Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gör Francesco Guidolin sin sista match som manager för Swansea?

Peter Hyllman

Det är inte precis ovanligt att det spekuleras i att en manager ska komma att få sparken. Men det hör inte precis till vanligheterna att managern i fråga själv går ut och säger att om hans lag inte vinner nästa match så är det stor risk att han kommer att få sparken. Ändå är det precis vad Francesco Guidolin har gjort inför Swanseas match med Liverpool.

Swansea har haft en helt förfärlig säsongsinledning sedan vinsten i första omgången mot Burnley. Fyra förluster på fem matcher och med ett spel som stundtals har sett väldigt oorganiserat hur innebär att Swansea är en av de klubbar som den här säsongen ser ut att balansera farligt nära det så kallade nedflyttningsstupet.

Francesco Guidolin anställdes i mitten av januari sedan Swanseas styrelse och klubbledning förlorat förtroendet för Garry Monk. Guidolins uppgift var att stabilisera Swansea och hålla dem kvar i Premier League, något han också lyckades med. Men det verkar inte som om Guidolin har lyckats vända Swanseas lycka eller riktigt vunnit klubbens fulla förtroende.

Annons

Sommaren blev särskilt besvärlig för Guidolin. Dels lämnade viktiga spelare som Ashley Williams och Andre Ayew klubben vilket knappast visade på något större förtroende för Guidolins idéer för Swansea. Dels fick Swansea nya amerikanska ägare som rimligtvis driver sin agenda utifrån sina ambitioner med Swansea.

Säsongsinledningen har inte hjälpt. I synnerhet inte som det samtidigt rapporteras om oroligheter i spelartruppen och att flera spelare inte är nöjda med Guidolin. Det kan så klart lika gärna vara spelarnas fel men det är olyckligt för Guidolin då klubbledningen mycket väl kan se sådant missnöje som en ursäkt för att byta tränare.

Timingen är dessutom mitt i prick. Det har hunnit gå en liten bit av säsongen och efter dagens match mot Liverpool vankas det ett landslagsuppehåll om två veckor. Med andra ord gott om tid att byta manager. Francesco Guidolin behöver bara vända sig till sin kollega för ett exempel på det. Det är ganska exakt ett år sedan Jürgen Klopp anställdes av Liverpool.

Annons

Det hela kokar i själva verket ner till frågeställningen vad det egentligen är de nya amerikanska majoritetsägarna, Jason Levein och Steve Kaplan, vill med Swansea. Det pratades om stora planer i somras, men det var kanske mest amerikansk bravado. Fernando Llorente levde i alla fall inte riktigt upp till pratet om att värva en framstående anfallare.

Francesco Guidolin verkar i alla fall inte ha överdrivet mycket stöd i Swansea för närvarande. De flesta verkar missnöjda. Fansen är missnöjda. Spelarna verkar missnöjda. Klubbledningen rapporteras ha sonderat terrängen med andra tränare redan. Bara lokalpressen ser ut att fortfarande vara på Guidolins sida.

Läget ser med andra ord inte ljust ut för Guidolin. Huw Jenkins, Swanseas VD, rapporteras ha fört samtal med Bob Bradley, tidigare förbundskapten för USA och numer i Le Havre. Även Ryan Giggs är ett aktuellt namn. Någon annan koppling till Swansea än geografi är svår att se. Bradley är amerikan liksom ägarna. Giggs är liksom Swansea från Wales.

Annons

Bob Bradley saknar sannerligen inte självförtroende. Men det ligger kanske inte för amerikaner att göra det, normalt sett. Han jämför sig gladeligen med tränare som Mauricio Pochettino, Jürgen Klopp och Thomas Tuchel och anser sig på samma nivå som dem, han har bara inte fått den chansen än. Han kan självklart ha rätt men det är ett rejält tutande i det egna hornet.

Det går inte att säga annat än att Bradley om inte annat vore ett intressant namn som manager. Han vore den förste amerikanske managern i Premier League, bara det höjer på ögonbrynen. Den nya världen, i all sin makt, som kliver fram till räddningen och frälsningen av den gamla världen. Det funkade en gång i tiden, så varför inte igen?!

Ryan Giggs skulle onekligen generera stort intresse också han. I och med att han själv är walesare så är det så klart ett vackert alternativ. Nästan lika vackert som om han hade tagit över Man Utd, som var vad i alla fall han själv hyfsat tydligt ville. Kritiken mot Giggs är att han saknar erfarenhet som manager, vilket han skulle kunna få med Swansea.

Annons

Men den kritiken ligger honom också lite i fatet för det här jobbet. Dels är det kanske inte givet att en förhållandevis oerfaren ny manager är rätt val för en klubb indragen i en nedflyttningsstrid, eller omvänt för den delen. Dels vore det ett något inkonsekvent val av Swansea som för mindre än ett år sedan sparkade Garry Monk med argumentet att han saknade erfarenhet.

De som pekar på att Ryan Giggs saknar erfarenhet lyfter också gärna fram som stöd för sin sak att Giggs trots allt inte fick jobbet i Man Utd, och att det då säger något. Kanske det. Kanske inte. I så fall skulle man i och för sig likaväl kunna tycka att det säger något att Bob Bradley hittills bara har fått jobb i Stabaeck och Le Havre inom europeisk klubbfotboll.

Det är med andra ord en besvärlig situation utan några som helst självklara lösningar som Swansea befinner sig i. Om det nu är som Francesco Guidolin själv befarar att Swansea beslutar sig för att ge honom sparken om det blir förlust mot Liverpool idag. Eller om de i själva verket redan har beslutat sig för det.

Annons

Swansea vet vad de har, men inte vad de får. Och även om det normalt sett brukar ses som ett argument för att hålla fast vid vad man har, så kan det naturligtvis lika gärna vara ett skäl för förändring. Det enda vi vet med säkerhet är att något med Swansea måste förändras. Antingen genom en vinst mot Liverpool. Eller genom en förlust mot Liverpool.

Med eller utan Francesco Guidolin?

Publicerad 2016-10-01 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto