Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The Red Bull Challenge: Tio lämpliga engelska klubbar?!

Peter Hyllman

Red Bull har tagit ett grepp på den globala fotbollen lika sötsliskigt som deras energidryck. De äger arenor och de äger klubbar. Utöver Red Bull New York och Red Bull Brasil så har de tagit över klubbar också i Österrike och Tyskland, Red Bull Salzburg och RB Leipzig; ironiskt nog kan tyckas i två länder som har gjort en grej av att stå kapitalismen emot.

Det har pratats om Red Bull som ägare också inom engelsk fotboll. Och givet att det ligger en varumärkesstrategi bakom Red Bulls klubbägande så vore det naturligtvis helt i deras linje att äga en klubb i den globalt mest populära och exponerade fotbollen. Flera klubbar har sagts vara aktuella för ett uppköp, bland dem Aston Villa, Leeds och nu senast Swindon.

Red Bulls klubbar i Österrike och Tyskland har bemötts med ett tämligen kompakt förakt från omvärlden. Samtidigt går det inte att bortse från att det är tämligen framgångsrika projekt. Red Bull Salzburg har dominerat österrikisk fotboll de senaste åren. RB Leipzig triumfmarsch uppåt det tyska seriesystemet befinner sig för närvarande på sin absoluta kulmen.

Annons

Det senare har dock blandat upp känslorna något. Naturligtvis eftersom RB Leipzig osannolika säsongsinledning har tillfört ett mått av spänning i Bundesliga, och en utmaning till Bayern München. Helt plötsligt har RB Leipzig blivit ett mer uppskattat fotbollslag. Allting är relativt. Att jämföras med Bayern München har helt plötsligt ställt RB Leipzig i ett annat ljus.

Utöver just ägarna och hur de har påverkat klubbnamn och klubblogga så finns dessutom mycket att normalt sett tycka om med RB Leipzig. Det är inte en sugardaddyklubb i stil med till exempel PSG. Istället har de satsat långsiktigt, jobbat sig uppför seriesystemet, byggt sitt lag runt att ge unga spelare chansen och sälja dem vidare. Normalt sett sådant som brukar hyllas unisont.

Men det är ju det där med namnet så klart. Vem fan vill se sin klubb helt plötsligt heta Red Bull Swindon till exempel?! Det är ju bara att titta på hur hårt och negativt Hulls supportrar uppfattade ett mindre omfattande och mindre påträngande namnbyte till Hull Tigers. Men det var samtidigt ett namnbyte som aldrig godkändes av FA.

Annons

Det visar emellertid samtidigt att det inte nödvändigtvis är så att ett Red Bull-uppköp skulle leda till ett namnbyte. Även reglerna i Tyskland förbjöd Red Bull att döpa klubben till Red Bull Leipzig. Lösningen blev en kompromiss. Det är kanske inte en kompromiss fansen skulle vara helt nöjda med, men är Red Bull verkligen kletigare ägare än riskkapitalister och arabiska oljestater?

Det finns i själva verket ett antal klubbar i det engelska seriesystemet vars supportrar helt säkert hade föredragit en typ av ägare som ligger bakom RB Leipzigs metamorfos. Vad de så klart inte skulle uppskatta är det ytliga, det vill säga kladdandet med klubbnamn och klubblogga. Men var går egentligen gränsen där det ändå är att föredra jämfört med nuläget?

Red Bull Bolton
Klassisk och anrik storklubb från nordvästra England, av ett slag som har fått allt svårare att hävda sig i ett modernt fotbollsklimat. Förgyllde trots detta Premier League under många år men har de senaste åren haft stora interna problem och ekonomiska svårigheter. Degraderades förra säsongen för första gången sedan 1993 till tredjeligan. Stort behov av omstart.

Annons

Red Bull Wigan
Under åtta fantastiska år var Wigan humlan som flög i Premier League. Den makalösa framgången kan till stor del tillskrivas Dave Whelan, pater familias i den familj som fortfarande driver klubben. Wigans tid efter Premier League har präglats av pendling mellan The Championship och League One. Kanske kan nytt ägarskap ge klubben en andra gryning.

Red Bull Charlton
Roland Duchâtelet är ännu en av de här ägarna runt mitten av den engelska fotbollspyramiden som med sin allmänna inkompetens och arrogans har drivit den egna klubbens supportrar till vansinne. Charlton är så klart en anrik och klassisk klubb och supportrarna skulle nog betrakta det som en bitter medicin att tvingas svälja en burk Red Bull.

Red Bull Coventry
Southampton drar förmodligen en suck av lättnad av vetskapen att de var väldigt nära att istället för Marcus Liebherr få Coventrys nuvarande ägare som sina, men att den affären gick i stöpet. Istället är det Coventry som plågats av SISU under flera år under ett ägarskap som riskerar fortsätta alienera fansen och dra klubben allt längre ned i det engelska seriesystemet.

Annons

Red Bull Fulham
Ägandet av Fulham blev inte riktigt som Shahid Khan tänkte sig när han köpte klubben av Mohamed Al-Fayed för tre år sedan. Och Khans ägarskap har nog heller inte riktigt blivit vad supportrarna hoppades på. Fulham befinner sig i et konstigt mittenläge där de har potential för något större men inte får någon riktig utväxling på det i The Championship.

Red Bull Blackpool
Allt såg så frid och fröjd ut där för fem-sex år sedan när Blackpool charmade Premier League. Därefter har Blackpool tagit en resa raka vägen ned i mörkret med enorma slitningar mellan supportrar och dess ägare, den kontroversiella familjen Oyston. Blackpools supportrar skulle nog kunna tänka sig att förhandla med djävulen vid det här laget.

Red Bull Crewe
En satsning på unga spelare har varit en hörnsten i Red Bulls strategi med Leipzig. Om de letar efter en klubb som mer än någon annan engelsk klubb har satt en sådan strategi i arbete så är det Crewe de söker. Dario Gradis projekt är smått legendariskt, men som har solkats ned av den senaste veckans sunkiga avslöjanden. Nystart kan vara av nöden.

Annons

Red Bull Brentford
Red Bull som ägare vore ju en helt ny form av företeelse inom engelsk fotboll på samma sätt som Brentford på sitt sätt också är en ny slags företeelse som har jobbat mycket med statistikbaserad och analysdriven lagledning. Vad vi skulle kunna få se här är en klubb som tänker helt innovativt inom såväl ägande som ledning.

Red Bull Swindon
Det här har ju redan varit ett alternativ som helt nyss har gjort en resa runt de engelska tidningarna. Nu råder där i och för sig delade meningar huruvida detta bara var ett hyss med media från Swindons sida. Ändå inget ointressant val av Red Bull om de skulle vara intresserade. Klubb som kämpar i League One men har större potential än så.

Red Bull Wrexham
Det finns något sentimentalt över ett sådant här val. Den klassiska men numer i sitt geografiska sammanhang kanske något bortglömda walesiska klubben sladdar runt mitten av The National League, och skulle kunna må bra av ett energitillskott i form av en ambitiös ägare. Onekligen intressant ägarkontrast med Swansea.

Annons

Andra förslag? Om man tänker enbart på klubbloggan som sådan så vore kanske Oxford United den klubb som hade lättast att acceptera Red Bull som ägare, givet att en tjur redan förekommer i deras logga. Den riktigt vackra historien vore kanske om Red Bull istället valde att återuppliva klassiska Hereford United, som tvingades lägga ned sin verksamhet för två år sedan.

Hereford råkade händelsevis vara kända just som The Bulls.

Publicerad 2016-11-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto