Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har Swansea redan gett upp i nedflyttningsstriden?

Peter Hyllman

Paul Clement blir Swanseas nye manager. Det har blivit klart under dagen och Clement kommer även att sitta på läktarna och studera sitt nya lag när Swansea ikväll spelar en livsviktig match borta mot Crystal Palace, en av de direkta konkurrenterna i nedflyttningsstriden. Uppdraget faller alltså på Clement att försöka bromsa upp och vända Swanseas fall.

Många hade säkert förväntat sig att Swansea skulle välja en manager som, som det brukar heta, skulle garantera att de höll sig kvar i Premier League, en manager med erfarenhet från Premier League. Här har så klart nämnts namn som Alan Pardew, Harry Redknapp med flera. Paul Clement hör inte till dessa namn. Betyder det att Swansea har gett upp i nedflyttningsstriden?

Nej, det måste det naturligtvis inte betyda. Men jag skulle säga att det betyder i alla fall två saker. Att Swansea har accepterat att nedflyttning från Premier League är inte bara en möjlighet utan kanske till och med en sannolikhet. Samt att detta kommer vara fallet alldeles oavsett vilken manager de än skulle välja att anställa. Varje manager vore i det här läget en hail mary.

Annons

Ska vi i så fall berömma Swansea för att med anställningen av Paul Clement i alla fall försöka tänka långsiktigt? Ja, till viss del kan vi göra det. De har i alla fall valt att tänka längre än vad näsan och säsongen räcker, och se längre fram i tiden än så. Clement är en manager Swansea anställer i första hand för att organisera en återuppbyggnadsprocess, i eller utanför Premier League.

Samtidigt kan anställningen av Paul Clement naturligtvis minst lika gärna vara en fråga om brist på andra alternativ. Givet den situation Swansea befinner sig i och de villkor som ägare och klubbledning har att erbjuda, med turbulensen runt klubben som helhet, så var det nog inte precis överfullt i väntrummet med välmeriterade managers när Swansea skulle göra sina anställningsintervjuer.

Swansea har kanske inte gett upp i nedflyttningsstriden ännu. Men Paul Clement är en manager som första hand är anställd för att ta Swansea tillbaka till Premier League, inte nödvändigtvis att hålla dem kvar där. Det utesluter så klart inte att Clement ändå lyckas med att hålla Swansea kvar i Premier League. Men det vore i det här läget att betrakta som en lycklig bonus.

Annons

Det är inte Paul Clements omfattande erfarenhet och meritlista som får Swansea att anställa honom. Hans enda tidigare erfarenhet som manager var under Derby förra säsongen, varifrån han fick sparken i början av februari. Då låg Derby femma i The Championship så han fick lämna jobbet mest på grund av en dålig relation med Derbys ägare Mel Morris.

Däremot är Paul Clement en väldigt meriterad och uppskattad coach och assisterande manager. Han har sin bakgrund i Chelsea och Blackburn och har framför allt arbetat som assistent till Carlo Ancelotti under dennes perioder i Chelsea, PSG, Real Madrid och nu senast Bayern München. Han är däremot uppenbart hungrig att ta nästa steg uppåt i karriären.

Att vara manager eller head coach är så klart aldrig detsamma som att vara assistent. Det är alltid tuffare att vara etta än att vara tvåa. Det finns många som är världsklass som tvåor men som inte kan hantera att vara etta. Där vet vi inte hur Paul Clement fungerar, men å andra sidan är kanske vad Swansea just nu framför allt behöver en coach i världsklass?

Annons

Som coach har Paul Clement ett högt rykte bland spelarna. Ett sådant rykte bygger mycket på förmågan att motivera och entusiasmera spelarna med hjälp av givande och stimulerande övningar. Kanske behöver det ärligt talat inte vara mer komplicerat än så för Swansea vars primära problem har varit lagets bristande organisation och spelarnas brist på självförtroende.

Kanske är inte vad Swansea just nu framför allt behöver en Big Man-ager. Lika lite som vad Swansea kanske i första hand behöver är att gå ut under januarifönstret och spendera många miljoner på nya spelare, även om det är och förblir den standardlösning som alla experter tenderar att falla tillbaka på när de pratar om klubbar i nedflyttningsstriden.

Kanske behöver Swansea mest av allt lugn och ro, lite hemlagad mat, och börja trivas och ha roligt tillsammans igen, och hitta ett bra sätt att spela tillsammans på igen. Åtminstone behöver kanske det vara den grund Swansea lägger innan de större greppen börjar tas. Och i det avseendet kan Paul Clement vara helt rätt person för Swansea.

Annons

Alternativt visar det sig bara i efterhand att Swansea trodde att de anställde Javier Clemente.

Publicerad 2017-01-03 18:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto