Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Derby County och Leicester spelar för stoltheten på Pride Park

Peter Hyllman

Leicester har den något speciella egenskapen att inte riktigt ha någon primär rival att tampas med. De har i och för sig sin hemvist i East Midlands där också Nottingham Forest och Derby County hör hemma. Det finns självklart en viss rivalitet med dem men båda dessa klubbar betraktar i första hand varandra som sina värsta rivaler.

Coventry är en annan klubb med vilken Leicester har viss rivalitet, men också där är läget att Coventry normalt sett i första hand har vänt sig mot klubbarna i Birmingham för sina främsta rivaliteter. Men Leicester har helt enkelt inte någon riktigt allvarlig rival på samma sätt som t ex Arsenal har Tottenham, Man Utd och Liverpool och Newcastle har Sunderland.

I synnerhet inte i Premier League. De båda klubbar som teoretiskt skulle kunna vara rivaler hör ju hemma i The Championship. Annars kan de så klart som ikväll drabba samman i FA-cupen. Det var nämligen den här omgångens på förhand kanske mest intressanta match, mellan Derby County och Leicester på Pride Park.

Annons

Historiskt har så klart både Derby County och Nottingham Forest varit mer framgångsrika än Leicester City. Det har bidragit till att göra Leicester till det tredje hjulet i den regionala rivaliteten. Men Leicesters sensationella ligaseger förra säsongen har åtminstone delvis förändrat den balansen, i alla fall för stunden.

För Derby County vore det kanske framför allt därför en riktig prestigeseger om de lyckades besegra Leicester ikväll. De besegrade självklart ett Premier League-lag redan i den tredje omgången, men att besegra de regerande mästarna på hemmaplan vore naturligtvis ett strå vassare. Precis som Steve McClaren också säger så är det en värdefull värdemätare för Derby.

Både Derby County och Leicester skulle naturligtvis kunna hävda att de har andra och viktigare saker för sig för närvarande. Derby County jagar naturligtvis en av playoff-platserna i The Championship, med förhoppningen om att kunna ta sig upp i Premier League. Leicester å sin sida befinner sig alltmer indraget en strid för att undvika att åka ur Premier League.

Annons

Men de kommer knappast sätta FA-cupen på sparlåga för den sakens skull, allra helst inte ikväll. Där finns så klart stoltheten mellan de båda klubbarna. För Claudio Ranieri och för Leicester är FA-cupen dessutom en av få chanser att fortfarande få en riktig framgång den här säsongen. Leicester är ett lag som behöver en framgång, och som definitivt inte behöver ännu en förlust.

Uppdraget för Claudio Ranieri är däremot glasklart – att hålla Leicester kvar i Premier League. Premier Leagues mest onomatopoetiskt utmanade ägare, Vichai Srivaddhanaprabha, har meddelat detta mycket tydligt till Ranieri. ”40 poäng tack!” är budskapet samtidigt som Leicester ligger bara fem poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

Frågan är således i vilken utsträckning FA-cupen är i vägen för en sådan målsättning. Det handlar självklart enbart om som mest fyra matcher till under ordinarie säsong. Samtidigt har dock Leicester också ett Champions League-slutspel att försöka hantera. Men Leicester gjorde en stark insats borta mot Everton i tredje omgången, så varför slänga bort den insatsen?

Annons

Leicesters vinst borta mot Everton är i själva verket den enda inhemska matchen på bortaplan som Leicester har lyckats vinna den här säsongen. De vann borta mot Club Brügge också men i övrigt har de alltså inte vunnit en enda bortamatch i ligaspelet. Det säger något om Leicesters problem den här säsongen. Det säger också något om Leicesters svårigheter på bortaplan.

Normalt sett borde The Championship-laget så klart vara nederlagstippade i ett sådant här möte. Men det är oklart om så verkligen är fallet den här gången givet att Leicester inte alls är samma fotbollslag den här säsongen som de var förra. I kraft av hemmaplan, och i kraft av att ha spelat riktigt bra i några månader, så kan vi lika gärna betrakta Derby som i alla fall knappa favoriter.

Och det vore naturligtvis ett dramatiskt sätt att sparka igång cuphelgen om Derby County besegrade Leicester. Då har onekligen tonen satts för FA-cupens fjärde omgång.

Annons
Publicerad 2017-01-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto