Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League och jakten på den försvunne anfallaren

Peter Hyllman

Offensiven vinner matcher, defensiven vinner titlar. En typ av i bästa fall vilseledande klichéer man ofta hör inför och under en lång säsong. Å andra sidan brukar det vara lika populärt att påpeka hur varje lag behöver en anfallare som gör x antal mål varje säsong, beroende på om lagets mål är att vinna ligan, hålla sig kvar i ligan, eller någonstans där emellan.

Under sommarsäsongen brukar det framför allt talas om anfallare. Det spelar mindre roll om det egna laget förra säsongen har släppt in 100 mål och gjort 100 mål, de mest populära transfermålen under silly season fortsätter vara anfallare snarare än försvarare eller något så fasansfullt vulgärt som defensiva mittfältare.

De där önskemålen infrias ju i varierande utsträckning. Den här sommaren har det dock slumpat sig så att ett förhållandevis stort antal Premier League-klubbar inte bara jagar anfallare, utan dessutom behöver anfallare. Man Utd har redan värvat Zlatan Ibrahimovic, Tottenham värvade Vincent Janssen, Chelsea värvade Michy Batshuayi, Leicester har värvat Ahmed Musa och Middlesbrough har plockat hem Alvaro Negredo.

Annons

Ett stort antal Premier League-klubbar söker dock fortfarande med ljus och lykta efter en anfallare. West Ham inte minst har gjort det till ett slags prestigeprojekt att värva en stjärnanfallare. Det blir naturligtvis en rätt lurig marknad med så många klubbar på en och samma gång på jakt efter just anfallare – vilket gör det rätt fascinerande att följa vad som sker inför säsongen och under det fortsatta transferfönstret.

Följande Premier League-klubbar fiskar för närvarande efter anfallare:

Arsenal. Har haft ett påträngande men obesvarat behov att värva en anfallare av högsta klass under ett flertal år. Var tidigt ute och ryckte i Jamie Vardy men släppte fisken av kroken. Värvade därefter en ung japansk anfallare. Vi får jobba med grundantagandet att det inte var Arsene Wengers backup-plan till Vardy utan att de faktiskt fortfarande jagar en anfallare. Alexandre Lacazette verkar stå främst i kö.

Annons

Crystal Palace. Ett lag som har det mesta i termer av defensiv organisation och fart längs kanterna men som har saknat en riktigt bra anfallare för att verkligen kunna höja sig. Har provat många anfallare utan framgång. Ser ut att jaga framför allt två anfallare den här sommaren – Saido Berahino och Christian Benteke. Berahino ser ut att vara på väg till Stoke och kanske slår Crystal Palace sitt transferrekord på Benteke.

Southampton. Har sålt iväg både Sadio Mané och Graziano Pellè hittills den här sommaren och det börjar med andra ord se ganska tunt ut i anfallslinjen. Saints har varit ganska stillsamma så här långt på transfermarknaden men borde börja röra på sig nu när Claude Puel börjar bli varm i kläderna. Southampton värvar sällan dyrt och kanske kan man förvänta sig att de försöker hitta någon från franska ligan.

Annons

Stoke. Man upphör aldrig riktigt att förvånas över det lagbygge som Mark Hughes håller på att skapa med Stoke. På gränsen till något riktigt stort. En pusselbit som saknas är dock en genuin anfallare av klass. Det verkar som om Hughes och Stoke har bestämt sig för att den pusselbiten heter Saido Berahino och att de norpar honom framför näsan på Crystal Palace. Berahino skulle inte på något sätt göra Stoke mindre spännande.

Swansea. Har haft det tungt på anfallspositionen sedan Wilfried Bony lämnade klubben och Michu (kommer ni ihåg honom?) dansade en säsong för att sedan aldrig dansa mera. Éder och Alberto Paloschi har båda lämnat Swansea den här sommaren, och Bafetimbi Gomis verkar bara kunna gnistra till någon gång då och då. Francesco Guidolin har säkert några idéer från Italien men kanske vill de nya amerikanska ägarna presentera sig med något stort?

Annons

West Ham. En stjärnanfallare står överst på agendan när Gold & Sullivan ska flytta in med sitt West Ham på OS-arenan, London Stadium som den nu formellt ska heta. Man har hunnit rycka i en hel del anfallare, men det hetaste projektet för närvarande verkar onekligen vara Carlos Bacca, vilket vore en på alla sätt fantastiskt intressant värvning. West Ham liksom Stoke känns som ett av kommande säsongs mer spännande projekt.

Fem Premier League-klubbar har alltså redan värvat sina respektive anfallare. Ytterligare sex Premier League-klubbar är dokumenterat på jakt efter sina anfallare. Över hälften av klubbarna i Premier League håller alltså under den här sommarsäsongen på att uppgradera sina respektive anfall. Och övriga nio Premier League-klubbar sitter väl inte precis stilla i båten de heller.

Annons

Man City skulle kunna tänkas vara på jakt efter en anfallare, i och med att Sergio Aguero har en tendens att bli borta. Liverpool försöker sälja Christian Benteke och har försatt Mario Balotelli i exil, men har å andra sidan redan tillgång till både Divock Origi och Daniel Sturridge. Burnley, Bournemouth, Hull, Everton, Sunderland, Watford och West Brom är klubbar som förmodligen är relativt nöjda med sina respektive anfallsbesättningar.

:::

TRANSFERKOLLEN

Joe Allen, Stoke (++++). En underskattad spelare som ändå lyckades visa upp sina förmågor på bästa möjliga sätt i Liverpool under vårsäsongen och i Wales under EM. Spelskicklig central mittfältare som fortsätter Mark Hughes reformation av Stokes lagbygge. Mer eller mindre ett fynd för Stoke att få en sådan spelare för £13m.

Ramadan Sobhi, Stoke (++++). Håll ögonen på den här killen. Om några år kan han vara i Premier League vad Riyad Mahrez har visat sig vara under det senaste året. Väldigt talangfull egyptisk yttermittfältare som ger Stoke bredd och ytterligare alternativ offensivt. Kommer få chansen att växa in i laget och i ligan.

Annons
Publicerad 2016-07-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto