Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

HÖRNAN #10: Många likheter mellan Chelsea och förra årets Leicester

Peter Hyllman

veckans-lag

Avbytarbänken:
Fraser Forster, Southampton
Ben Gibson, Middlesbrough
Kieran Gibbs, Arsenal
Nemanja Matic, Chelsea
Ross Barkley, Everton
Eden Hazard, Chelsea
Alexis Sanchez, Arsenal

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Chelsea. På pappret en mycket tuff bortamatch för Chelsea mot ett starkt Southampton, som bara förlorat en enda av sina senaste tio matcher. Men Chelseas goda trend håller i sig, och för första gången sedan våren 2015 vinner nu Chelsea fyra ligamatcher i rad, samtidigt som de håller tätkontakten med lagen framför dem i tabellen. Det finns en optimism i Chelseas spel som kan bära långt för dem den här säsongen. Där finns också många likheter mellan Chelsea och förra säsongens Leicester. Vi får se hur långt de likheterna bär.

Annons

Man City. Efter sex raka matcher utan seger bröt Man City till sist formdippen med besked borta mot West Brom. Sergio Aguero visade med lysande tydlighet vad han har att bidra med till lagets effektivitet i anfallsspelet och Man City kontrollerade den här matchen på mittfältet från start. Viktigt för Man City att vinna igen, både för ligaspelet och inte minst inför veckans viktiga hemmamatch i Champions League mot Barcelona.

Liverpool. Det var väl knappast något enastående försvarsspel som Liverpool visade upp mot Crystal Palace, men den observationen har vi börjat vänja oss vid att göra vid det här laget. Liverpool kompenserar dock för det med ett mycket effektivt och produktivt anfallsspel, därtill hjälpta i den här matchen av att Crystal Palace inte var så intresserade av försvarsspel de heller. Tunga tre poäng i en på förhand svår bortamatch.

Annons

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Sunderland. Det blir svårt att hålla sig kvar i Premier League för ett fotbollslag som vare sig kan försvara sig mot djupledsbollar eller försvara sig mot ens det enklaste inläggsspel. Det finns olika taktiker för ett lag som Sunderland att försvara sig men de verkar inte vilja tillämpa någon av dem. När Sunderland kvitterade till 1-1 halvvägs in i andra halvlek fanns en aning att de kunde få ut något av matchen, istället blev det ett omedelbart sammanbrott. Sunderland är lika med Man City 1995-96 om den sämsta säsongsinledningen i Premier Leagues historia, och ser alltmer ut som dead meat.

:::

OMGÅNGENS MANAGER

Sean Dyche. Det är ett välorganiserat lag han har lyckats forma, Dyche, med flera starka profiler. I tre matcher mot Liverpool, Arsenal och Man Utd har Burnley bara släppt in ett enda mål – som inte borde ha godkänts. Den absolut nödvändiga förutsättningen för Burnley att kunna uppnå något sådant är just att de är så välorganiserade som de kan vara.

Annons

OMGÅNGENS MÅL

Sergio Aguero, Man City 2-0, West Brom (a). Det är omöjligt att inte tycka om sådana här mål. Bra bollmottagning, ett litet ryck och så en riktig rökare rakt upp i taket. Det finns inte många anfallare i Premier League eller i världen som gör sådana här mål riktigt lika naturligt som Aguero.

:::

TRE PUNKTER

Outfoxed. Det pratas mycket om bogeyteams nu för tiden. Arsenal vinner mot Swansea och det är tydligen någon stor bedrift eftersom Swansea har lyckats få status som bogeyteam. Liverpool lyckas vinna mot Crystal Palace och det ska tydligen betraktas som helt oväntat. Min inställning är som kanske framgår rätt skeptisk, men om nu Tottenham skulle ha något slags bogeyteam för tillfället så bör Leicester onekligen vara i alla fall ett av dem. Delvis verkar Leicester ha hittat tillbaka till förra säsongens försvarsform igen, eller så lyckas bara Tottenham få ut det bästa av dem. Delvis börjar det bli uppenbart hur viktig Harry Kane är för Tottenham.

Annons

Inspired. Det var säckavarning på Aitor Karanka för bara några veckor sedan, och en något otippad nedflyttningsvarning på Middlesbrough. Spelet hade gått i baklås. Det var då det. Nu är tonläget ett annat efter först oavgjort borta mot Arsenal och därefter en bra hemmavinst mot Bournemouth. Känslan är fortfarande att Middlesbrough är lite för beroende av individuella konstverk i sitt anfallsspel, Gaston Ramirez mål mot Bournemouth är tveklöst ett exempel på det, men nu börjar i alla fall försvarsspelet sitta rätt igen.

Pragmatism. Everton mot West Ham på Goodison Parks var en av förra säsongens svängigaste matcher. Då som nu ledde Everton matchen med 2-0. Den matchen vände West Ham och vann med 3-2. Den här matchen hade inte Everton några problem att spela av och även vinna med 2-0. En grundläggande skillnad mellan matcherna var att Roberto Martinez bytte in Oumar Niasse vid 2-0 samtidigt som Ronald Koeman valde att byta in Phil Jagielka. Everton är betydligt mer pragmatiska den här säsongen, och då går det också bättre.

Annons

:::

FÖR ÖVRIGT

Det verkar vara en lugn och harmonisk Arsene Wenger för närvarande. Det är inte alltid man kan säga det. Möjligen speglar det, eller återspeglas i, ett lugn och en harmoni i spelartruppen.

En förbannad José Mourinho är bättre än en butter José Mourinho.

Trebackslinje har ju börjat bli lite av sista skriket i Premier League under den här säsongen. Flera lag tillämpar den. I första hand är det en defensiv justering med ett anfallsspel baserat på fart och snabba omställningar.

”Champions of Europe, you’ll never sing that!” – En mycket osympatisk ramsa, I synnerhet när den riktas mot klubbar som Leicester och Southampton.

Vad får man om man tar Leicester 2015-16 och dopar dem med individuell spetskvalitet på vare position? – Chelsea 2016-17!

Publicerad 2016-10-30 18:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto