Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tretton brittiska managers i Football League bäst lämpade för Premier League

Peter Hyllman

De kommer hit och tar våra jobb! Det är väl så det brukar låta ibland när samhällsdebatten allt oftare plockas ner på lågstadienivån och politiker spelar på medborgarnas allra lägsta gemensamma nämnare. Det var definitivt en byggkloss i den kampanj som i somras fick britterna att mot såväl sans som förnuft rösta för ett utträde ur den europeiska unionen – Brexit.

Förvisso är det också så att varenda gång en person som röstat för Brexit ställs inför en mer praktisk, personlig konsekvens av att Storbritannien lämnar EU så blir tonläget på samma gång upprört som förvånat, därför att det hade man så klart inte tänkt på. På det temat hade det så klart varit lite kul att se hur folk hade reagerat om deras klubbar helt plötsligt bara fick anställa brittiska spelare och ledare.

Nu ska det där bara betraktas som en något löskokt inledning till vad som i själva verket ska vara den här bloggens ämne. Nämligen vad som skulle hända i ett högst hypotetiskt läge där dagens Premier League-klubbar inte längre fick anställa en utländsk manager. Vilka brittiska, samt för enkelhetens skull irländska, managers från Football League skulle i så fall stå på tur att ta över vilka klubbar?

Annons

Desto enklare uttryckt, med sju klubbar i Premier League redan under brittisk manager: Vilka tretton brittiska managers i Football League är för närvarande bäst lämpade att ta över en klubb i Premier League?

DARRELL CLARKE
Med bara 39 år under bältet är Clarke en av de yngre tränarna på den här listan men har under två och ett halvt år gjort ett lysande jobb med Bristol Rovers, som han tog över i mars 2014, med laget redan på väg ur Football League. Han rensade därifrån ut mer eller mindre hela spelartruppen och har därefter nått uppflyttning två säsonger i rad, inte bara upp i Football League utan upp till League One där Bristol Rovers nu befinner sig på övre halvan. Få känner till att Clarke faktiskt erbjöds managerposten i Leeds i somras före Garry Monk, men tackade nej. Chelsea?

KENNY JACKETT

Annons
55 år gammal har Jackett haft framgångar på mer eller mindre varenda jobb han har haft. Han ledde Swansea till både uppflyttning från League Two och till seger i Football League Trophy. Han tog Millwall till två raka playoff-finaler, och vann en av dem, samt till FA-cupsemifinal 2013. Med Wolves lyckades Jackett ordna omedelbar uppflyttning tillbaka till The Championship säsongen 2013-14 med poängrekord i League One om 103 poäng. Där hade han fortfarande varit manager om inte nya kinesiska ägare inför den här säsongen hade tyckt att Walter Zenga var ett häftigare namn. Middlesbrough?

PAUL TISDALE
42 år gammal har Paul Tisdale ändå lyckats vara manager för Exeter i nio år redan, endast Arsene Wenger är mer långvarig i en och samma klubb inom engelsk fotboll, inte minst imponerande givet att League Two är en notoriskt besvärlig division att bli långvarig i som manager. Fanns det dessutom en utmärkelse för Football Leagues coolaste manager så vore Tisdale en mycket het kandidat till den. Med Tisdale tog sig Exeter hela vägen från National League till League One, baserat på offensiv fotboll och unga spelare. Exeter har därefter ramlat tillbaka till League Two, där de med sina mycket begränsade resurser förmodligen hör hemma. Arsenal?

Annons

GARRY MONK
Klarar man av att få ordning på Leeds så borde det inte rimligtvis finnas något jobb man klarar av. Fick ironiskt nog sparken från Swansea bland annat med argumentet att han var alltför oerfaren för uppgiften, ett beslut som med facit i hand för Swansea inte precis framstår som helt briljant. Monk har visat både med Swansea och med Leeds att han är bra på att få sina lag att spela ett lugnt och metodiskt passningsspel. Rimligtvis är det självfallet helst av allt med Leeds som vi nu vill se Monk i Premier League, men om vi nu ändå för sakens skull måste välja en av de befintliga klubbarna. Southampton?

CHRIS HUGHTON
Basar för närvarande för Football Leagues förmodligen bästa fotbollslag, och ett lag som helt säkert inte skulle göra bort sig i Premier League, det vill säga Brighton, med vilka han har gjort ett smått enastående arbete. Var för en tid manager i Newcastle innan han föll offer för den klubbens galenskaper. Bygger normalt sett mycket starka lag som är stabila defensivt utan att för den sakens skull alltför ensidigt kringskära kreativiteten och friheten hos lagets offensiva spelare. Nu finns det så klart väldigt goda chanser att vi får se Hughton i Premier League redan nästa säsong med Brighton. West Ham?

Annons

PHIL PARKINSON
Har hunnit med mycket trots att han bara är 49 år gammal. Började som manager redan 2003 i Colchester, som han med små medel tog upp i The Championship, innan han tillbringade tre år med Charlton. Men det var med Bradford som Parkinson verkligen gjorde sig ett namn under fem säsonger fram till och med den förra. Under sin andra säsong tog han Bradford hela vägen till Wembley och Ligacupfinal, efter att längs vägen ha slagit ut Aston Villa och Arsenal. Samma säsong avslutades med att Bradford återvände till Wembley för playoff-final i League Two, en final Bradford vann och gick upp i League One. Tre säsonger på övre halvan i League One kulminerade i förra säsongens playoff-spel, innan Parkinson inför den här säsongen tog över Bolton, nu med goda chanser till uppflyttning. Everton?

Annons

DARREN FERGUSON
Football Leagues stora entertainer. Har framför allt gjort sig ett namn med Peterborough som han hade hand om i två omgångar mellan 2007 och 2015, och med vilka han pendlade fram och tillbaka mellan The Championship och League One. Trots tio års erfarenhet är Ferguson bara 44 år gammal. Har framför allt blivit känd för en mycket offensiv fotboll där målen flödar både framåt och bakåt. Mitt under förra säsongen tog Ferguson över Doncaster Rovers, som skulle avsluta säsongen med nedflyttning till League Two. Ferguson har däremot vänt på skeppet i Doncaster, som nu har tagit täten i League Two och ser ut att återvända omedelbart till League One. Man Utd?

GARY ROWETT
Tog sina första managersteg i karriären i Burton Albion i League Two, där han spenderat tre år som assisterande tränare. Redan under sin första säsong tog han Burton till fjärde plats i League Two innan laget förlorade i playoff, men det var ändå en tydlig förbättring jämfört med förra säsongens sjuttondeplats. Den påföljande säsongen tog Rowett återigen Burton till playoff, och den här gången hela vägen till Wembley, där emellertid Fleetwood blev för svåra. Den framgången gjorde att Birmingham fick upp ögonen för honom. Med Rowett som manager vände Birmingham en negativ cirkel och gick på två säsonger från att stirra League One i vitögat till playoff-platser i The Championship. Sedan fick Birminghams nya ägare för sig att Gianfranco Zola lät häftigare. Rowett har redan hunnit med att ryktas till både Swansea och Hull. Leicester?

Annons

SIMON GRAYSON
Med 47 år på nacken och tiotalet säsonger som manager redan under bältet har Grayson hunnit med tre uppflyttningar med tre olika klubbar – Blackpool, Leeds samt Preston, som han fortfarande sedan 2013 har hand om och med vilka han i nuläget jagar en playoff-plats i The Championship. En manager med dokumenterad förmåga att åstadkomma mycket också med begränsade resurser och ingjuta sina spelare med ett gott självförtroende. Tre vunna playoff-finaler av tre möjliga är inte något dåligt facit. Watford?

GRAHAM ALEXANDER
Långlivad som spelare, ända upp över 40-årsåldern, och har hunnit med att göra över 150 matcher för fyra olika klubbar. Det var i den sista av dessa klubbar, Preston, som Alexander inledde sin managerbana som ställföreträdare under 2011-12. Därmed var hans spelarkarriär till ända. Säsongen därefter tog han över Fleetwood Town i League Two, och under sin första fulla säsong tog han Fleetwood upp i League One. Första säsongen slutade Fleetwood tia i League One men efter en svag inledning på nästa säsong fick Alexander till sist sparken. I början av 2016 tog Alexander över Scunthorpe som nu är en av favoriterna i League Ones uppflyttningsstrid. Man City?

Annons

NIGEL CLOUGH
Liksom för Darren Ferguson så har Nigel Clough ett namn som förpliktigar, och liksom för Ferguson så har Clough förvisso spelat i Premier League, men aldrig varit manager i Premier League. Det är med Derby County som Clough troligtvis har gjort sitt allra största namn som manager, en klubb han hade hand om mellan 2009 och 2013. En tid då Derby flirtade med uppflyttning till Premier League utan att vid något tillfälle lyckas ta sig hela vägen. Till slut blev kanske historiens bagage i klubben alltför betungande. Istället återvände Clough till sist till Burton Albion, där han inledde sin managerkarriär på ett framgångsrikt sätt, som han höll kvar i The Championship förra säsongen, klubbens allra första i The Championship och som bara något år tidigare aldrig spelat högre än i League Two, och den här säsongen krigar för att hålla kvar. Tottenham?

Annons

CHRIS WILDER
En med Football League-mått mätt mycket erfaren manager som 49 år gammal har varit manager för fem klubbar under totalt 15 år. Har gjort sig mest känd för sitt arbete med Oxford och i synnerhet Northampton. Inför den här säsongen tog däremot Wilder på sig ett av den engelska fotbollens till synes omöjliga uppdrag, det vill säga att ta Sheffield United tillbaka till finrummet i The Championship. Många har försökt med den uppgiften under många år men misslyckats. Men drygt halvvägs in på sin första säsong så leder nu Sheffield United League One med Wilder som manager. Har den speciella egenskapen att kunna ta hand om klubbar med ekonomiska problem men ändå hålla sig älskad av supportrarna. Liverpool?

KARL ROBINSON
Blott 35 år gammal har Robinson ändå sex års erfarenhet som manager i Football League. De flesta av de åren har Robinson tillbringat i MK Dons, den föga älskade klubben som han ändå såg till att lyfta upp från League One till The Championship. Under sina sex år i MK Dons såg Robinson till att steg för steg bygga upp laget med ett bra öga för nya spelare, och en god taktisk förmåga. MK Dons krigade tappert i The Championship men fick ändå se sig nedflyttade tillbaka till League One efter en säsong. En tuff inledning på den här säsongen fick MK Dons att sparka Robinson, som därefter har tagit över Charlton i just League One. Hull?

Annons

Cred till Kamrat Linhem som har bidragit med tankar och idéer till den här bloggen.

Publicerad 2017-01-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto