Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: Football Leagues oväntade skyttekungar

Peter Hyllman

Det är oviktigt vem som leder skytteligan i alla omgångar tills den sista. Men det kan vara kul att notera att någon oväntat ligger bra till. Det som gör att jag tycker Football Leagues nuvarande skarpskyttar i pole position är intressant är att de är oväntade och förtjänar lite uppmärksamhet.

Nej, detta kommer inte handla om dig, Jon Stead. Du smög upp i delad skytteligaledning i League Two bakom min rygg under landslagsuppehållet och jag tänker inte låta dig övertala mig att du är en pålitlig målskytt, igen. Du kan fortfarande höra av dig om du tänkt slå ut Chelsea i FA-cupen dock.

GOALS OF TAMMY ABRAHAM

Jag trodde på Bristol City inför säsongen och (en tjuga värt) att ligans skyttekung skulle komma därifrån. Men Jonathan Kodjia gick till Aston Villa och är bara en i ett överflöd av dyra anfallare på Villa Park. Istället är det från Chelsea inlånade Tammy Abraham som är fo rizzle i Brizzle City.

Annons

Det finns inte jättemycket att säga om Abraham som spelar ännu. Jag har sett för lite av Bristol City då jag inte är säsongskortsinnehavare men baserat på hans mål (nästan alla finns här) är det åtminstone värt att notera att han är rörlig och inte alls stel på det sättet som andra spelare av hans längd (1,90 och uppåt) kan vara. Nästan alla hans mål är inne i straffområdet och de flesta är ganska enkla mål, rent avslutsmässigt. Tiden får avgöra ifall om det är en kvalitet han har, att befinna sig på rätt plats för de enkla målen, eller om det är ohållbart eller beror på att Bristol City spelar bra.

Kul också är att han nämndes som en betydande anledning till att den talangfulla och eftertraktade försvararen Taylor Moore flyttade från Lens till Bristol City. Lyon och flera Premier League-klubbar sades vara ute efter honom.

Annons

Det är inte ovanligt med utlånade unga anfallare som gör mycket mål. Adam Armstrong gjorde 20 ligamål för Coventry ifjol, Jermain Defoe gjorde en gång i tiden 18 mål på lån i Bournemouth. Det som vore ovanligt är om Abraham skulle fortsätta ösa in mål i den takten (åtta mål på elva ligamatcher) och vinna skytteligan. Även unga spelare som lånas ut till Championship som senare etablerar sig i Premier League skulle jag kalla för situationella succeér.

Nicklas Bendtner gjorde bara elva mål i Birmingham men passade väl in i Steve Bruces spelsystem som en target man som också kunde spela fram lagkamrater. Harry Kane var uppskattad i både Norwich och Millwall trots få mål på grund av sin arbetsvilja och spel utanför straffområdet. Även John Guidetti var omtyckt trots att han bara ett gjort mål, det beror nog mest på att han är Guidetti dock. Icke-anfallare som Jesse Lingard och Jordon Ibe lyckades göra ett positivt intryck även om de mest användes som impact-spelare från bänken.

Annons

Jag menar inte att ta ut något i förskott men det är lite intressant att ingen inlånad spelare någonsin vunnit skytteligan i någon av Football Leagues divisioner. Det närmaste jag kan tänka mig är Matt Tubbs som vann skytteligan i League Two säsongen 2014-15 men som bara spenderade halva säsongen på lån i Wimbledon och andra halvan i Portsmouth som värvade honom i januarifönstret. Kollar man specifikt på skytteligatopparna de senaste åtta-tio säsongerna eller så (de som har skytteligatoppen listad på wikipedia, det vill säga) är det slående hur det verkligen är ingen inlånad spelare som gjort 15 mål eller mer. Att det dessutom är många återkommande namn (hej, Ross McCormack!) säger något om svårigheten att anpassa sig som nyanländ i Championship.

Chansen finns också att om Abraham håller i målskyttet över vintern kommer han antingen bli tillbakakallad för att spela med Chelsea (*skrattpaus*) eller utlånad till ett lag på nedre halvan i Premier League istället från januari och framåt. I stil med hur Kyle Walker säsongen 2010-11 först lånades ut från Tottenham till QPR i Championship där han stod för otroliga prestationer (det är inte ofta man ser en högerback dominera matcher) och sedan i januari återkallades för att spela våren för Aston Villa i Premier League istället.

Annons

SAVED BY THE GRAHAM ALEXANDER BELL

Om ni skulle gissa på vem som leder skytteligan i League One just nu skulle ni kanske gissa på att Milton Keynes hittat en anfallare efter ha varit i desperat behov av en pålitlig målskytt ifjol? De har visserligen värvat Kieran Agard men ingen har gjort fler än fyra mål. Billy Sharp i Sheffield United kanske? Nej, men ni kommer närmare. Kanske har en före detta Blackburnvänsterback gjort tolv mål på tolv matcher för Scunthorpe? Skulle ni sedan gissa för att ni är trötta på leken och fuskade.

Tro det eller ej men överlägsen med fem måls marginal är Josh Morris, vänsterytter i Scunny, för närvarande skytteligaledare i League One. Han är delvis en produkt av ett målglatt Scunthorpe som lite oväntat (slutade sjua ifjol) under ledning av den yttersideskjutande evighetsmaskinen Graham Alexander leder ligan efter tolv ofullständiga League One-omgångar. Men framför allt har han prickskjutit flera mål från precis utanför straffområdet och gjort tre straffmål. Som min egen form av dubious goals committee vill jag stryka hans frisparksmål mot Port Vale som uppenbarligen bör räknas som självmål. Men sedan vill jag hänvisa till hans perfekt skruvade drömmål mot Bury som ett mål ni bör se. Och det tolfte målet han gjorde denna helgen är en riktigt tjusig frispark ur dålig vinkel.

Annons

Det är troligen inget målstim som kommer hålla i sig, om inte Josh Morris är en reinkarnation av Peter Whittingham, men det märks att Morris fått en betydelsefull i Scunny sedan han anlände i somras. Och bara tolv mål i sig är mycket. Det räcker med tio mål och tio assists för en plats i The Marc Pugh Hall of Fame.

Det är tydligt att han har licens att dyka upp i straffområdet och han är ofta involverad centralt i plan vid både uppbyggnad och avslutsfas. Han slår också frisparkar och hörnor, förståeligt nog.

OMAR BOGGLES THE MIND

Grimsby har imponerat som nykomlingar i League Two hittills. Framför allt har Omar Bogle imponerat. Skyttekungen Padraig Amond från ifjol har ersatts i form av Omar Bogle. Bogle gjorde visserligen 16 mål redan ifjol i Grimsby men har denna säsong efter bara elva matcher gjort nio mål. Och om inte Grimsby siktar på League One lär de inte behöva en nästan 40-målskytt likt Amond ifjol tillsammans med en 16-mål Bogle. Gör Bogle bara drygt 20 mål och det uppmuntrar övriga laget kan de hota om en plats på övre halvan.

Annons

Mest fascinerande är dock Omar Bogles karriär. Som ungdomspelare tillhörde han i ordning WBA, Birmingham, och Celtic. I Celtic spelade han i deras reservlag redan som 16-åring, enligt Grimsbys hemsida, men udda nog när han återvände till England hamnade han nere i Hinckley United i Conference North (sjätte divisionen). Kort senare gick han till Solihull Moors där hans 29 mål säsongen 2014-15 var bäst i ligan och lockade lag högre upp. Han hamnade i Grimsby där han gjorde 16 mål ifjol men framför allt två mål i förra säsongens playoff-final. Och nu är vi här, han leder skytteligan i League Two och han ser väldigt imponerande ut när han gör det. Hans längd varierar beroende på källor men han är rätt stor och fysisk men inte alls långsam och i stort sett tvåfotad.

Grimsby fansens bättre Omar Bogle-låt är till melodin av Blurlåten Tender. Jag gillar den, men jag är också ett fan av Blur och särskilt den låten.

Annons

Av: Peter A. Linhem, @linhem på twitter

Publicerad 2016-10-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto