Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur ser konjunkturen ut för de engelska klubbarna under afrikanska mästerskapen?

Peter Hyllman

Det är under en av de tidiga säsongerna av West Wing som Ed och Larry, det spelar ingen roll vem av dem, berättar för en förbipasserande Josh Lyman att det amerikanska konjunkturinstitutet varnar för att ekonomin är på väg in i en recession. ”Säg aldrig det ordet!” förmanar Josh dem uppbragt. Vilket ord ska vi då använda, undrar Ed och Larry. Jag vet inte, svarar Josh. ”Bagel?!”

Det är lätt att få intrycket att det är något liknande förhållande som klubbar och managers i Premier League har till afrikanska mästerskapen och att tappa spelare till den turneringen. Alla vet så att säga att det är ett potentiellt stort problem, men man vill helst mota Olle i grind och inte göra problemen till verklighet och ge dem eget liv genom att uttala dem högt.

Alla klubbar har naturligtvis vetat om sedan länge att afrikanska mästerskapen var schemalagt till den här kommande månaden. Alla managers har vetat om vilka av deras spelare som de förmodligen skulle komma att få klara sig utan under dessa veckor. Det betyder så klart inte att alla klubbar och managers har planerat lika bra för det eller drabbas lika av spektaklet.

Annons

Vilka klubbar drabbas hårdast? Det beror i mina ögon på främst två saker, nämligen hur många spelare en klubb blir av med samt hur betydelsefulla just dessa spelare faktiskt är i relativa termer för sin klubb. Det har spekulerats i den här frågan på flera andra håll, och här försöker jag så att säga lägga mitt strå till den stacken.

DEPRESSION

Leicester. Afrikanska mästerskapen drabbar Leicester tungt. De tappar hela fyra spelare till turneringen och det är inte vilka spelare som helst: Riyad Mahrez, Islam Slimani och Daniel Amartey bredvid Yohan Benalouane. Detta samtidigt som Leicester kämpar i ligaspelet. Nu kommer eldprovet för Claudio Ranieris sommarvärvningar.

Sunderland. Kan ursäktas om de känner att världen möjligen sparkar på dem som redan ligger. Tappar tre för laget mycket viktiga spelare i Lamine Kone, Didier Ndong och Wahbi Khazri. Det drabbar ett tunt och skadedrabbat lag extra hårt, därtill utan pengar att förstärka i januari. Enda trösten är att det med Victor Anichebe, Steven Pienaar och Papy Djilobodji hade kunnat vara ännu värre.

Annons

West Ham. Tappar tre spelare, och för all del inte oviktiga spelare. Cheikhou Kouyaté är en viktig mittfältspjäs. Andre Ayew har bland annat av skada inte haft den bästa hösten men hade för ett anfallstunt West Ham kunnat vara nyttig i januari. Sofiane Feghouli har hittills bara gjort avtryck i Phil Jones lår men såg ut att kunna börja komma till användning.

RECESSION

Everton. Det hade kunnat vara så mycket värre för Everton, även om det på sitt sätt är illa nog. På pappret hade Arouna Kone och Oumar Niasse kunnat vara jobbiga tapp. Yannick Bolasies långtidsskada är också kännbar men håller honom alltså borta även utan afrikanska mästerskapen. Däremot försvinner Idrissa Gana Gueye, lagets kanske hittills bäste spelare.

Hull. Det är ju inte precis så att Hull har världens bredaste spelartrupp att jobba med till att börja med. När de så dessutom tappar Ahmed Elmohamady och Dieumerci Mbokani så gör det knappast situationen lättare för dem. Det blir en tuff uppgift för vem det nu än bliva månde. Men det hade det ju å andra sidan blivit ändå.

Annons

Crystal Palace. Tappar tre spelare till afrikanska mästerskapen, men det är framför allt en spelare som kommer att bli riktigt kännbar för dem, det vill säga Wilfried Zaha, Crystal Palaces bäste och viktigaste offensiva spelare. Kommer att spela för Elfenbenskusten trots att han har varit tillgänglig för England. Sam Allardyce ångrar nog att han inte var klyftig nog att ta ut Zaha till sin enda landskamp.

Watford. Det känns inte jättebra för Watford som däremot säkert ändå drar en suck av lättnad. Om Nigeria hade kvalificerat sig hade de blivit av också med Odion Ighalo och Isaac Success. Nu har de dem kvar, men de tappar å andra sidan ändå Marockos Nordin Amrabat, som har gjort en mycket bra höst med Watford.

Stoke. Stoke tillhör klubbarna som tappar tre spelare, men drabbas kanske ändå inte så illa av det givet att vare sig Wilfried Bony eller Mame Biram Diouf direkt har rosat marknaden för klubben. Vad gäller Ramadan Sobhi kan man kanske tänka sig att Mark Hughes ser det som ett bra tillfälle för egyptiern att få matchtid under bältet.

Annons

BAGEL

Man Utd. Alex Ferguson var notoriskt ovillig att värva afrikanska spelare just på grund av afrikanska mästerskapen. Man Utd är hårt drabbade i kvantitet i och med att de bara blir av med en spelare, men givet att Eric Bailly har varit lagets kanske bäste mittback hittills under säsongen så är det ändå ett orosmoment inför en hektisk fotbollsmånad.

Arsenal. Liksom Man Utd så tappar Arsenal bara en enda spelare, nämligen Mohamed Elneny. Men det är kanske inte så bara, för Elneny har utvecklats till en rätt viktig och skicklig spelare på Arsenals mittfält, dessutom en spelare som passar väl ihop med Granit Xhaka, ett mittfältspar som i Santi Cazorlas fortsatta frånvaro betyder mycket för Arsenal.

Liverpool. Både vin och vatten för Liverpool med afrikanska mästerskapen. Det är ett tungt avbräck att Sadio Mané drar iväg med Senegal. Mané är mycket viktig för genombrottskraften och för all del kreativiteten i Liverpools anfallsspel, utöver att vara en produktiv målskytt. Positiva nyheter, för Liverpool, är dock att Joel Matip har sagt nej till Kamerun, även om skadeläget fortsätter oroa.

Annons

Middlesbrough. Adama Traoré är Snabbare Än Ljuset, och snabbare än ljuset beger han sig också iväg till afrikanska mästerskapen med Mali. Det kan visa sig bli kostsamt för Middlesbrough där Traoré har varit mycket pigg som forward de senaste månaderna. Middlesbrough har inget överflöd av sådana krafter så de får hoppas att de hittar ett sätt att klara sig bra utan Traoré.

Southampton. Soufiane Boufal har kanske inte haft den mest centrala rollen i Southampton under hösten, men har ändå varit en pigg kraft vid flera tillfällen. Southampton behöver självklart också alla dessa spelare de kan få efter en tung höst och en lika tung månad framför sig, med ligaspel, FA-cupspel och semifinaler i Ligacupen. Boufal åker däremot till Gabon.

BUSINESS-AS-USUAL

West Brom. Jag blev mer eller mindre chockad när jag såg att Evertonlånet Brendan Galloway tillhörde Zimbabwe. För all del inte den första spelaren av den nationaliteten på Merseyside. Det kanske har mindre betydelse för West Brom som däremot sänder några tacksamma tankar till Allan Nyom som valt att tacka nej till landslagsspel med Kamerun.

Annons

Swansea, Tottenham, Burnley och Bournemouth. Av dessa klubbar är det bara Burnley och Bournemouth som tappar varsin enda spelare till afrikanska mästerskapen. De båda andra tappar inga spelare alls, och det var väl heller aldrig aktuellt att de skulle göra det.

BOOST

Man City. Behöver inte bekymra sig om att tappa några spelare till afrikanska mästerskapen, i och med att Yaya Touré har pensionerat sig från det ivorianska landslaget. I början av säsongen hade det knappast rört Pep Guardiola i ryggen om Touré åkte till Afrika, men i det här läget, med Touré tillbaka i laget och med ett på grund av skador och avstängningar tunt centralt mittfält, så lär det nog vara en lättnad.

Chelsea. Fortsätter att ha stolparna med sig den här säsongen. Normalt sett har Chelsea haft afrikanska mästerskapen som ett återkommande obehag, med viktiga spelare som Didier Drogba, Michael Essien och Salomon Kalou borta en månad varannan säsong. Den här gången tappar de ingen spelare. Tvärtom misslyckades Nigeria överraskande nog kvalificera sig, så Chelsea får behålla den för dem viktiga spelaren Victor Moses i truppen.

Annons
Publicerad 2017-01-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto