Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Aston Villa har återfått optimismen inför söndagens Birminghamderby

Peter Hyllman

Det var kaxigt av Bundesliga att schemalägga kvällens Ruhrderby samtidigt som Crystal Palace mötte Liverpool. En nitlott skulle det visa sig då Crystal Palace och Liverpool bjöd upp till just precis en så svängig och målrik match som allmänt sett brukar beskrivas som bra fotboll.

Den som dock upplever att Premier League bjuder på hjärtflimmer gör dock för den egna hälsans skull klokast i att hålla sig så långt borta som möjligt från The Championship. Efter 15 spelade omgångar är den smått omöjlig att ens försöka förutse.

Det är en andraliga fylld av stora klubbar och bra fotbollslag. En match återstår i den femtonde omgången och det är inte vilken som helst. Strax efter lunchtid söndag är det Birminghamderby. Birmingham City mot Aston Villa. Och mitt i den smeten befinne sig Steve Bruce.

Aston Villa är på väg att göra The Championship ännu mer svårkalkylerad sedan de ryckt upp sig betänkligt sedan Steve Bruce anställts. En första poäng mot Wolves har följts upp av två raka vinster, mot Reading och Fulham. I båda fallen uddamålsvinster. Aston Villa har börjat vinna matcher de förut tappade.

Annons

Föga förvånande så är Aston Villa-fansen nöjda med Steve Bruce. Men derbyt mot Birmingham är onekligen ett prov på denna relation. Bruce är nära kopplad till Birmingham efter ha haft stora framgångar med klubben för 10-15 år sedan.

Steve Bruce har onekligen sagt alla rätta saker inför den här drabbningen. Inte minst hur Aston Villa är hans största jobb i karriären. Naturligtvis precis vad Aston Villa-fansen vill höra. Vad Aston Villa-fansen däremot vill se är orden följs upp av en prestigefull derbyvinst.

Om Aston Villa vinner derbyt mot Birmingham City så har de onekligen i tre snabba steg svingat sig rätt upp i snacket om uppflyttning igen. De ligger då inom räckhåll för playoff-platserna, efter en katastrofinledning på säsongen, med två tredjedelar av säsongen kvar att spela.

Just Birmingham är i det läget en av klubbarna som då känner Aston Villa hackandes dem i hälarna. Birmingham ligger strax under playoff-plats inför den här omgången och kan med en vinst ta klivet upp på playoff-platserna. Men det är många klubbar som slåss om de platserna.

Annons

Annars händer det onekligen saker i toppen av tabellen i The Championship.

Newcastle defilerar. Newcastle har fått upp ångan rejält och håller på att dra ifrån i tabellen. Laget har radat upp sex ligasegrar uppblandat med att ha tagit sig till kvartsfinal i Ligacupen. Spelmässigt och resultatmässigt ska det till ett mirakel om inte Newcastle går upp i Premier League.

Norwich haltar. Norwich har inlett säsongen tämligen starkt. Den här omgången blev det dock en rejäl käftsmäll och en 0-5-förlust i toppmötet mot Brighton. Norwich är ett intressant lag men inte ett en överdrivet intressant klubb som i alltför hög utsträckning pendlar mellan divisionerna.

Brighton levererar. Förskräckligt nära att ta sig upp till Premier League redan förra säsongen, men föll till sist på målskillnad. Den här säsongen har de chans att ta revansch för den nesan. Chris Hughton har gjort Brighton till ett av seriens mest spännande lag.

Annons

Huddersfield krackelerar. Det ser ut att vara en fnurra på tråden i lovestoryn med David Wagner. Tre förluster på de fyra senaste matcherna, och en riktig överkörning idag mot Fulham, innebär att Huddersfield har gått från serieledare till tre poäng back på uppflyttningsplatserna.

Leeds klättrar. Vinst idag med 2-0 mot Burton Albion och helt plötsligt befinner sig Leeds bara någon poäng ifrån playoff-platserna. Garry Monk ser ut att ha fått ordning på Yorkshires alldeles egna regalskepp. Och Pontus Jansson har ersatt Tomas Brolin som svensk fotbollshjälte i Leeds.

Wolves imploderar. Walter Zenga fick sparken sedan Wolves nya ägare ansåg att laget låg alldeles för nära nedflyttningsstrecket. Några särskilt attraktiva arbetsgivare verkar de dock inte vara då Sam Allardyce ansåg sig ha råd att tacka nej till dem. Räddad poäng i bottenmötet med Blackburn ikväll.

Annons

15 omgångar spelade av The Championship och det känns som att det bara går att säga en enda sak med någon form av kvalificerad säkerhet. Newcastle och Rafa Benitez återvänder förmodligen till Premier League nästa säsong. Men vilka gör dem sällskap?

Publicerad 2016-10-29 20:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto