Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

HÖRNAN #22: Liverpools titelhopp tog ett svandyk

Peter Hyllman

Hörnan

Avbytarbänken:
Tom Heaton, Burnley
Ryan Shawcross, Stoke
Seamus Coleman, Everton
Matt Phillips, West Brom
Tom Carroll, Swansea
Alexis Sanchez, Arsenal
Andy Carroll, West Ham

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Swansea. Fantastisk bedrift naturligtvis av Swansea. Viktig dessutom. Swansea låg drypsist i tabellen men lyckades med en synnerligen oväntad vinst på Anfield ta sig hela vägen upp ovanför nedflyttningsstrecket. Det var dessutom Swanseas första ligavinst någonsin på Anfield. Det tog någon match eller två men Paul Clement har till sist fått något slags genomslag sedan han tog över den krisdrabbade klubben.

West Ham. Andra vinsten i rad för West Ham sedan de outade sitt problembarn Dimitri Payet. Dessutom en skön vinst på bortaplan vilket alltid bådar gott. Andra positiva tecken är självfallet att Andy Carroll ser ut att ha kommit igång med målskyttet samt att Michail Antonio har hittat sin rätta plats som anfallare bredvid honom. West Ham har helt plötsligt hittat upp på övre halvan. Imponerande att hålla fast vid Slaven Bilic.

Annons

Arsenal. Det kanske inte hjälpte så mycket för själva titelstriden, men en vinst samtidigt som majoriteten av konkurrenterna runt omkring dem tappade poäng är naturligtvis inget att rynka på näsan åt. Men det var självklart otroligt nära att utfallet blev helt annorlunda. Det går så klart att prata om tur och domslut tills man blir blå i ansiktet, vissa har ju inget bättre för sig, ändå starkt att jobba till sig en straff efter käftsmällen några minuter tidigare.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Leicester. Är man ond och elak om man nästan börjar halvhoppas att Leicester ska åka ur Premier League för ”storyns” skull? Förmodligen. Grejen är bara att det faktiskt ser ut att kunna bli verklighet, eller allra minst ligga i den rejäla farozonen. Om samtidigt klubbarna nedanför Leicester, exempelvis Swansea med flera, börjar vinna matcher igen, då kan det här bli riktigt kämpigt för Leicester.

Annons

:::

OMGÅNGENS MANAGER

Paul Clement. Det är klart att man måste ha en engelsman som gör jobbet, inte någon jäkla jänkare. Skämt åsido. Engelska managers har knappast haft någon särskilt rolig säsong så här långt så det är naturligtvis kul när det ändå dyker upp en framgång. Vinsten på Anfield betyder inte att alla problem helt plötsligt är lösta för Swansea, men nu finns i alla fall något positivt att utgå ifrån.

OMGÅNGENS MÅL

Wayne Rooney, Man Utd 1-1, Stoke (b). Visst, det får villigt medges att det här målet utses både för sin estetik och för sin symbolik. Målet går knappast att klaga på estetiskt, ett frisparksmål av den högre skolan rätt upp i det bortre krysset. Men det är heller inte precis varje dag som ett målrekord slås i en klubb av Man Utds storlek. Det bästa med att rekordet nu är slaget är att allt tjafs om rekordet därmed kan upphöra.

Annons

:::

TRE PUNKTER

Rensad luft. Det är domarnas fel att spelare filmar! Det var onekligen vad som verkade vara allmän uppfattning efter lördagens matcher, och då i synnerhet matchen på Etihad. Det är till och med en uppfattning som torgförs som allmän sanning i Match of the Day. En enastående simplistisk uppfattning. Visst, det är en växelverkan, men om spelare inte filmade eller försökte tillskansa sig fördelar så behövde domarna heller inte tveka. Lika mycket handlar det självklart också om att domare ska hinna med att se de situationer de har att döma, eller allra minst har tillgängliga tekniska hjälpmedel till sitt förfogande.

Attityd. Liverpools facit mot övriga storklubbar i toppen av tabellen är om inte fantastiskt så i alla fall väldigt bra, de har inte förlorat en enda. Däremot är Liverpools facit mot de betydligt mycket mer slagbara klubbarna i ligan klart sämre. Det görs med viss rätta stor sak av spelarnas arbetsvilja under Jürgen Klopp, men frågan är om det gäller varje match. Liverpools spel ger i vissa fall ett intryck av viss arrogans mot motståndare som de på förhand anser sig ska besegra, uttryckt i inte samma noggrannhet och inte samma hårda arbete som i de riktigt stora matcherna.

Annons

Hög press. Två managerreaktioner jag reagerade på efter den här omgången. Claudio Ranieri som efter förlusten mot Southampton väldigt noga påpekar att förlusten var hans fel. Vilket gav mig ett intryck av något slags sista försök att i alla fall ta ansvar för det som pågår och möjligen hålla bödeln vid dörren ett tag till. Aitor Karanka som verkar slå runt omkring sig när han är under press och den här gången har riktat sin ilska mot hemmapubliken. En fajt han absolut aldrig kan vinna. Gemensamt för de båda två är självklart att nedflyttningsstrecket börjar komma obehagligt nära.

:::

TRANSFERKOLLEN

Omar Elabdellaoui, Hull, lån. Hull behöver förvisso alla spelare de kan få, och Marco Silva har ännu en gång vittjat en av sina tidigare klubbar för ett lån, den här gången till högerbacken. Okänd kvalitet för mig, men Hull behöver definitivt bredden. Godkänd – (++).

Annons

Patrick Bamford, Middlesbrough. Tveksam värvning för mig. Bamford har självklart förflutet i Middlesbrough där han bland annat tillbringade förra säsongen på lån. Nu blev flytten från Chelsea permanent. Aitor Karanka vet vad han får men det känns mer som en The Championship-värvning. Godkänd – (++).

Saido Berahino, Stoke. Var det världens längsta transfersaga som till slut nådde sin slutpunkt när Stoke till sist kunde räkna hem den här affären? Berahino har gjort sig helt omöjlig i West Brom och får vara tacksam att någon klubb är beredd att ge honom en ny chans. Har potential, men attityd? Väl godkänd – (+++).

Martin Olsson, Swansea. Värvad från Norwich. En värvning som något ger intrycket av att Norwich, Olsson själv, eller möjligen både och, har gett upp förhoppning om uppflyttning. Fick spela från start redan i debuten mot Liverpool vilket tyder på att Paul Clement tror på Olsson. Väl godkänd – (+++).

Annons

Tom Carroll, Swansea. Succédebut för Carroll mot Liverpool. Carroll är inte obekant med Swansea efter att ha varit utlånad där sedan tidigare. Flyfotad och teknisk kantspringare som kan komma att bidra med mycket för Swansea, även om vi kanske inte ska räkna med samma utdelning varje match. Väl godkänd – (+++).

Jake Livermore, West Brom. Hull värvar spelare men gör sig också av med spelare. Inte så konstigt kanske att Hulls spelare börjar se sig om efter andra alternativ. Med Livermore förstärker West Brom på centralt och offensivt mittfält, en intressant värvning. Väl godkänd – (+++).

José Fonte, West Ham. En av Premier Leagues bästa mittbackar under senare år. Vad som talar emot honom är åldern. En något märklig övergång från Southampton kan tyckas, men lönekuvertet var förmodligen större och West Hams potential måhända större. Desto viktigare värvning med Angelo Ogbonnas långtidsskada. Med berömd godkänd – (++++).

Annons

:::

FÖR ÖVRIGT

Det fanns någon slags glad ironi över Jürgen Klopps taktiska beslut att slänga in Joel Matip som centerforward mot Swansea.

Det är rätt magstarkt av Aitor Karanka att banna de egna supportrarna för att vilja ha långbollar när han själv för bara några veckor sedan värvade Rudy Gestede.

Är det ändå inte fantastiskt märkligt hur olika vi applicerar det här med ”the benefit of the doubt” angående domslut beroende på lagtröja?

Ryktet om Diego Costas död är betydligt överdrivet.

Det slår mig nästan varje gång jag ser honom hur lik Skhodran Mustafi är Doug Guggenheim.

Publicerad 2017-01-22 19:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto