Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Watford 2016-17: Preview

Peter Hyllman

Watford inledde förra säsongen som klara nedflyttningsfavoriter. De hade en ny manager och hade värvat smått otroliga 15 nya spelare under sommaren och såg ut som ett helt annat lag än det Watford som bara några månader tidigare flyttats upp från The Championship. De avslutade säsongen på 13:e plats och var i själva verket aldrig i närheten av någon nedflyttningsstrid, samtidigt som Watford tog sig hela vägen till Wembley och FA-cupsemifinal.

Hur jobbar man vidare efter en sådan succé? Jo, naturligtvis sparkar man managern som var ansvarig. Hälften av spelarna som värvades inför förra säsongen har därefter lämnat klubben. En ny manager anställs och ytterligare tio spelare köps eller lånas in till klubben. Walter Mazzarri är en minst sagt ambitiös anställning av Watford, men han har också ett mycket stort jobb framför sig att få ihop Watford lika effektivt som sin företrädare.

Vad Walter Mazzarri framför allt behöver arbeta med är att göra Watford till ett jämnare fotbollslag. Watford inledde förra säsongen närmast sensationellt och tillbringade stora delar av hösten på tabellens övre halva med sikte på de europeiska cupplatserna. Men under våren började Watfords resultat svikta och laget sjönk i tabellen. Möjligen ett utfall av trötthet. Mazzarri måste använda spelartruppen som helhet bättre än vad Sanchez Flores gjorde.

Annons

Mazzarri är en taktiskt flexibel manager som kan använda flera formationer under en och samma match. Den som har gjort honom mest känd emellertid är hans 3-5-2-formation. Tre av dagens Watfordspelare – Miguel Britos, Juan Zuñiga och Valon Behrami – spelade under Mazzarri i Napoli och bör känna till hans sätt att spela fotboll. Hur som helst kommer det bli en taktisk omställning för Watford som tvingas hantera tvära kast mellan säsongerna.

Anställningen av Walter Mazzarri skapar en märklig luddighet av vad man egentligen ska förvänta sig av Watford. Å ena sidan är det en ambitiös anställning som rimligtvis reflekterar en önskan från Watfords sida att avancera uppåt i tabellen och hävda sig på dess övre halva. Verkligheten är å andra sidan i nuläget att Watfords enda realistiska målsättning och definition av en lyckad säsong är att hålla sig kvar i Premier League. Allt därutöver kan bara ses som en bonus.

Annons

LINEUP (3-5-2):
GK – Heurelho Gomes
DC – Younes Kaboul
DC – Miguel Britos
DC – Craig Cathcart
WR – Juan Zuñiga
WL – José Holebas
DM – Valon Behrami
CM – Etienne Capoue
AM – Roberto Pereyra
FW – Troy Deeney
ST – Odion Ighalo

Försvar – (+++)
Försvaret är måhända inte helt samspelat ännu men består av ett antal ganska skickliga spelare. Kaboul, Prödl och Britos är skickliga mittbackar. Mazzarri har kompletterat med ett antal kompetenta wingbackar såsom Zuñiga, Janmaat och Paredes utöver Holebas.

Mittfält – (++)
Förhållandevis starkt mittfält i defensiva termer. Behrami, Capoue och Watson ger bra bredd på det centrala mittfältet. Vissa frågetecken existerar kring kreativiteten på mittfältet men spelare som Pereyra och Success adresserar det behovet.

Anfall – (++)
Duon med Deeney och Ighalo var oväntat produktiv och effektiv under förra säsongens första halva, men stannade av därefter. Är i behov både av understöd och avlastning. Vilket är tanken att de ska få av Sinclair och Okaka som värvats under sommaren.

Annons

TRANSFERFÖNSTRET – (++)
Man försöker förgäves hitta någon slags metod i Watfords återkommande sommargalenskap. Det är mängder med spelare in liksom det är mängder med spelare ut. Kvantitet före kvalitet kan tyckas, men värvar man så många spelare varje år så är det kanske bara sannolikt att några värvningar faktiskt blir bra till sist. Watford har förstärkt sin backlinje under sommaren men hade behövt göra mer med sitt mittfält och anfall.

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Roberto Pereyra
Watford har en förhållandevis bra anfallsduo i Troy Deeney och Odion Ighalo men det blev också tydligt under förra säsongen att de behöver ett understöd från mittfältet. Watford har sett tunna ut där men Pereyra är värvad av just det skälet och måste lyckas om Watford ska lyckas.

Frågetecken: Heurelho Gomes
Fantastisk i vissa matcher, ofattbart slarvig och släpphänt i andra matcher. Ett tungt skäl varför Tottenham valde att ersätta honom. Men i en klubb som Watford kan hans högstanivå räcka till. Behöver dock bli jämnare i sina insatser om Watford ska slippa nedflyttningsstriden.

Annons

Utropstecken: Isaac Success
Mycket talangfull 20-årig nigeriansk landslagsman. Watford slog sitt eget transferrekord för Success i sommar och hoppas naturligtvis mycket på sin värvning. Att han ska förmå bredda Watfords spel samt kunna bidra med viktiga mål.

Kritisk framgångsfaktor: En bra början
Watford tog bara 17 poäng på sina sista 21 ligamatcher förra säsongen, vilket är ett poängsnitt per match som hade placerat Watford under strecket om det inte hade varit för de 17 första matcherna. Laget behöver visa för sig själva att det var hösten snarare än våren som speglade dess kvaliteter. Givet det kontroversiella i beslutet att sparka den uppskattade Quique Sanchez Flores så behöver även Walter Mazzarri en bra början.

VAD TALAR FÖR WATFORD?
En taktiskt drillad manager som kan organisera ett försvarsspel och sätta upp ett kontringsbaserat anfallsspel, kan passa Watford förutsättningar bra den här säsongen.

Annons

VAD TALAR MOT WATFORD?
Ett tunt och inte överdrivet högkvalitativt mittfält och anfall. Turbulens och en hög personalomsättning i laget och i klubben. Ett förhållandevis svagt fotbollslag som inte har blivit märkbart starkare under sommaren.

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#19). Watford överraskade oss alla under förra säsongens första halva då de var en sensation i ungefär samma omfattning som Leicester. Men till skillnad från Leicester så fortsatte inte Watford överraska. Watfords svaga vårsäsong var knappast någon tillfällighet utan snarare en återgång till det normala. Och hur omtalad Walter Mazzarri än är så är det väldigt svårt att se hur Watford har blivit bättre inför den här säsongen. Mazzarri gör det bra om han under sin första säsong i England dels håller sig kvar på jobbet, dels håller sig kvar i Premier League. (17-19)

Annons

Linhem (#14). Mazzari är en bra och fascinerande manager som kan upprepa Watfords framgångsrika säsong ifjol. Hans historia som en “forward-viskare” talar också för att han ska kunna få Ighalo (bara två mål från februari och framåt) att göra mål igen. Det som ser ut att saknas är offensiva och kreativa spelare, just därför kan Pereyra från Juventus få en väldigt viktig roll. Hoppas Guediora kan hålla sin plats i laget, han sätter oftast en handful stenhårda långskott per säsong. Trist att inte Ikechi Anya fick chansen (såld till Derby) nu när Watford spelar med wingbacks igen, vilket är hans optimala position. (12-16)

WATFORD SOM TV-SERIE: Nip/Tuck
Jobbigt aktuell och relevant serie om den skönhetsindustri och konsumtion av ytlighet som har blivit en så framträdande aspekt av det moderna samhälle som växt fram. Skildrar två plastikkirurger som driver sin egen firma McNamara/Troy och ständigt balanserar på anständighetens gräns vad gäller att göra profit på sina klienters osäkerhet kring sina egna verkliga eller, som så ofta, inbillade imperfektioner. En nip här, en tuck där, en till här, lite mer är alltid lite bättre.

Annons
Publicerad 2016-09-05 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto