li, kinesisk internatmiljardär, sägs vara köparen.

Det är ett spektakulärt projekt på fler sätt än ett. Dels är Jorge Mendes, den så kallade superagenten, en av de drivande krafterna bakom det eventuella övertagandet. Dels sägs den spanske tränaren Julen Lopetegui vara kopplad till övertagandet. Lopetegui var annars en av favoriterna att ta över det spanska landslaget efter Vicente del Bosque.

Annons

Det är så långt det alltså har gått. De stora intäktsflödena i Premier League attraherar många nya investerare. Men möjligheterna att investera i klubbar i Premier League är begränsade till antalet, därtill kostsamma. Effekten blir att många av dessa nya investerare istället kommer vända blicken nedåt, mot klubbar i The Football League och The Championship.

Det pratas naturligtvis mycket om hur de nya TV-avtalen med mera påverkar Premier League. Men kanske är det i The Championship vi över lite tid kommer få se de absolut största förändringarna.

I hög utsträckning har Robin Lis möjliga övertagande av Wolves flugit under radarn i media. Inte konstigt då det inte gäller någon Premier League-klubb och det samtidigt pågår ett EM. Några saker bekräftar dock att något i alla fall är på gång. Att Wolves klubbledning för någon vecka sedan släppte ett klassiskt ”vi kan varken bekräfta eller dementera”-meddelande till exempel.

Annons

En annan tydlig indikation är att Wolves så här långt har legat väldigt lågt på transfermarknaden. Situationen är självklart besvärlig för Kenny Jackett, Wolves nuvarande manager. I värsta fall kommer han inom kort att vara utan jobb. I bästa fall inleder han försäsongen osäker på om han kommer att ha ett jobb och bakbunden i sin planering för den kommande säsongen.

Det är inte någon idealisk situation för Wolves så klart som slutade förra säsongen i mitten av serietabellen i The Championship. Det är en klubb som under senare år har nosat på playoffspel och på att kunna ta sig tillbaka till Premier League, utan att riktigt nå hela vägen fram.

Samtidigt är det så klart en frestande utveckling för Wolves. Visst har Wolves vid några få tillfällen befunnit sig i Premier League de senaste tio-tolv åren, och snabbt åkt ur igen, men det är snart 40 år sedan som Wolves verkligen kunde betraktas som en av de engelska storklubbarna. Det är en engelsk klubb med en mycket stolt historik.

Annons

Självklart frestar ett löfte om en likaledes stolt framtid som oundvikligen följer i kölvattnet av sådana här uppköpsrykten. Och var det så redan förut är det självklart inget som blivit mindre sant sedan Leicester visade världen vad som var möjligt att uppnå.

Kanske är det den sannsagan som har gett Wolves ett skönhetslyft i förhandlingarna. För samtidigt som Robin Li sägs förhandla med Wolves klubbledning så ryktas han samtidigt vara aktuell med ett övertagande värt £600m av AC Milan. Vilket om inte annat sett till kontrasteffekten måste betraktas som lite lustigt.

En av dem är en sovande jätte, en italiensk superklubb och sjufaldiga europacupmästare. Den andra är en mittenklubb i The Championship, en gammal engelsk storklubb som var störst under 1950-talet, vann sin senaste ligatitel 1959, och spelade UEFA-cupfinal 1972.

Annons
Publicerad 2016-07-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto