Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nej, Leicesters Champions League-framgångar är inte business-as-usual!

Peter Hyllman

Det har alltid funnits en benägenhet att vilja nedvärdera Leicester. Som om expertetablissemanget och den goda smakens munskänker inte riktigt vill acceptera hur uppstickaren från tredje klass råkar sitta på samma middag som dem utan istället tar varje tillfälle i akt att markera avstånd och sin uppfattning att de egentligen inte alls har något där att göra.

Leicester vann naturligtvis ligan förra säsongen enbart på grund av att de större klubbarna underpresterade och var sämre än normalt. De kommer inte ha en chans i Champions League, sades det. När de till sist kommer till Champions League och vinner samtliga sina tre första matcher så heter det istället att det bara beror på att de har fått en så lätt lottning. Målstolparna fortsätter att flyttas för Leicester.

Inför förra omgången i Champions League gjordes det i TV-studion ett försök till genomgång som var tänkt att illustrera hur Leicester absolut inte var något skrällgäng utan tvärtom var den överlägset största klubben i sin grupp, och således var förväntade att vinna den. Leicesters betydligt större omsättning användes som något slags bevis i saken.

Annons

Ett minst sagt förenklat sätt att karaktärisera det hela. Att Leicester, som en Premier League-klubb, har en högre omsättning än Porto, FC Köpenhamn och Club Brügge är förvisso obestridligen sant. Men vad det betyder och vilka slutsatser som kan dras av detta grundläggande förhållande är å andra sidan allt annat än självklart.

Omsättning är ett mått på en klubbs totala intäkter. Och det är naturligtvis så att en engelsk klubb, inte minst genom TV-avtalen och stora sponsorer, kommer ha högre intäkter. Men äpplen kan inte alltid jämföras med päron på ett bra sätt, även om de placeras i samma fruktkorg. För med högre intäkter inom engelsk fotboll följer också betydligt högre driftskostnader. Högre intäkter innebär inte en proportionellt högre köpkraft.

Men ekonomi och omsättning är självklart heller inte de enda aspekterna med vilka storlek kan bedömas i det här sammanhanget. Det kan exempelvis också vägas in att Leicester är som bäst en mittenklubb i Premier League, och inte på samma sätt som majoriteten av andra klubbar i Champions League kan locka och behålla spelare med löften om fortsatt europeiskt cupspel. Något som också ger helt andra förutsättningar för att bygga ett lag över tid.

Annons

Erfarenhet är en annan faktor som väger tungt i europeiskt cupspel. Inte minst engelska klubbar har normalt behövt en period av omställning för att lära sig spela i Europa. Leicester har exakt noll relevant erfarenhet i dessa sammanhang och har saknat all tid för omställning. Jämfört med framför allt Porto är Leicester rena noviser, även FC Köpenhamn och Club Brügge har betydligt mer erfarenhet.

Det är med andra ord en imponerande bedrift av Leicester att ha vunnit sina tre första Champions League-matcher, och ha gett sig själva riktigt goda chanser att nå slutspel i Champions League redan under sitt första försök. Det finns flera påstått fantastiska spanska klubbar som misslyckats med den bedriften med betydligt fler försök på sig än så. Det är i själva verket den bästa engelska debuten i Champions League någonsin.

Annons

Det blir desto mer imponerande givet att Leicester den här säsongen inte alls har samma vind av medgång i ryggen som de hade under mer eller mindre hela förra säsongen. Istället har de fått kämpa i motgång med en för ändamålet ovan spelartrupp, därtill hanterandes pressen att behöva spela och bedömas som regerande ligamästare. Ändå har de alltså lyckats lyfta sig när Champions League-hymnen har spelats.

Vilket annan engelsk klubb kan säga detsamma under de senaste fem åren i Champions League? Det går så klart att prata om en förhållandevis lätt lottning, men Porto gjorde spettekaka av Roma i playoff-spelet, det är liksom inte något brödgäng. FC Köpenhamn har visat med både spel och resultat att de är med marginal Skandinaviens bästa lag i dessa sammanhang. Leicester har vunnit mot dem båda, utan att hittills ha släppt in ett enda mål.

Annons

Matchen ikväll blir dock tuff för Leicester. Men vinst borta mot FC Köpenhamn och Leicester har inte bara säkrat slutspelsplatsen i Champions League utan i praktiken också gruppsegern. Oavgjort och Leicester har i praktiken säkrat en plats i slutspelet, med gruppsegern up for grabs tillsammans med Porto. Förlust ikväll emellertid och Leicester befinner sig i ett besvärligt triple threat-läge, men fortfarande med god chans till slutspel och gruppseger.

Samtidigt som Leicester spelar för prinsessan och halva kungariket i Köpenhamn så ger sig Tottenham återigen ut på Wembley, deras andra hemmaarena den här säsongen, för något av en ödesmatch mot Bayer Leverkusen. Väldigt viktig match för Tottenham att vinna om de vill ge sig själva en riktigt bra chans att ta sig till slutspel.

Men då måste Tottenham börja göra något de hittills under säsongen har haft förhållandevis svårt för. Mål.

Annons
Publicerad 2016-11-02 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto