Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gareth Southgates uppgift är att förvalta England, inte utveckla England

Peter Hyllman

Det var inte precis några stora överraskningar när Gareth Southgate igår kväll presenterade sin VM-kvaltrupp, bara en knapp vecka sedan han under tämligen överraskande och uppseendeväckande former fått ta på sig det temporära förbundskaptensjobbet.

Självklart är det i någon mening så att Southgate som temporär manager inte riktigt har mandatet eller auktoriteten att göra några mer revolutionära förändringar, hans uppdrag är att förvalta snarare än utveckla. Liksom det också är så att alternativen inte precis är mångfaldiga.

Där finns dock några förändringar jämfört med den enda VM-kvaltrupp som Sam Allardyce hann med att ta ut. Men i huvudsak är samtliga förändringar baserade runt skador på vad man får förmoda är ordinarie spelare som Adam Lallana, Nathaniel Clyne och Harry Kane.

england

Det går utifrån dessa skador att förklara varför Jesse Lingard, Glen Johnson och Marcus Rashford är med i den här VM-kvaltruppen. Även Danny Drinkwater skadades under helgen vilket förklarar varför Alex Oxlade-Chamberlain har hittat tillbaka till landslaget.

Annons

Att Glen Johnson återvänder till landslaget vid 32 års ålder, med anledning av skadan på Nathaniel Clyne, kan så klart bara ses som ett tecken på att Southgate inte värderar andra högerbacksalternativ särskilt högt. Lite olyckligt kan tyckas för Kieran Trippier, Adam Smith och Joel Ward.

Jack Wilshere och Ross Barkley fick inte någon plats i Sam Allardyces VM-kvaltrupp och de hamnar utanför den här gången också. Inte så konstigt kanske vad gäller Wilshere men något mer märkligt vad gäller Barkley. Southgate pratar om kontinuitet vilket känns som ett ganska märkligt argument.

Möjligen ett uttryck för just Southgates begränsade mandat. Hans jobb är att förvalta snarare än att utveckla, och försöka se till att inte sabotera Englands VM-kvalchanser för vem det nu än blir som tar över efter Southgate. Matcher mot Malta och Slovenien borde kunna vara hanterbara.

Annons

De kan också vara ett sätt att göra Gareth Southgate till en kandidat till den permanenta förbundskaptensposten. Det borde i alla fall vara ett alternativ som FA överväger om det visar sig att de önskade kandidaterna inte heller den här gången är tillgängliga.

Chris Coleman har ju fungerat bra för Wales. Nu är det förvisso betydligt mindre sannolikt att en liknande lösning skulle kunna vinna samma acceptans i England, men det kanske inte heller ska uteslutas. Kanske skulle FA vinna på att skapa sin interna coachstruktur snarare än att jaga externt om och om igen.

Förutsättningarna att arbeta långsiktigt skulle åtminstone bli betydligt bättre med en sådan lösning.

Publicerad 2016-10-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto