Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

West Brom 2016-17: (++)

Peter Hyllman

Definitionen av West Broms säsong hittar vi den 18 mars i samband med en för dem meriterande 3-1-seger hemma mot Arsenal. Det var en slags mental slutpunkt för deras säsong, både en markering av deras kapacitet och vad som frustrerar med West Brom. Det var sista matchen de vann. Två matcher innan och fem matcher efteråt lyckas de inte ens göra ett enda mål.

Nya ägare, men samma gamla manager. Allt var knappast frid och fröjd i West Brom inför säsongen. Supportrarna vädrade under sommaren sitt missnöje över West Broms allt annat än glädjefyllda spel under Tony Pulis. Pulis själv å sin sida vädrade sitt öppna missnöje med den brist på spelarvärvningar som West Brom visade upp under sommaren.

Missnöjet skulle också prägla den omedelbara säsongsinledningen där West Brom bara vann två av sina tio första matcher, samtidigt som de åkte ut mot Northampton i Ligacupen. Men som vanligt med många av Tony Pulis lag så hittade West Brom till sist rytmen och under mitten av säsongen hittade West Brom ett vinnande spår som tog dem upp på tabellens övre halva.

Annons

West Brom skulle rekordtidigt nå 40 poäng under säsongen, den magiska gräns som varje Tony Pulis-lag siktar på som ett säkert sätt att hålla sig kvar i Premier League. Med 40 uppnådda poäng redan i slutet av februari så hade West Brom hugg på en europeisk cupplats, men väl där slutade laget mer eller mindre att spela, och förlorade nio av sina tolv sista matcher, samt vann en enda.

Missnöjet som fanns runt West Brom inför säsongen måste därför rimligtvis dyka upp igen den här sommaren. Det finns uppenbart en stor potential i West Brom. Frågan är emellertid om klubbens och supportrarnas ambition motsvaras av Tony Pulis personliga ambition. Fallerandet i ligaspelet rationaliseras inte heller genom omedelbara cupförluster mot Northampton och Derby County.

Den definitionsmässiga ojämnheten i West Broms säsong gör det lite vanskligt att betrakta dem statistiskt. Över hela säsongen ligger de nära genomsnittet både defensivt och offensivt, med den intuitivt närliggande avvikelsen att West Brom kommer till något färre chanser totalt sett men å andra sidan försvarar sig förhållandevis bra mot chanser som skapas mot dem.

Annons

West Brom slutar på övre halvan av tabellen för bara andra gången under Premier League-eran. Naturligtvis finns det alltså skäl att ösa beröm över vad West Brom och Tony Pulis har åstadkommit. Men avslutningen på säsongen innebär snarare en frustration över vad som kunde ha varit, och att West Brom måste brottas med irriterande frågor som vad de i själva verket vill.

Managerbetyg: Tony Pulis (++)

Det kommer inga större överraskningar med Tony Pulis, man vet på gott och på ont vad man får. Det är defensiv och organisation som kommer i första hand, även om West Brom vid flera tillfällen den här gången också visade upp ett mer kreativt anfallsspel. West Broms spel är bevisligen effektivt men inte alltid särskilt engagerande. Tony Pulis har format sin karriär runt att hålla sig kvar i Premier League, men som vision och ambition är den inte alltid särskilt långsiktigt hållbar.

Annons

Bloggen om West Brom

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/12/17/west-brom-har-slappt-sargen-och-kommit-in-i-matchen/

Bloggade strax innan jul om West Broms nya stil den här säsongen sedan laget börjat vinna matcher och marscherat uppåt i tabellen. Det är så här en annan säsongsreview av West Brom hade kunnat se ut, ett prisande av ett utvecklat West Brom som presterat en riktig kamp för en av de europeiska cupplatserna, kanske som en av de klubbar i Premier League som gjort störst framsteg under säsongen. Istället en frustrerande känsla av att stå och stampa på samma ställe trots förmånga till mer.

Årets spelare: Matt Phillips

Det är svårt att prata årets spelare i West Brom utan att nämna Ben Foster, målvakten, men den här gången får det bli Matt Phillips som tar klivet högst upp på pallen. Var en kreativ kraft i West Brom under stora delar av säsongen som gav laget en ytterligare dimension i sitt offensiva spel. Ett av säsongens mer oväntade genombrott.

Annons

Utvärdering: Godkänd (+)

Premier League. Slutplaceringen är naturligtvis positiv för West Brom men där finns ändå känslan att det hade kunnat vara så mycket bättre. Fotboll går ut på att uppnå högsta möjliga mål, inte enbart lägsta möjliga. (++)

Ligacupen. Förlust redan i andra omgången borta mot Northampton från League One, på straffar. Kanske hade det varit möjligt att bättre förstå Tony Pulis om han i alla fall presterade bättre i cupspel. (-)

FA-cupen. Inte såg det bättre ut i FA-cupen där West Brom lottades hemma mot Derby County i tredje omgången, men förlorade både klart och tydligt med 1-2. Inget glädjeämne i FA-cupen heller således. (-)

Utsikten inför 2017-18

Utsikten är oklar inför kommande säsong. Mycket beror så klart på hur West Brom själva utvärderar den gångna säsongen. Tony Pulis position var i fara redan inför den här säsongen och de skäl som försatte honom i fara lär fortfarande vara i högsta grad aktuella. Vågar West Brom ta en gambling på att kunna uppnå mer än vad de för närvarande gör, men samtidigt också riskera mer?

Annons

Med Tony Pulis kommer West Brom förmodligen aldrig kunna förväntas uppnå mer än enbart att undvika nedflyttningsstrider. Frågan inför säsongen är i så fall om West Brom kommer vara med i nedflyttningsstriden eller ej. En ny manager och en ny ambition med klubben skulle göra West Brom betydligt mindre förutsägbara men också betydligt mer intressanta.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2017-06-09 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto