Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kvartalsrapport från The Championships getingbo

Peter Hyllman

Med en fjärdedel av säsongen spelad i The Championship kan det vara dags att samla intrycken så här långt i en kvartalsrapport. En normalt sett väldigt spännande serie har blivit ännu mer spännande av flera skäl. Klubbarna som deltar i serien den här säsongen. Tränarna som håller till där. Och inte minst svenskintresset.

Ben Mayhew på Experimental 3-6-1 gör givande statistiska och grafiska beskrivningar av läget i Football Leagues tre divisioner. Den grafik jag tycker ger bäst överblick är sammanställningen av så kallade expected goals framåt respektive bakåt. Ett mått som tar med både volym och kvalitet i bedömningen av ett lags prestationer.

ch-xg

Brighton och Newcastle är utan tvekan de två lag som imponerar allra mest i den här framställningen. Det tyder på att där finns en god potential för båda dessa två lag att rycka ifrån i toppen av tabellen, om mönstret fortsätter hålla i sig. Norwich och framför allt Huddersfield, som nu ligger före dem, presterar mer blygsamt men hittills med bättre utdelning i termer av poäng.

Annons

Vilka är det då som i första hand jagar dessa båda? Derby County måste kanske framför allt nämnas här. De är bland ligans tightaste lag defensivt men presterar också chanser framåt i samma utsträckning. Effektiviteten är dock säsongens klart lägsta vilket säger oss att kvaliteten på dessa chanser är relativt låg. Kan en ny manager ändra på detta blir Derby mycket farliga.

Bristol City är ett annat lag som ser ut att kunna bli farliga i toppen av tabellen, till stor del tack vare ett mycket produktivt och effektivt anfall. Chelsealånet Tammy Abraham öser inte bara in mål utan också viktiga mål och kan Bristol City kombinera detta med att stärka försvarsspelet så är Premier League en realistisk möjlighet.

Om vi skulle titta på de fem senaste matcherna i The Championship och tänka oss att alla lag presterar på det viset under resten av säsongen så blir även Leeds en farlig utmanare i toppen av tabellen. Garry Monk ser ut att ha fått ordning på Leeds efter en skakig start. Svenske mittbacken Pontus Jansson har varit en viktig del i det.

Annons

Genom grafen får vi också en slags bekräftelse på att bakom tabellplaceringen ser det trots allt inte helt katastrofalt ut för Aston Villa. Laget producerar mål i alltför låg utsträckning sett till antalet chanser men spelet som sådant ser ut att fungera. Om det då var rätt att sparka Roberto Di Matteo går att diskutera, men det finns både tid och möjlighet för beslutet att få önskad effekt.

En viss bild börjar hur som helst framträda. Med Newcastle och förmodligen Brighton som det förväntade tätparet i The Championship men med en klunga av jägare bakom dem bestående av Derby County, Bristol City, Huddersfield, Norwich, Sheffield Wednesday och möjligen även klubbar som Birmingham, Aston Villa, Wolves och Leeds.

Många klubbar. Många stora klubbar. Det första kvartalet av The Championship indikerar minst sagt att det getingbo vi förväntade oss inför säsongen är på väg att bli verklighet.

Annons
Publicerad 2016-10-06 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto