Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsene Wenger och John Terry söker båda sitt sista hurra! - tillsammans?

Peter Hyllman

Det har pratats om West Brom, det har pratats om Everton, och det har pratats om Bournemouth. Det har även pratats om att fotbollskarriären skulle vara slut för John Terry, Chelseas och Premier League-erans mittbackslegend som alltså mot slutet av säsongen meddelade att han lämnade Chelsea för en ännu icke definierad framtid.

Att John Terry däremot inte redan har meddelat att han slutar på fotbollen tyder för mig på att han helst av allt inte vill sluta med fotbollen, i alla fall inte på det sätt som nu blev fallet med den här säsongen. Han har unfinished business med fotbollen helt enkelt. Och då är det knappast fotboll på någon lägre nivå vi pratar om heller.

John Terry är 36 år gammal. Det är mycket. Men han är inte nödvändigtvis redo för ålderdomshemmet för den sakens skull. En mittback i den åldern har teoretiskt ett par år kvar i kroppen, beroende på hur han fysiskt och psykiskt har lyckats hålla sig fräsch. En klubb i Premier League har alltså på kort sikt ett stort värde att hämta hem i John Terry.

Annons

Hur skulle ett sådant värde formuleras i en kontaktannons? John Terry har alltså en väldig erfarenhet från mängder av titelstrider under de senaste 15 åren, varav han varit med och vunnit fem. Han har erfarenheter av finaler och semifinaler i Champions League. Han är en omvittnad ledare på planen och vid sidan av planen. Han är en omvittnad vinnare.

Vad finns då för klubbar som skulle kunna tänka sig att svara på en sådan kontaktannons, vilken klubb har behov av just detta värde? Händelsevis finns det alltså en engelsk storklubb i London av alla städer, vars återkommande tillkortakommanden så ofta beskrivs som defensiva problem, som en brist på erfarenhet och ledarskap på planen, en brist på vinnarkultur.

Arsenal och Arsene Wenger borde ta en allvarlig fundering på att värva John Terry på fri transfer. 36 år gammal är det kanske inte en värvning som av det skälet känns naturlig men en annan engelsk storklubb har under säsongen visat att en enskild värvning av åldrande nyckelspelare kan vara effektivt. John Terry skulle vara en kulturvärvning lika mycket som Zlatan Ibrahimovic var.

Annons

När det ska värvas spelare finns alltid i bakhuvudet en tanke om att en värvning måste vara långsiktig. Ofta översätts det i termer av spelarens ålder. Men också en spelare som bara finns i laget under kort tid kan ha långsiktiga effekter. Men inte minst är det också så att Arsene Wenger nu mer än någonsin tidigare måste tänka också kortsiktigt, de närmaste två åren – att lyckas quick and dirty.

Behovet av mittbackar finns också i Arsenal. I synnerhet om Arsene Wenger hade tänkt sig att fortsätta med sin så kallade trebackslinje. John Terry vore alltså en spelare som skulle kunna fylla även ett rent kvantitativt behov och vara ett bra nav för spelare som Laurent Koscielny, Skhodran Mustafi, Rob Holding med flera. Det vore en quick fix.

Kanske är det en värvning som Arsenalfansen skulle rynka på näsan åt. Det har de emellertid rätt lite för. Råd att vara snobbiga har de hur som helst inte. Det ska heller inte glömmas bort att Arsene Wenger och Arsenal redan en gång tidigare har vittjat Chelsea på en av deras klubblegender i Petr Cech. Att det skulle vara en helt främmande tankegång för Wenger stämmer alltså inte.

Annons

Det skulle kunna tänkas att John Terry själv, klubbikon som han ändå är i Chelsea, inte skulle vilja gå till just Arsenal, en nära konkurrent både geografiskt och i tabellen. Men Petr Cech gick till Arsenal utan problem. Frank Lampard spelade för Man City efter sin tid i Chelsea. John Terry känner nog säkert också att han har ett och annat han vill visa för Chelseas nuvarande lagledning.

Så samtidigt som det pratas om £350,000 i veckan-kontrakt till Alexis Sanchez och Mesut Özil, tillsammans med £85m-värvningar av stjärnspelare som Kylian Mbappé, och diverse sådant pie in the sky-önsketänkande, som förvisso hade varit otroligt populära beslut av Arsene Wenger, så finns det andra värvningar närmare till hands som om än mindre populära ändå vore väl så smarta.

Arsene Wenger har ju uttryckt sitt förakt för populära beslut tidigare under veckan som gått. Han menar sig alltså hellre sträva efter de smarta och de rätta besluten. En vacker tanke. Om det är en tanke han faktiskt lever upp till under sommaren så måste det för närvarande i alla fall mala en tanke i hans huvud just nu att möjligen värva John Terry.

Annons

Båda söker de efter sitt sista hurra. Kanske talar det mesta för att de borde söka sitt sista hurra tillsammans.

Publicerad 2017-06-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto