Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tottenham måste skaka av sig scenskräcken och vinna mot Monaco

Peter Hyllman

Det här var säsongen som Tottenham har väntat så länge på. Tottenham har ägnat de senaste fem åren åt att återigen få chansen i Champions League. Och förra säsongen lyckades de äntligen. Englands under långa stunder bästa fotbollslag förra säsongen skulle äntligen få möjligheten att visa sina framsteg också på den europeiska scenen.

Nu är Champions League-säsongen på god väg att ta slut innan den knappt ens hunnit med att börja. Tottenhams spelare befann sig ute på den stora scenen under de starka strålkastarna och drabbades av akut scenskräck. Ett lag vars stora styrka är samspelet förstod inte längre varandra på planen. Enskilda spelare som gjort stora framsteg regresserade åratal av utveckling.

Hugo Lloris har gett ett osäkert intryck i målet. Kyle Walker har svarat för okaraktäristiskt skakiga insatser. Försvaret som helhet har uppvisat en anmärkningsvärd naivitet. Dele Alli har drällt med bollen. Christian Eriksen, normalt sett en intelligent spelare, fattar dumma beslut. Vincent Janssen har inte varit någon frestelse. Mauricio Pochettinos märkliga byten.

Annons

Att förlora är en sak, det tillhör sporten. Det finns dock inget mer frustrerande att förlora utan att lyckas göra sig själva rättvisa. Det måste vara en frustration som Tottenham känner för närvarande. För ikväll kan det nämligen ta slut, det de har väntat på och arbetat för i fem år. Allt annat än vinst mot Monaco ikväll och Champions League-äventyret är med all sannolikhet över.

Den stora scenen har inte enbart visat sig vara Champions League, den har i minst lika stor utsträckning visat sig vara Wembley. Det är där Tottenham har spelat sina matcher i Champions League, med anledning av arenabygget intill White Hart Lane. Tottenhams Wembleyfacit är bedrövligt och de har lyckats förlora båda sina hemmamatcher.

Kanske ska vi därför inte betrakta bortaplan som någon nödvändig nackdel för Tottenham ikväll. Kanske är det så att bortaplan eliminerar någon av den scenskräck som paralyserat Tottenham på Wembley. På bortaplan har de hittills inte förlorat i Champions League. Ikväll räcker det dock inte med att inte förlora, ikväll måste Tottenham vinna.

Annons

Att vinna fotbollsmatcher har dock inte varit Tottenhams specialitet på senare tid. Sedan vinsten mot Man City i början av oktober gick de sju matcher i rad utan att vinna en enda match. Det var på god väg att bli en åttonde match i lördags när West Ham ledde med 2-1 i 89:e minuten. Men då, plötsligt, föll allt på plats under tre-fyra turbulenta minuter på White Hart Lane.

Kan den dramatiska vändningen och vinsten mot West Ham hjälpa Tottenham mot Monaco ikväll? De måste vinna matchen, nu vet de rent mentalt igen att de kan vinna fotbollsmatcher. Det betyder mycket. Viktiga spelare som har varit skadade för Tottenham börjar återvända. En seger i slutminuterna ger laget energi, självförtroende och glädje.

Det bör hjälpa Tottenham utifrån vad som ändå är förhållandevis enkla förutsättningar. Vinner Tottenham mot Monaco så har de själva matchboll och upplägg att ta sig till slutspel. Wembley må vara ett spöke för Tottenham men i en helt avgörande match mot CSKA Moskva på Wembley måste Tottenham anses vara storfavoriter att vinna.

Annons

I så fall tar sig Tottenham till slutspel. Men hur ska vi beskriva och betrakta Tottenhams säsong om de inte vinner mot Monaco och därmed i praktiken är utslagna ur Champions League? Det vore naturligtvis ett monumentalt misslyckande, en halv säsong åt helvete. Tottenham är inte Sevilla, Europa League ses som en belastning, inte som någon titel värd beundran.

Vart tar Tottenhams säsong vägen efter ett sådant misslyckande? Den fromma förhoppningen vore så klart att det skulle vara till hjälp för Tottenham i den hårda ligakonkurrensen, att de liksom Chelsea och Liverpool skulle kunna skörda frukterna av att kunna koncentrera sig mer på ligaspelet. Verkligheten riskerar dock bli en annan.

Den mentala knäcken, och de frågetecken som skulle bli den ofrånkomliga konsekvensen av ett Champions League-uttåg, för Tottenham skulle bli väldigt svår att återhämta sig från. Det kan ha varit så att Tottenhams deltagande i Champions League tyngde ned dem i ligaspelet. Jag tror däremot inte att frånvaro av Champions League-spel skulle göra ligalivet lättare för dem.

Annons

Samtidigt som Tottenham fortsätter spela för sin fortsatta existens i Champions League, och möjligen för hela sin säsong, spelar Leicester för att vinna sin grupp. Vinst hemma mot Club Brügge ikväll samtidigt som Porto inte vinner borta mot Köpenhamn, och gruppsegern är säkrad. Leicesters debut i Champions League går alltså bättre än Tottenhams återkomst.

Leicester har å andra sidan haft fördelen att kunna spela Champions League utan att behöva koncentrera sig på ligaspelet.

Publicerad 2016-11-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto