Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fiaskot i Football League Trophy har förmodligen dödat idén om B-lag i engelsk fotboll

Peter Hyllman

The Checkatrade Tropy, det sponsrade namnet för The Football League Trophy, eller @checkatradetrpy som den heter på twitter eftersom namnet annars blir för långt, har på samma gång lyckats både med att motsvara de flesta förväntningar på den och med att bli till ett monumentalt och pinsamt misslyckande för Football Leagues ambitioner.

Det nya inför den här säsongen med Football League Trophy, som tidigare var som Ligacupen fast endast för klubbar i League One och League Two, var ju att Premier League-klubbar och The Championship-klubbar skulle få delta med sina B-lag. Tanken var att det skulle ge ungdomarna i dessa klubbar mer tävlingsspel på seniornivå, samt höja turneringens profil.

Herregud så fel det har gått.

Kritiska röster menade redan från början att det bara var ännu ett sätt för Premier League att kannibalisera på klubbarna i de lägre serierna. Många som ändå röstade för förslaget gjorde det som en slags kompromiss för att undvika ett mer omfattande förslag med B-lag i själva seriesystemet. Andra såg kanske värdet i att få möta de allra största klubbarna.

Annons

Men redan där gick det käpprätt åt helvete. För de allra största klubbarna ville inte ha något med turneringen att göra. Arsenal, Liverpool, Man Utd, Man City, Tottenham och Newcastle valde samtliga att inte delta. Vilket måste sägas vara en helt fantastisk felkalkylering av Football League som genomför en hel sådan här reform baserat på idén att dessa klubbar skall och vill delta.

Bemödade sig Football League över huvud taget med att fråga dessa klubbar om deras intresse innan de sjösatte projektet? Föga förvånande upplevde klubbarna som hade röstat för förslaget med löftet om att dessa storklubbar skulle delta det hela som ett bait-and-switch, och engagemanget som helhet för turneringen sjönk som en sten.

Inte för att de större klubbar som faktiskt deltar direkt gör det med något större engagemang. Chelsea, Everton, Stoke, West Ham och West Brom är alla utslagna redan i gruppspelet och vann tillsammans bara en enda match. De flesta klubbar verkar inte ens riktigt ha enats om vad det är för lag som ställer upp i turneringen – B-lag, reservlag, U21-lag, U23-lag eller whatever?!

Annons

Inte för att Football League precis har hjälpt till i det avseendet. De har olika regler för olika klubbar. Klubbarna från Premier League och The Championship är tvingade att ställa upp med minst sex spelare som var under 21 år innan säsongen började. Samtidigt är klubbarna från League One och League Two tvingade att delta med minst fem a-lagsspelare.

Som någon ganska träffande beskrev det hela för ett tag sedan så har det hela lett till att förslaget mer eller mindre har ändrat karaktär från att ha tillåtit Premier League-klubbarna att ställa upp med sina B-lag i Football League Trophy, till att istället tvinga klubbarna i League One och League Two att ställa upp med sina a-lag i Premier Leagues ungdomsturnering.

Det här har gett upphov till en hel del bisarra konsekvenser. Bradford City valde att byta ut sin målvakt Colin Doyle efter 45 sekunder i en match, för att motsvara regelverket om minsta antal a-lagsspelare och på samma gång räcka långfingret åt Football League. Straffar för bonuspoäng läggs av ointresserade spelare samtidigt som en ointresserad publik är på väg ut ur arenan.

Annons

Just publikens intresse har verkligen störtdykt. Är det en typ av rekord som Checkatrade Trophy faktiskt slår så är det publikrekord, men verkligen inte på det sätt som kan anses som positivt. 308 personer var och tittade på matchen mellan Middlesbrough och Shrewsbury. Vad avser antalet bortasupportrar så kan de oftast bokstavligt talat räknas på ena handens fingrar.

Nu kunde man tänka sig att det där bara gäller för Premier League-klubbar men i själva verket har det påverkat publikens intresse för turneringen i sig. Statistik över publiksiffrorna den här säsongen jämfört med tidigare säsonger visar att även för klubbar i League One och i League Two så är publiksnittet bara en tredjedel av det har varit förut.

Förslaget med B-lag i Football League Trophy har misslyckats på alla tänkbara sätt och vis. Det har inte gett unga spelare någon meningsfull erfarenhet av tävlingsfotboll på seniornivå. Deltagandet av Premier League-klubbar har inte ökat profilen på turneringen. Intresset för turneringen har inte blivit större på något sätt, snarare tvärtom.

Annons

Frågan man kan ställa sig är om misslyckandet var oundvikligt eller enbart en produkt av att så många hade bestämt sig på förhand för att det var en dålig idé att den aldrig gavs någon riktig chans. Idén som helhet framstår dock som en ren skrivbordsprodukt, att den inte byggde på något genuint intresse från Premier League, vilket borde ha varit ett minimikrav och grundförutsättning.

Klyschan säger att det inte finns några dåliga idéer. Och det är sant att det kan vara värt att pröva idéer just för att de åtminstone leder till någon slags förnyelse. Men när idéer är så ogenomtänkta och bristfälligt utvärderade som den här idén visar sig ha varit så kan de i själva verket visa sig inte bara inte göra någon nytta, utan till och med göra skada.

Och här har gjorts skada. Mot en välfungerande cupturnering med över 30 års tradition i bagaget vars status kanske aldrig kommer att återhämta sig. Och mot 48 klubbar i League One och League Two som till och med av The Football League, deras egen moderorganisation, har blivit betraktade och behandlade som andra klassens klubbar.

Annons

Men om fiaskot i Football League Trophy ändå för med sig något så är det kanske den svårfrånkomliga slutsatsen att det helt enkelt inte finns något utrymme för B-lag inom engelsk seniorfotboll. En framgång för Football League Trophy hade förmodligen gett mersmak. Det här misslyckandet lämnar bara en bitter smak kvar i munnen.

Om klubbarna i Football League jublar över något, så jublar de helt säkert över detta.

Publicerad 2016-11-13 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto